Reciclarea sticlelor în Germania
Am dus ieri niște sticle de plastic și de sticlă la reciclat și am rămas atât de impresionată de metodă încât scriu pe blog despe asta. Unora li se va părea banal, altora foarte tare, ca și mie.
În Germania, aproape orice sticlă cumperi, fie de plastic sau de sticlă, costă. Cele de plastic 25 de cenți, cele de sticla 8 sau chiar si 15. Chiar si unele borcane de iaurt de sticla pot fi reciclate. Noi ne-am dus ieri cu vreo 5 de plastic și multe de sticlă (de bere) și am primit vreo 3,85 euro. Mi se pare foarte tare pentru că te obligă să le duci înapoi pentru a-ți lua banii. În toate supermarket-urile există niște automate în care introduci sticla,
care e învârtită pe toate părțile pentru a găsi desenul de mai jos sau un cod QR.
Dacă nu-l găsește, îți trimite sticla înapoi, pentru ca, asa cum spuneam mai sus, nu toate se pot baga in automatele astea. Când termini, apeși pe butonul verde și primești un bon cu valoarea adunată. Banii de pe el îi poți primi de la casă sau poți plăti cumpărăturile cu el. Alte sticle, gen cele de alcool (vin, gin, tequilla etc) se arunca tot in pubele de reciclare, niste butoaie enorme de pastic. Si aici e tot cu schepsis ca 1. e pe culori: sticla alba, sticla verde, sticla maro. 2. aici se arunca exclusiv sticla, nu ceramica sau cioburi de cesti de exemplu.
Am mai văzut automate de-astea și la Munchen, dar n-am știut cum funcționează și care sunt regulile. Iar ieri am dus noi o plasă întreagă și am fost absolut fascinată. Și mă frustrează că în România trebuia să duc sticlele de sticlă la câteva străzi distanță, să le arunc într-un container de unde nu știam unde se duc mai departe. Cu hârtia, la fel. Adunam fiecare bon, fiecare ambalaj de hârtie și când să merg cu ele la reciclat, pe lângă faptul că nu primeam aproape nimic (dar nu asta e important), erau aruncate sub cerul liber într-un maldăr de alte hârtii murdare și ude.
Nu înțeleg de ce un asemenea sistem nu poate fi implementat și în România, că sigur sunt o grămadă de oameni care își doresc să recicleze chiar și fără să primească bani, dar să fie siguri că obiectele chiar vor fi reciclate.
18 Comments
doina
asta da! ca eu mereu arunc sticle de plastic…si borcane (nu stiu daca ele intra la capitolul asta)
maya
a fost treaba asta in real si iti dadea cam 50 de bani. Nu a tinut mult ca nu ducea lumea
Apoi acum exista la fiecare carefour si iti da 5 bani pe sticla. poti alege sa donezi suma sau sa platesti in magazin cu ea in o anumita perioada.
Anul trecut a existat o campanie de reciclare la lidl.
GABRIELA
In Brasov era anul trecut un aparat de genul,in parcare la Carrefour, dar numai pentru cele de plastic. Foarte buna ideea asta de recicilare
Azalea
Inca este.
o femeie
Pai in primul rand se plateste in plus la beutura – asa ca doare sufletul pe om daca arunca si nu returneaza la reciclat: cu asa taxa in Romania ar protesta prima data firmele coca cola/ursus etc. pt ca … le-ar scadea vanzarile.
In rest, si in Romania sunt aparate care returnez sticlele de plastic: in Bucuresti La mega image gasii asta. Si mai sunt si oameni saraci care le colecteaza de peste tot (blocuri,oameni,baruri, gunoi) si le duc pentru un centru de recliclat pt bani.
Oana's Books
Am văzut și eu sistemul ăsta vara trecută în Germania. Am văzut copii, tineri, bărbați la costum, bătrâni, oameni de toate categoriile ducând sticle la reciclat. Ar fi minunat să se implementeze sistemul ăsta și aici.
Teododa
In Elvetia treaba sta putin diferit. Nu se opreste garantie pe sticle si nici nu primesti nici un ban daca reciclezi. Nici nu se colecteaza deseurile diferentiat. Exista un singur tip de saci de gunoi (fiecare zona administrativa are sacii ei) care se cumpara de la posta sau de la supermarket. Poti arunca in sacii aia ce vrei tu doar ca sunt foarte scumpi (in bani romanesti cred ca vine in jur de 80 ron pe rola de 10 saci) si atunci esti motivat ca toate reciclabilele sa le “arunci” separat la punctele de colectare.
Reclarea functioneaza cam asa:
-avem containere de colectare, cam unul pe cartier, unde se colecteaza diferentiat Sticla alba/verde/maro si doze de aluminiu. La unele punce din astea sunt si containere pentru colectat uleiul folosit la gatit.
-in supermarketuri exista puncte de recilcate unde se colecteaza PET-uri, sticle de lapte (alea de plastic), becuri, baterii si alte maruntisuri.
– hartia, cartonul, hainele vechi si mobila veche se scot la coltul strazii si sunt ridicate de masini speciale dupa un program stabilit la inceputul anului (toata lumea primeste calendarul in posta de la primarie).
Un astfel de sistem cu siguranta nu ar functiona in Romania. La inceput mi se parea foarte mare bataie de cap sa duc fiecare chestie in alt loc dar cu timpul m-am obisnuit. Singura chestie care ma enerveaza e ca se tot aduna o gramada de sticle si peturi si imi ocupa loc in bucatarie pana ma duc eu sa le “arunc”.
Diana
Asa e si in Olanda, mai putin sacii de gunoi, dar te motiveaza sa reciclezi pt ca se ridica la 2 sapt gunoiul menajer si nu-ti ajunge containerul daca nu reciclezi
Si pe mine ma enerveaza ca strang in casa, dar cum containerele sunt langa supermarket, mi-am facut un obicei sa duc de cate ori merg sa cumpar ceva
o femeie
Eu de ceva ani nu mai vin cu deseurile de la cumparaturi. Ok, merg rar la supermarket si mai des la piatza unde refuz o parte din pungi, dar cand merg la supermarket (adica miine) scot din cutii si o parte din cartoane le las pe loc. E drept ca noi cumparam produse de baza si rar luam semipreparate deci am putine deseuri – duc gunoiul si o data pe sapt. ba chiar si la 2 sapt. ca nu il umplem.
In Bucuresti (de, viata de capitala) aveam pubela de triat la gura de metrou si cum mergeam zilnic duceam ceva. La bidoane de plastic si cartoane unele blocuri (putine insa) aveau pubele separate si mai duceam la ei – chit ca erau la 100-200m, electronice se colectau la magazine si o firma in apropiere.
Exista o harta a reciclarii in Romania si cine vrea gaseste multe informatii pe site: http://www.colecteazaselectiv.ro/harta-colectarii-selective/ (cum, ce, unde etc)
Raluca
Sistemul din Elvetia este identic cu cel din Belgia si mi se pare cel mai ok asa. In Olanda, de exemplu, cand merg la prieten, mi se pare enervant sa mergem sa sortam gunoiul afara. M-am facut comoda, cred, sa pun totul in sacii potriviti si sa ii scot o data pe saptamana. Dar aparatul de reciclat sticle, care-i si-n Olanda, il ador! In Belgia trebuie sa sturcesc sticlele si e atat de enervaaaaant acel zgomot, mai ales daca fiecare din familie consuma o sticla pe zi..
Mihaela
Pe vremea lui Ceausescu (nu ridic in slavi acea perioada) existau centre (nu mai stiu cum se chemau) in care te duceai cu sticlele de sticla (tb sa fie spalate) si ti se dadeau bani pe ele. Daca cumparai o bautura din magazin (alcoolica sau nealcoolica) tb sa duci sticla la schimb sau sa lasi garantie. Roata nu s-a inventat azi, doar sistemul de reciclare.
Mi-ar placea si mie un astfel de sistem in UK.
Liana
Exista un sistem similar in UK, se numeste 3 pubele in 3 culori diferite. Sau chestii negre pe strada foarte bine delimitate dpdv a ce poti arunca in ele.
Da, nu iti da nimeni bani sa reciclezi, dar – daca e sa o luam pe a buna – nici in Germania nu iti dau efectiv bani.
o femeie
Mai sunt si acum asa, in Bucuresti eu duceam hartia si metalele intr-o parte (erau acum 7-8 ani aprox. 50 bani pe kg), colegii duceau uleiul uzat in alta parte etc.
Elena
A existat acest demers inainte de ’89, la un mod primar – te duceai cu sacosa cu sticle ca sa primesti bani. Acum suntem la faza reciclarii – incercam sa invatam sa aruncam pe categorii, deseurile. Poate pe viitor o sa meritam si noi astfel de automate, trebuie doar sa mai crestem putin.
Mihaela
Da, e f adevarat. Dar tot o forma de sustenabilitate (chair daca nu exista acest cuvant) era si nu uitati ca existau si atunci cei 3R.
ioexist
cat am locuit singur am adunat sticlele in saci care erau depozitati in “keller”.
Cand a venit nefasta a dus sacii si scos vreo 40 de euro… do the math 🙂
Diana
Io asociez reciclatul cu comunismul :)) O fac doar pentru ca e mai simplu si mai curat sa selectez gunoiul pe categorii. City mi-a dat 3 containere mari: negru pentru gunoiul menajer, verde pentru vegetale si albastru pentru reciclare. Sunt 3 mașini diferite care colectează gunoiul.
Dacă e ok cu link, Aici e un centru de colectare de la mine din județ (acum câțiva ani):
http://dianlala.blogspot.com/2012/11/i-am-recycling.html
Alina Albin
Exact așa avem și noi la Meijer, un lanț de supermarket-uri din SUA. Și mie mi s-a păcrut foarte interesant sistemul. 😀