Ce mai facem, dar mai ales, cum facem?
Absența mea de pe blog nu se datorează faptului că Ada mă solicită atât de mult încât n-am timp de nimic, așa cum m-au „amenințat” o gramadă pe perioada sarcinii. Nu. Lipsesc de aici pentru că fie ieșim la plimbare, fie avem musafiri, fie citesc, fie mă uit la filme, fie mai spal o farfurie, mai șterg pe jos sau spăl haine. Deci, am timp să fac de toate. Să mă spăl pe cap, să fac duș, să îmi fac unghiile, să ies cu prietenele (abia am început cu asta), să citesc și să mă uit la filme. Și de luni sunt singură și am impresia că am tot timpul din lume să fac ce vreau. Ada doarme destul de mult ziua și când nu doarme, are momente când are nevoie de atenția mea și altele când pur și simplu își face de lucru cu mâinile sau se uită pe pereți. Chiar dacă stau lângă ea, nu trebuie să o țin mereu în brațe. Iar seara sau când e și Sotzu acasă, facem cu schimbul: dacă vreau să fac ceva pentru mine sau prin casă, o supraveghează sau o ține el în brațe. Sau o schimbă sau îi dă să mănânce, pentru că nu numai eu mă ocup cu asta. Chiar și noaptea, înainte să înceapă lucrul se trezea și el să o schimbe și să o hrănească.
Deci chiar nu înțeleg de unde atâta lipsă de timp la unii părinți. Poate e Ada mai cuminte și mai puțin solicitantă, dar chiar nu simt că viața mea s-a schimbat dramatic de când a venit ea. Încă am timp să mă ocup de pasiunile mele, de treburile casei, în timp ce ea e prioritatea nr. 1 oricând are nevoie de mine.
Noaptea se trezește doar de două ori, fie la 3 și la 6, fie la 2 și la 5 sau, dacă mănâncă mai târziu, chiar și la 4 și la 8, când nu se pune că se trezește de două ori că oricum de la 8 nu mai dormim.
Am citit azi azi la Gabi despre vina mamei moderne, bombardată zilnic cu sfaturi și practici de attachment parenting. I-am comentat și ei, dar notez și aici cum m-am debarasat de toate vinile și cum am decis să-mi cresc fata astfel încât să ne fie bine amândurora. Pe principiul „mi-aș da viața pentru tine, dar nu mi-aș sacrifica-o”.
Hrana
Cu alăptatul nu ne mai chinuim atât de mult, dar tot nu mănâncă suficient cât să se sature la o masă, deci alăptatul exclusiv sare din schemă și nu mă mai agit cu asta. Îi dau să sugă cât se mai poate, cât mai am lapte, ca gustare înainte sau între mesele principale cu lapte praf. E important, știu asta, e bun, cel mai bun, dar dacă nu se poate integral, bine că măcar se poate și un pic. A ajuns deja la 3300gr, ceea ce e foarte bine. Apropos, fierb apa plată înainte să prepar laptele praf cu ea. Am auzit prea multe povești horror cu apa și bebeluși.
Somnul
Încă doarme între noi pentru că-s eu mai liniștită. Nu, nu ne e teamă că ne întoarcem peste ea. Ea doarme aproape nemișcată, iar eu, cel puțin, am deja antrenament de la Ricky care dormea sub plapuma mea, în dreptul taliei mele. Probabil când va mai crește, o mutăm în pătuțul ei, care-i la câțiva pași de patul nostru. De trezit am spus mai sus. Ah, și pentru a optimiza timpul și munca, în fiecare seară îmi pregătesc pe noptieră apă caldă în termos, cele două doze de lapte praf necesare pe timpul nopții, două scutece, două tampoane și crema pentru funduleț și în maxim jumătate de oră dormim la loc.
Îmbrăcămintea
Cea mai comodă îmbrăcăminte e cea cu capse. Pentru noapte cea mai la îndemână e salopeta. Ziua, dacă-i cald, o țin în body cu mânecă scurtă, iar pe caniculă, chiar și doar cu pampers-ul pe ea. Când e mai răcoare, fie tot în salopetă, fie în body cu mâneca lungă și pantalonași cu tot cu șosete. Orice haină primește sau îi cumpăram e spălată și uneori și calcată. Doar prima dată. Că am alte lucruri mai bune de făcut decât să calc toată ziua.
Scutecele
Scria Gabi că teoria attachment parenting-ului cere ca scutecele să fie de-alea de pânză, că-s mai eco și mai nu-știu-cum. Eu n-o să adopt curentul ăsta, ne e foarte bine cu scutece de unică folosință, fie ele Pampers Premium, de la DM sau de la Tesko din Ungaria. Le-am probat pe astea până acuma și nu-i nici o diferență între ele. Cele de la DM au chiar și dunga galbenă ce se albăstrește când scutecul e ud, la fel ca Pampersul.
Șervețelele umede
Controversate, dar foarte utile și practice. Le folosesc doar dacă trebuie să o schimb în deplasare. Acasă, dacă face caca, repede cu ea la ciuveta din baie și o spăl doar cu apă caldă. Pentru pipi, ud un disc de vată și o șterg. O dau cu cremă și gata, e curată.
Sistemul de purtare
Încă n-avem unul pentru că Ada e prea mică. Abia de la 3500gr poate fi purtată în Marsupi Plus, sistemul pe care l-am ales. Știu că în wrap-uri, sling-uri și alte „cârpe” poate fi purtat chiar din maternitate, dar nu știu de ce, nu cred că mi se potrivesc. Știu că-i bine pentru copil și așa zic și legile attachment parenting-ului, dar eu mă gândesc din nou la confortul meu. Deocamdată, Ada poate fi plimbată doar cu landoul, că e mai sănătos decât în scoică (în care are voie doar o oră și de preferat nu zilnic), dar problema e că mașina mea e prea mică pentru cărucior. Îmi place să împing căruțul prin cartier, dar mai mult mi-ar plăcea să o leg de mine și să pot face chestii prin casă, să am mâinile libere și să pot ieși la plimbare cu mai puține sarsanale după mine.
Suzeta
Alt obiect controversat de care am crezut că n-avem nevoie și chiar eram de acord amândoi că nu o vom obișnui cu ea. Până într-o seară când a avut program de plâns cam vreo două ore cu întreruperi, eu crăpam de somn și nu știam ce să-i mai fac. Ne-am dus în dormitor și după legănari și plimbări cu ea în brațe, i-am băgat degetul mic în gură. A început să-l sugă și s-a calmat instant. În 10 minute maxim, adormea… După câteva zile am cumpărat o suzetă. Nu e înnebunită după ea și de când am cumpărat-o, cred că am folosit-o o singură dată, dar e aici, în caz de nevoie. Și în nici un caz nu i-o îndesăm pe gură dacă nu e cazul.
Colicii
Habar n-am dacă au început sau nu, că la cum mi-i descriu alții, durerile de burtă, gazele și chinul Adei de a face caca nu mi se par atât de tragice. Plânge, normal, dar de obicei trec cu Espumisan și când nu trec cu el, mă plimb cu ea în brațe și o legăn până se calmează.
Baia
Nu înțelegeam de ce e nevoie de două persoane pentru a-i face baie unui bebeluș. Acum înțeleg. Unul trebuie să-l țină, altul să-l spele. Nu respectăm cele 37 de grade pentru că Ada nu le suportă. Atât de tare a plâns la prima baie că nici nu ne gândeam că la următoarele o vom mai îmbăia în apă atât de fierbinte. Așa că e OK și la 33 și la 35 de grade. Nu plânge la baie, dar nici nu e înnebunită după apă. Și ce urăște cu pasiune e partea când o dau cu lapte de corp. Adevărul e că are cu cine semăna, nici mie nu-mi place să mă cremuiesc și să mă uleiez pe corp, dacă nu-i musai necesar.
