Întâmplare cu o „doamnă stilată”

Aflându-mă zilele trecute la mall să mă întâlnesc cu cineva, am ajuns mai devreme de ora stabilită. Mi-a fost un pic foame, așa că m-am pus la coadă să-mi iau niște pogăcele cu cașcaval. Înaintea mea mai erau două persoane. Chiar în fața mea era o doamnă, vizibil înstărită, elegantă, trecută de 55 ani (dacă am aproximat eu bine). O studiam pentru că nu-mi plăcea fața ei. Mă rog, profilul ei, că n-am văzut-o toată.

Îi vine rândul și îi arată vânzătorului că vrea nu știu ce plăcintă cu pui, dar una anume, prima de pe rândul dinspre vitrină. Neauzind-o bine, probabil doar „prima”, vânzătorul i-a dat-o pe prima de sus, dinspre el. Femeia, pe un ton puțin iritat îi spune că o vrea pe „asta” bătând în vitrină cu unghia frumos vopsită în roșu și îngrijită. Omul o ia pe cea pe care i-o arată, ea continua că o vrea pe prima, că nici eu nu mai înțelegeam deși eram chiar lângă ea și vedeam unde îi bătea degetul. Când să o pună pe cântar, doamna tot vocifera că nu e atent, că ea i-a arătat, că o voia pe prima, bla, bla. Vânzătorul, crezând că iarăși a greșit, se duce cu punga înapoi, scoate plăcinta, o ia iar pe prima dinspre el. Asta să înnebunească. „Dom’le ești nebun? Mă ții aici cu banii în mână și cu mâna întinsă? Nu pricepi românește? Ți-am arătat că o vreau pe prima.” Vă dați, probabil, seama că tonul nu era cel mai blând și nici cel mai prietenos. Era de-a dreptul zeflemitor, superior, batjocoritor.

Lângă vânzător mai era o vânzătoare, care spăla ceva, dar asistase, alături de mine, la toată scena. Vânzătorul, sătul de mofturile și crizele ăsteia, i-a spus că n-o mai servește. Și mă întreabă pe mine ce vreau. Eu, gură-cască, mă uit când la „doamnă”, când la el. Aia continua să vocifereze, el să o ignore și să mă intrebe pe mine. Între timp, discuția se mutase între „doamnă” și cealaltă vânzătoare, care i-a spus o chestie care mi-a plăcut. Când „doamna” a întrebat „Pe ce criterii vă angajează ăștia aici?”, vânzătoarea a întrebat-o „Ce educație aveți dvs dacă îl faceți nebun și vorbiți cu noi ca și cu niște servitori?” Pfuai, și vânzătorul continua să mă servească pe mine, vânzătoarea i-a spus că n-o mai servesc și „doamnei”, cu ochii cât cepele, nu-i venea să creadă că a fost tratată așa. Ea, tocmai ea.

Mă bucur că cei doi au luat atitudine și nu s-au lăsat călcați în picioare de client, poate chiar cu riscul de a-și pune jobul în pericol. Nu, clientul nu e stăpânul nostru și n-are nici un drept să se comporte ca un latifundiar pe pământurile lui acolo unde nu-s pământurile lui. Că e vânzător sau spălător de WC-uri, omul ăla lucrează și atâta timp cât nu te insultă și nu-și bate joc de tine, n-ai nici un drept să îi vorbești de sus. Oricâți bani ai avea, oricâte școli, orice funcție ai deține.

'i_don't_care_if_you-72243