Cu caruciorul pe șosea

Așa-i că imaginea vă dă fiori pe șira spinării? Așa-i.
Dar să fiu mai specifică, mă refer la șoselele străduțelor de cartier, nu la artere principale sau bulevarde.
De câte ori ați văzut mame împingând cărucioare pe șosea când trotuarele erau libere? De multe ori, fac pariu. Eu am văzut o grămadă prin cartierul în care locuiesc. Și de fiecare dată, îmi spuneam în gând: „Uite și la capra asta, o dor roțile căruțului pe trotuar”. Să ne înțelegem, eu judec oamenii. Nu-s mândră de asta, ba chiar îmi detest obiceiul, dar se pare că nu suficient de mult încât să mă și las de el. Orice mi se pare altfel sau opus față de ce aș face eu, imediat trag concluzii și emit judecăți. Sper să scap odată de acest obicei jegos, și bag sama că încet încet se aliniază astrele să mă pună în papucii ălora pe care îi judec.

Pentru că acuma sunt și eu o capră de-aia pe care o dor roțile căruciorului pe trotuar. Literalmente, pe căruciorul meu îl dor roțile, pentru că deja au început să scârțâie de la trotuarele pe care ne plimbăm. De ce vedeți mame cu carucioare pe șosele de cartier?

1. Pentru că trotuarele sunt de tot rahatul, pline de gropi, denivelări, rădăcini de copaci ieșite prin asfalt, guri de canal etc.
2. Pentru că „trecerea la nivel” dintre șosea și trotuar se face sărind pește niște borduri prea înalte. Chiar și cele care sunt mai scunde, pentru cărucioare sunt tot înalte. Și te cam saturi să tot urci și să cobori bordurile alea, iar copilul să se trezească la fiecare mișcare de genul.
3. Pentru că trotuarele sunt folosite pe post de locuri de parcare pentru mașini, nu să le servească pietonilor.

trotuare.png

Trei motive, dar sunt suficiente pentru a conduce vehicolul copilului pe șosele slab circulate. Le înțeleg pe cele pe care odată le-am judecat, dar așa-i când nu ai toate datele problemei și când nici nu faci efortul de a înțelege. Mă gândeam să vă dau o explicație pentru situațiile în care vă vine să înjurați vreo mamă plimbătoare de bebeluș în cărucior pe acolo pe unde umblă mașinile.

9 Comments

 • Nico

  Niciodata, nu am stiut ce trotuare groaznice avem in Timisoara, pana nu mi-am plimbat copii in carucior. Cel mai tare ma enervau masinile parcatepe trotuar :((((

 • anatati

  Ohooo! Și eu judec oamenii. Eu am mers mai departe de-atâta: la volan fiind pe Borzești am oprit mașina în dreptul Pieței Noi ca să apostrofez o bunică ce mergea cu căruciorul pe șosea (ieșise pur și simplu din piață direct în șosea). Pe Borzești, care-i aproape bulevard. Încerca să-mi explice că doarme copilul și nu vrea să-l zdruncine. N-am înțeles nici atunci și nici acuma ptr că din ce văd eu de la volan, nu mi-aș lăsa viața la mâna șoferilor …
  Odată un bunic pe Lipovei – ditamai bulevardul – traversa cu căruciorul (desigur căruciorul înaintea bunicului) printr-un loc unde nu era nici trecere, nici semafor nici nimic. Că se grăbea probabil, deși era o trecere la vreo 100 de metri și un semafor ceva mai încolo. Habar nu am ce l-o fi posedat să facă asta.

  Eu mi-s destul de strictă: nu traversez eu niciodată până nu-s oprite roțile mașinilor (nu că frânează el sau că e distanță lungă are vreme să frâneze…), ba până și pe bărbatu-meu îl iau de mână când traversăm (:)))) Și niciodată nu m-am plimbat cu căruciorul decât pe trotuar (deși am avut o porcărie de cărucior cu care nu puteai urca borduri defel, trebuiau zeci de manevre făcute).

  Nu mai bine stai liniștită decât să te tot gândești să fii pe fază că poate vine o mașină?

 • Teodora

  Soferii parcheaza pe troturare din lipsa locurilor de parcare. Trotuarele se strica de la asta, dar si de la radacinile copacilor batrani si mari, pe care timisoreni refuza sa-i taie pana cand cuiva-i pica-n cap. E un cerc vicios.

 • Irina Radu - Donighevici

  Asa e, nu te gandesti la multe pana sa apara un bebe in viata ta. La fel si cu alarmele de la magazine sau masini care urla noaptea cu disperare. Una e sa te deranjeze pe tine ca na, ii doresti toate cele si-ti pui dopuri de urechi si alta e sa-ti tina copilul treaz 2 ore

 • Monica

  of, of.
  Și eu umblu în mijlocul drumului, aici la Roma. Trotuarele sunt victimele stăpânilor indolenți de câini. Până nu se vor mai teme nici ei de mașini, orașul va deveni un mare bazar și voi fi interesată de cercetările referitoare la teleportare. Sau de catapulte!

 • mara

  Dar ce fain e cand trebuie sa o iei pe sosele intens circulate pentru ca parcheaza idiotii pana in zid si n-ai loc sa treci!

 • o fata

  E trist pentru ca la noi in tara s-a nascut parintele asfltului.
  Noi stam intro zona buna, bine asfaltata, impecabila aproape si totusi e mai plina de masini parcate, de biciclisti si de terase decat de pietoni sau mame cu carucioare.
  Restul trotuarelor fara execptie isi numara tacute gropile.

 • Diana

  sunt groaznice trotuarele in romania, cam peste tot.
  ma enerveaza si pe mine cand trebuia sa merg pe sosea, am ajuns asa sa imi fac rutele incat sa nu trebuiasca sa cobor pe sosea. oricum trebuie sa folosesc masina la orice plimbare, pt ca stau in afara orasului, ochesc locuri cat de cat linistite si cu trotuare bune. parcuri la mine in oras sunt putine, pline de caini, sau de copii mai mari, care se joaca. normal, zgomotos. asa ca aleg cartiere linistite de case si acolo merg la plimbare.

  dar am patit si mai urat: vezi ca vine o mama cu un carucior, pe sosea, ca nu are altfel cum sa treaca, si claxonexi ca …. desi ma vezi, dar nu te intereseaza ca poate trezesti copilul. deloc. mbon …

  eu si pentru asta mi-am luat un carucior foarte solid, cu roti mari si nu se simt asa nasol denivelarile. evident, cand am fost in germania nu am avut nicio problema, mergeam oriunde, trotuarele erau bune, oamenii amabili … ce sa mai zici ?

  ….

 • lala

  Uite ca am mai aflat ceva despre tine, chiar nu imi inchipuiam sa judeci asa usor. Eu sunt exact opusul si nici asta nu e bine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge