#gameforgood pentru cercetarea Alzheimerului

Câteva începuturi pentru articolul ăsta:

1.

De fiecare dată când citesc câte un articol sau știre „senzațională” despre tratarea (?!!), diagnosticarea sau prevenirea Alzheimerului sunt profund dezamăgită pentru că niciunul nu vorbește despre ceva sigur, doar despre potențial, despre nesigur, despre încercare. Nu mă mai coafează nimic de genul, deși știu că nu-i ușor, că se fac progrese, că se caută soluții. Eu însă aștept cu nerăbdare momentul în care se știe ceva sigur.

2.

Trăim vremuri interesante și metodele de diagnosticare a unor boli sunt de-a dreptul de domeniul SF-ului, dar tot nu te poți abține de la a te minuna când auzi că un joc pe smartphone poate ajuta studii de diagnosticare a unei boli precum Alzheimerul.

3.

Odată cu plecarea în Germania, mă gândeam că beneficiile aduse de blog se vor rezuma la advertoriale, dar iată că am participat la primul eveniment în Berlin, facilitat de existența blogului. Când am fost contactată de Telekom pentru a mi se propune participarea la o conferință de lansare a unei aplicații care își propune să revoluționeze felul în care se diagnostichează Alzheimerul, n-am stat nici o secundă pe gânduri și am acceptat să merg. Însă doar când am ajuns la adresa lansării, am aflat că, de fapt, mă aflam în curtea unui festival al tehnologiei, mai exact, ca să citez de pe site-ul oficial:

re:publica is one of the largest and most exciting conferences about digital culture in the world. Since its foundation in 2007, it has grown from a cozy blogger meeting with 700 participants into a wide-ranging “society conference”, with 7000 visitors in 2015. Representatives of digital culture share their knowledge and decision-making tools, and discuss the future of the information society. Here they can mingle with activists, scientists, hackers, entrepreneurs, NGOs, journalists, social media and marketing experts, and many others.

Și-acum, după ce ați ales întroducerea care vă convine, să vă spun, de fapt care-i treaba cu #gameforgood și cum ajută un joc pe telefon diagnosticarea unei boli.

Un profesor a venit cu ideea de a cerceta cu ajutorul tehnologiei mobile cum funcționează mintea oamenilor sănătoși, cum se orientează în spațiu și cum se coordonează. Înțelegând cum funcționează un creier sănătos, se pot descoperi căi noi de cercetare a unui creier afectat de Alzheimer. S-a dus la un designer de jocuri, i-a prezentat ideea, au bătut palma și-au căutat un investitor. L-au găsit în Deutsche Telekom, iar de acolo, totul s-a întâmplat cum spun oamenii implicați în clipul de prezentare a jocului.

Am avut imensul privilegiu de a-i asculta live pe toți: pe profesor, pe designer și pe investitor la lansarea oficială a jocului Sea Hero Quest, de a-i auzi răspunzând întrebărilor puse de public și de a căpăta încredere că lucrurile se mișca, că oamenii caută în permanență soluții noi de a da de capul bolilor intratabile.

În timpul panelului de după lansare, a apărut comparația între joaca pe telefon și donarea de sânge. S-a pus semnul egal între ele pentru că prin a te juca Sea Hero Quest donezi ceva fără să-ți dai seama. Toate datele adunate în timp ce tu manevrezi o barcă în căutarea unui monstru pentru a-i face poze se traduc în ore de cercetare pentru Alzheimer. Mișcările pe care le faci cu degetul pe telefon, deciziile pe care le iei, viteza cu care te miști, absolut totul contează pentru cercetarea acestei maladii. În clipul de mai sus, dacă nu l-ați văzut, e explicat mai bine mecanismul prin care acțiunea jucătorului se traduce în informație.

Sea Hero Quest se poate descărca gratuit din App Store și din Google Play, e disponibil în 17 limbi și poate fi jucat de oricine oriunde oricând. Mi-au plăcut tare mult informațiile și încurajările de genul ăsta:

Abia după ce m-am jucat și mi-am dat seama de un lucru ce mă caracterizează, mi-a răsărit în cap o întrebare pe care n-o mai pot pune acum și să primesc un răspuns oficial. Când începi o „planșă” nouă, ți se dă o hartă cu balize pe care trebuie să le atingi într-o anumită ordine (1,2,3 etc) și pe care trebuie să o memorezi. Pot face asta, să țin minte că 1 e drept înainte, 2 la stânga și 3, următoarea la stânga. Ce mă fac însă cu orientarea în spațiu? Că eu cu asta am o problemă. Stânga și dreapta la mine sunt după cum vreau eu. Nu o dată s-a întâmplat să-mi spună Sotzu sau altcineva „cealaltă stânga” când trebuie să o iau la dreapta. Iar dacă nu-mi arată cu mâna direcția în care trebuie să o iau, păi mă duc unde cred eu că e stânga. Știu că nu mă flatează o asemenea dezvăluire despre mine, dar se știe că femeile au problema asta. În fine… nu știu dacă rezultatele pe care le furnizez eu despre orientarea în spațiu (că ăsta e și scopul aplicației) sunt concludente.

Ei spun că orice jucător aduce un aport masiv cercetarii și că au nevoie cam de 100.000 de jucători până la finalul anului pentru niște rezultate preliminare. Le aștept cu curiozitate, dar până atunci vă îndemn să descărcați și să jucați Sea Hero Quest pentru că, pe lângă că e distractiv, mai faceți și un bine umanitații.