Dragă, Românie,

Sper din suflet ca la anul, de ziua ta, să-ți scriu o scrisoare mai veselă, mai frumoasă, care să nu te întristeze și care să nu te mai critice.

Vreau, însă, să îți urez câte ceva și mă rog, crede-mă, chiar mă rog, să ți se îndeplinească.

Îți urez ca omenilor care te conduc să înceapă să le pese de cei pe care îi conduc, pe cei care te formează, pe cei care ajung să spună: „România asta de rahat” (cu variantele bine știute). Nu, nu tu ești de rahat ci unii dintre oamenii care locuiesc între granițele tale, pentru că tu nu ești decât un spațiu geografic care îi adăpostește.

Îți urez să ți se reducă numărul de analfabeți, copii abandonați, copii care nu merg la școală, oameni needucați, neinformați, ignoranți.

Îți urez să ți se înmulțească școlile, să ți se îmbunătățească programa școală, să ți se crească motivația profesorilor, învățătorilor și educatorilor, să se pună mai mult accent pe educație.

Îți doresc să nu-ți mai plece medicii în alte țări pentru că aici mor de foame, n-au condiții să se dezvolte profesional așa cum au visat pe băncile facultății, n-au aparatura necesară să salveze vieți sau li se pun bețe în roate chiar și atunci când încearcă.

Îți doresc ca poliția și autoritățile judiciare să-și facă treabă. Să dea amenzi, să aresteze și să judece pe oricine, indiferent de statut social, funcție, rude sau numele de familie.

Îți doresc să ți se împânzească țara cu autostrăzi și parcări suficiente.

Îți doresc să se aibă grijă de bijuteriile tale naturale, să ți se renoveze stațiunile montane, balneare sau litorale. Ai atâtea de oferit și oamenilor le ia puțin prea mult să înțeleagă că ești atât de frumoasă și ai putea face atât de mulți bani din turism, că te-ai putea salva doar printr-un marketing de calitate odată ce hotelurile s-au renovat și personalul a fost instruit.

Mă opresc aici, dar îți mai doresc ca cineva să facă odată din tine o țară de încredere, cu o mentalitate sănătoasă, pe care să n-avem motiv să o părăsim. Eu te părăsesc din ianuarie… sunt lașă și egoistă. Mă gândesc la mine și la o viață pe care aș putea să mi-o construiesc departe de toți acești oameni de care trebuie să scapi, pe care să-i educi. Te iubesc, deși nu pare, deși sună gol și mincinos și gratuit.

La mulți ani și la o însănătoșire cât mai grabnică!

8 Comments

 • Paul G

  În primul rând trebuie să-ți iubești familia și să ai grijă de ea, de aceea oamenii își părăsesc locurile natale, ca în primul rând să le fie bine lor și familiilor lor. Însă, sunt de acord, nici țara nu trebui uitată.

  • Tristule

   Nu stiu in ce tara traiesti tu…dar poate ar trebui sa mai pleci prin afara sa vezi ce tristi sunt ceilalti… Noi suntem chiar fericiti pe langa ei (singurele noastre lipsuri sunt salariile [pentru cei care nu au luat bacul] ) Dar nu e problema te poti apuca de videochat si ti-ai rezolvat si problema cu banii, tristule. Dai click pe nume si zbang… te-ai angajat.

 • Sanda

  O urare cum nu se putea mai buna pentru Romania din acest moment. Desi e adevarat, prefer sa nu fac comentarii suplimentare bazate pe probleme acestei tari, ci doar sa spun un La multi ani, usor insignifiant dar speram ca tot ce ai scris mai sus sa fie un model pentru anii ce vor urma.

 • HugoTM Raoul

  O urare cum nu se poate mai potrivita pentru noi romanii! Vreau sa adaug ceva ce poate nu are legatura cu urarea de mai sus , dar simt nevoia sa o fac:
  Nu am experienta plecarii din tara pe o perioada mai mare de 1 an . Am experienta netrecerii prin locurile dragi ale copilariei mele de 2o de ani. Vreau sa spun ca atunci cind revi in locurile dragi, amintirile vor face ca locurile care le vei revedea sa nu mai fie la fel, sa te simti instrainat… socul va fi puternic si chiar fatal amintirilor tale. De aceea ce doresc eu tuturor romanilor este sa NU PLECE DIN TARA!! , iar daca au plecat si au trecut anii mai bine sa ramina acolo in strainatate , daca se intorc isi vor pierde de tot amintirile … Un roman plecat si intors e un roman pierdut… Un roman plecat si ramas acolo are cel putin amintirile…

 • Bianca

  Cineva trebuie sa faca lucrurile astea, noi toti suntem lasi si asteptam sa ni le schimbe altii…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge