Cu supărare despre apă

Mă supără foarte tare toate articolele pe care le citesc sau despre care aud zilnic, care vorbesc despre noi elemente și alimente care ne dăunează sănătății. Nu mă supără ele în sine, ci mă supără concluzia la care ajung oricum aș încerca să întorc problema: totul din jurul nostru ne omoară puțin câte puțin. Legumele, fructele, sarea, zahărul, cafeaua, ceaiul, pâinea, carnea, chiar și apa îmbuteliată. Dacă nu e bio, ne dăunează cumva. Asta până când o să vină cineva să spună că și bio e dăunător.

Știu că nu-i cea mai inteligentă abordare, dar mă obosește grija asta și teama că orice bag în gură sau pun pe mine o să-mi provoace un cancer pe undeva. Parabenii, E-urile, nitrații sunt doar câteva dintre elementele pe care chiar și împotriva noastră ajung cumva să ne afecteze. N-am nici voința, nici determinarea, nici timpul pentru a-mi gândi meniul, pentru a citi etichetele și pentru a le învăța. Mă supără iremediabil ideea că oamenii își fac asta unii altora, cu bună știință, numai pentru câștigul personal. Râdeți de naivitatea mea, râdeți de  truismul pe care l-am scris, râdeți de lumea ideală pe care o am eu în cap și-n gând. Eu și John Lennon, că nu degeaba ne-am născut în aceeași zi.

În fine… oful introductiv duce, de fapt, la o nouă campanie a celor de la Aqua Carpatica, primul brand de apă minerală care încearcă să schimbe ceva. Anul ăsta și-au propus să dezvolte o hartă a poluării apelor cu nitrați prin intermediul unei aplicații online. Campania se numește Testul Purității și pune la dispoziția cumpărătorilor din Auchan, Cora, Carrefour, Mega Image și Kaufland teste de verificare a nivelului nitraților din apă. Eu am testat unul pe apa de la robinet și unul pe apa adusă de la izvorul Nistru de lângă Baia Mare. Asta a reieșit:


Se pare că apa de la robinet (cea de jos) e mai săracă în nitrați decât cea de izvor , dar asta nu mă va convinge să beau apă de la robinet. N-o avea ea prea mulți nitrați, dar nici pură nu e. Așa că, în aplicația de Facebook, pot trece deocamdată izvorul Nistru și-i destul de clar că nu voi mai bea nici de acolo apă. Va fi mai greu să-i conving pe socrii mei.

Și pentru că Anca a pus o întrebare pertinentă când i-am arătat testele de veficare, ar trebui să lămuresc și ce-s ăia nitrați, în caz că nu știți deja. Cu copy paste de pe site-ul Aqua Carpatica:

Nitrații și nitriții sunt componenți naturali ai solului provenind din mineralizarea substanțelor organice azotoase de origine vegetală și animală. […] O parte din nitrați și nitriți este absorbită de rădăcinile plantelor și servește ca materie primă pentru sinteza proteinelor și a altor compuși cu azot, iar altă parte este antrenată de apele de suprafață sau de cele care traversează solul, regăsindu-se în râuri, lacuri sau în apele subterane.

În mod natural, între nitrații și nitriții din sol, apă și plante, se stabilește un echilibru, care poate fi însă rupt de utilizarea intensivă în agricultură a îngrăsămintelor organice naturale și mai ales a celor azotoase sintetice, produșii de degradare îmbogățesc solul și se pot acumula în plantele cultivate până la niveluri dăunătoare pentru consumatori. […] Nitrații nu sunt în totalitate absorbiți de către plante, iar surplusul existent contaminează pânza freatică.  Prin intermediul furajelor și al apei, nitrații si nitriții ajung în organismul animalelor ale căror produse intră în alimentația omului.

Dacă vă interesează mai multă teorie, o găsiți pe toată pe site-ul lor. Dacă vreți să vă jucați cu testele de puritate, căutați echipele de sampling în magazinele mai sus menționate și completați harta din aplicație.

4 Comments

 • cotos

  Eu am renuntat la apa de Nistru de 2 ani de zile. Pana atunci mergeam saptamanal dupa apa. Dupa ce au renovat izvorul, m-am indepartat de loc. La ora actuala cumpar apa din comert, pentru ca apa de la robinet e POISON!!!

 • jean Valvis

  Chère Tomate…pardon Tomata !
  Da-mi voie sa te avertizez : Esti intro grupa de mare risc ! Intrun mod firesc/natural au tendinta sa te alimentez cu toate felurile de AZOTATI-NITRATI (NO3) pentru a fi mai groasa si mai vendabila ! Ai un risc cher ami : Sa devii Nitratodependent ! 🙂
  (de vina botanistul tau personal)
  …am glumit, fiind inspirat de porecla ta !
  Serios acum—> Iti multumesc mult …sa fii sanatos (cu toate cele care te plictisesc sa le urmaresti) !
  J.V.

 • lala

  de putina vreme am inceput si noi sa consumam Aqua Carpatica, pana acum Borsec am consumat. o sa fac si eu acele teste, sunt curioasa de rezultat.

 • Mayhem

  Apa de la robinet e chiar ok,nu e “poison” asa cum spunea cineva pe aici…Apei potabile din reteaua orasului i se fac teste zilnic,pe cand firmelor de imbuteliat apa li se fac vizite din an in paste…Eu beau apa de la robinet de cand ma stiu,minim 2 litri pe zi si n-am nimic.In schimb evit sucurile de orice fel,imi mai fac eu din cand in cand sucuri adevarate,din fructe si beau mult ceai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge