Cel mai prost sfat pe care îl poți da sau pe care-l poți primi

Lumea se întrece mereu în a-ți da sfaturi, a-ți spune părerea ei  vis-a-vis de ce faci sau ce vrei să faci în viitor. Uneori sfaturile sunt bune, alteori sunt rele. De multe ori sunt necerute sau inutile.

Și pentru că recent mi s-a dat un sfat de genul ăsta, am decis că, din punctul meu de vedere, e cel mai prost sfat pe care îl poți da sau pe care îl poți primi. Și deși n-aș atribui tot ce-am scris mai jos persoanei care mi l-a dat (sunt sigură că nu voia să mă demoralizeze sau să mă desconsidere), sunt alții care o fac cu bună știință, așa că poate dacă vă vine vreodată să dați sfatul ăsta, gândiți-vă de două ori.

„Nu merită să încerci”. L-am primit recent și m-a amărât cumplit. Din două perspective: a celui care îl primește și a celui care dă.

Eu nu-s genul care ascultă mereu de alții, deși sunt destul de influențabilă și faptul că-s Balanță nu mă ajută întotdeauna, pentru că uneori nu mă pot hotărî foarte repede. Sunt momente în care cer sfatul Sotzului, al prietenelor, chiar și al cititorilor blogului. Însă sunt alte momente și situații în care îmi e foarte clar ce obiectiv am și ce sunt dispusă să fac pentru a-l îndeplini. În cazul despre care vă vorbesc, știu exact ce vreau și un sfat ca „Nu merită să încerci” mi se pare deplasat. Pentru că descurajează, te face să te simți prost că te-ai gândit la asta. Chiar dacă poate nu-i cea mai bună idee pe care ai avut-o, formulată în felul ăsta te poate demoraliza, îți poate tăia aripile și, mai presus, de toate, îți distruge încrederea în tine și optimismul. Pentru că tu vrei să încerci să te ajuți singur și cineva hotărăste pentru tine că nu merită efortul. Asta-i din perspectiva celui care primește sfatul.

Din perspectiva celui care-l dă, mi se pare că e puțin trist dacă nu e dispus să încerce orice (legal, moral etc) pentru a-și dovedi că poate sau pentru a vedea dacă merge. Pentru că spunând-o, acea persoană dă dovadă de superioritate: odată pentru că e implicit înțeles că n-ar face așa ceva el însuși, a doua oară pentru că te desconsideră pe tine că te-ai gândit la asta și ce prost ești că te gândești măcar să încerci. Mă scuzați că-s fără exemple, dar nu vreau să arăt cu degetul pe cineva anume, vreau doar să înțelegeți cât de greșit e să îi spui cuiva că „nu merită să încerce”. OK, pare un pic cam confuz fără exemple, așa că o să vă dau contextul: cine mi-a spus că nu merită să încerc se referea la faptul că n-aș putea să mă descurc din cusut, chiar dacă asta nu însemna că o voi face pe termen lung, ci doar pentru a avea un venit, oricât de mic.

Aș aprecia mai mult dacă cel căruia sau cea căreia îmi deschid sufletul spune ceva de genul: „dacă aș fi în locul tău, eu aș proceda altfel, dar asta e părerea mea, viața mea, felul meu de a fi, tu judecă după valorile tale”.

Și să nu uităm că din idei proaste și greșeli s-au născut și chestii geniale. Dar dacă nu încerci, de unde să știi?