Am scos-o pe Ada din pat
La o lună (sau o fi fost la câteva săptămâni?) după ce am născut, am scris că Ada doarme cu noi în pat, între noi. Nu ne-a fost teamă că ne rostogolim peste ea, nici că n-o vom mai putea-o dezvăța de patul nostru. Motivul principal pentru care am culcat-o cu noi în pat am fost eu, teama și sentimentele mele. Că nu alăptam, deci nu era nevoie să o am aproape în fiecare secundă și ea oricum dormea până la 7 dimineața în primele 3,5 luni. Însă pe mine nu mă lăsa sufletul să dorm fără ea, să o las în camera ei, singură, pe întuneric. Brrr… nici acum n-aș putea face asta. Plus că îmi era o teamă incredibilă de sindromul morții subite și mă trezeam noaptea să văd dacă mai respiră. Se mai și îneca din când în când și tușea până se înroșea la fața. Deci nu.
Au fost mulți cei care au sărit cu sfaturile și cu prezicerile că dacă n-o scoatem după o lună și n-o obișnuim cu somnul în pătuțul ei, o să doarmă cu noi până la majorat. Nu i-am ascultat, dar mă pregătisem să se întâmple așa și eram OK cu gândul ăsta, îl acceptam. Deși, după comportamentul ei, eram sigură că nu va fi cazul. Înainte să plecăm din România, ne era deja destul de incomod să dormim cu ea pentru că, deși e încă mică, totuși crescuse și dormea cu brațele întinse, răstignită parcă. Ceea ce diminua spațiul nostru destul de mult. Așa că temerile mele s-au evaporat și pentru noua casă, am decis că Ada va dormi în patuțul ei, pe care l-am luat cu noi. Zis și făcut. În prima noapte am adormit-o în patul nostru scârțâitor, dar am mutat-o în pătuțul ei spațios după ce a adormit. În a doua noapte a adormit în living și am mutat-o în pătuțul ei, iar noi am rămas nestingheriți să discutăm de-ale noastre.
Așa că, da, e posibil să scoți bebelușul din patul părintesc înainte să meargă la școală. Nu zic că e un adevăr general valabil, așa cum au spus cei care m-au amenințat că nu voi mai scăpa de ea dacă se obișnuiește, zic doar că la noi a mers, fără nici o dramă, fără nici un scandal și fără nici o grijă.
9 Comments
dunia
Mie mi-a fost frică să dorm cu Mara bebeluș în pat și nici nu am simpatizat cu ideea. Am avut un patuț lângă patul meu. De la 5 luni a dormit în camera ei și de la 2 ani jumătate cu mama în pat.
Copiii sunt minuni, dar cel mai mult surprize pentru programele părinților.
Diana
Noi cred ca o sa dormim cu el pana la majorat ?sper totusi sa-mi iasa cand ne mutam, am plan de marketing
Noi am dormit separat pana la 1 an, dupa aia l-am luat cu noi. Viseaza intens, acum ca si povesteste il inteleg, are nevoie de noi, cat era mic credeam ca are o pb medicala, am cheltuit o mica avere cautand cauza urletelor nocturne, pana am ajuns si la un psiholog care dupa ce a murit de ras si n-a vrut sa-i platim consultatia, ne-a zis ca avem 2 alternative :facem naveta in continuare sau il luam cu noi. Ea facuse naveta pana la 5 ani. Ne-am speriat ? mai bine 5 ani dormiti in 3 decat 5 ani nedormiti ?
Dar stiu ce zici cu uite ca se poate. La noi asa a fost cu pampers, cu suzeta, cu biberonul, fara stress, fara nimic
diana
Noi am lasat-o pe Anastasia in patut de cind am adus-o de la maternitate. Doua luni am dormit eu cu ea in camera, dupa care am luat un imterfon cu camera si m-am mutat inapoi in dormitorul nostru.
in aceeasi ordine de idei, ma scot din minti aia care dau sfaturi nesolicitate in legatura cu cresterea copilului. Sint o categorie clar de evitat!
Cloe
Fiecare mama isi creste ,cum considera ea ca e mai bine ,copilul .Si fiecare copil e diferit in felul lui, nepotul meu nu poate sa doarma singur desi nu a fost invatat de mic sa doarma in pat cu parintii lui .
Valentin Nicu
Copilul meu doarme de mic singur, are camera lui. Eu spun ca trebuie sa fie de mic independent, parerea mea.
Diana
Si Eu l-am pus in pătuțul lui din prima noapte acasă. Dar când l-m găsit la 3 saptamâni întors pe burta, am cumpărat un cosleeper/pat portabil (snuggle Nest surround xl infant sleeper) si l-am pus in crib. Acolo doarme încă, dar in curând o sa fie prea mare pentru cosleeper, așa ca back to basics 🙂
Mie mi-a fost frica sa-l pun între noi, chiar si in sleeper. Plus ca făcea zgomote(Grunting) si m-ar fi ținut treaza toată noaptea. Am adoptat metoda de compromis: am dormit noi in nursery, ca el sa poată dormi in pătuțul lui. Nu am folosit nici un fel de paturi, perini, mese crib liner etc. Pana la un an nici nu intenționez sa am nimic in cribul lui. Iar salteaua e destul de tare, ca așa recomanda medicii.
Pentru cei care sunt îngrijorați de SIDS, exista Owlet Monitor (care se pare ca deja a salvat câțiva bebeluși de la sufocare).
Andreea, este super ca Ada nu are probleme cu somnul sau cu pătuțul, i-ai dăruit un cadou minunat: The gift of sleeping.
Tomata
atat de obsedata eram de SIDS ca eram cat pe ce sa cumpar aparate de-alea.
dar pana la urma s-a dovedit ca n-a fost nevoie si somnul ei a fost lin. si-acum ar fi la fel, daca ar manca mai multe de 120 ml la o masa si n-ar trebui sa se trezeasca de 2 ori pe noapte sa manance. 😛 dar daca nu poate/nu vrea manca mai mult, asta e… ne trezim de cate ori e nevoie 🙂
Diana
Baby Blue e un babywise baby si de la 12 saptamâni (acum are aproape 4 luni) doarme toată noaptea, de la 8 seara la 8 dimineața. Avem un dream-feeding la 11 seara, foarte rar se mai trezește ocazional, ii dau un Binky si back to sleep.
Nici el nu mănâncă mai mult de 120 ml (4oz) la o masa, dar încă avem 5 mese ziua+ cea de la 11 seara. Din ce am citit si am experimentat, se pare ca e nevoie ca Bebelușii sa aibă un program structurat (Cycle) de genul Eat/waketimp/sleep. La noi cel puțin a funcționat, si ma aștept ca pana la max 6 luni sa renunțam si la dream-feedingul de la 11. Se pare ca Bebelușii își aranjează sa mănânce puțin mai mult in timpul zilei la una sau mai multe mese, pentru a acoperi ce mâncau inițial noaptea.
A fost multă munca (si multă frustrare) din partea noastră sa il obișnuim cu un orar, dar acum când dormim toată noaptea nu pot decât sa ma felicit lol.
P.S. Wonder Weeks e o alta resursa pe care o folosesc ca sa înțeleg fazele din dezvoltarea lui ce se întâmpla in căpșorul lui ăla mic :))
Tea
Si mie mi-a dormit cateva nopti inainte de 4 luni, cand a venit regresia somnului 🙂 dar nu-s ingrijorata, stiu e ca normal sa nu doarma toata noaptea.