No și cam așa procedăm cu noul membru al familiei. Fiecare mamă și fiecare familie procedează cum știe că-i mai bine sau cum crede că-i mai bine. Noi alegem să procedăm astfel încât să ne fie bine tuturor, dar în primul rând Adei. Mi-ar plăcea să nu văd în comentarii fraze de genul: „să nu mai faci așa” sau „să faci altfel”. Accept sugestii, dar nu impuneri.
39 Comments
Ioana
Eu te felicit din plin. Imi place mentalitatea ta, mai ales partea cand mi-ai spus ca nu vrei sa fi o mama closca si sa ii oferi spatiu sa descopere singura si sa fie independenta. Abia astept sa o mai vad.
Tomata
independenta e prima lectie pe care vreau sa o primeasca. sa nu depinda de nimeni si sa nu astepte nimic de la nimeni. sa-si faca singura tot ce are nevoie. 🙂 iesim des la plimbare acuma, poate vii cu noi intr-o zi.
Ioana
Noi îi facem baie în cada mare pentru că în cea de bebeluși nu-i place, plânge ca disperata probabil pentru că e prea puțină apă. Și i-am cumpărat un colăcel care se pune în jurul gâtului și are loc unde își sprijină bărbița. Plutește pe apă super-fericită. Prima dată l-am folosit când avea 3 săptămâni dar era deja destul de zdravănă pentru că la naștere a avut aproape 4 kile 🙂
Tomata
astept si eu momentul ala in care sa facem baie impreuna. sa poata sa stea in fund, sa ne jucam, sa ne stropim, de-astea 😛 oricum la bazin o sa mearga cu taica-su, cam pe la 3 luni.
Miki
Cam asa a fost si la mine pana pe la 4-5 luni. Din momentul in care devine mobila (incepe sa se rasuceasca) nu o sa mai poti face nimic din ce faci acum decat cand doarme sau daca o porti.
Tomata
de asta mi-e teama :))
Diana
plus ca la 4, 5 luni nu mai doarme ca in primele 2 luni… are 2 somnuri pe zi… de cate 1h… sau unul lung de tot de 2-3 ore… plus zilele in care adoarme greu 🙂 de asta zic, si insist 🙂 bucura-te 😀
Gabi
Frustrarea si stresul mamei nu fac decat sa se propage asupra copilului, asa ca indiferent ce alegi, esential este sa fii tu relaxata si impacata cu decizia ta. Altfel poti sa urmezi intocmai toate dogmele si sa fie un chin interminabil. Sunteti un trio frumos si fericit, restul este putin important.
Tomata
lumea judeca oricum si in tot cazul nu e treaba lumii cum iti educi copilul. bine, nu ma refer aici sa-l tii tot intr-o bataie sau sa-l terorizezi psihic, ca acolo vorbim despre altceva si chiar trebuie sa se sesizeze cineva. vorbesc despre faptul ca nu mor copiii nici de la servetele umede, nici de la lapte praf, nici de la scutece de unica folosinta.
mara
Asa, asa, sa ramai normala la cap. 🙂
Tomata
pai nu? 🙂
Teodora
Nu sunt parinte inca si nici ni cred ca voi fi intr-un viitor apropiat. Dar stiu care sunt “sfaturile” pe care le-as da unui parinte acum. Stiu din prisma unui copil mare care a avut “patanii” si care stie, fără saq își judece părinții că unele metode nu au fost ok. Deloc.
Tomata
parintii nostri au aplicat metodele pe care le stiau si ei. ai mei oricum s-au lepadat de multe dintre obceiurile cu care au fost crescuti ei. imi aduc aminte de povestile lor si de copilariile lor si imi vine sa plang. oribile vremuri.
roberts
imi place ca esti relaxata. ca nu esti foarte panicata. ca nu vrei neaparat sa fii ajutata.ca nu te plangi. ca nu-ti impui standarde obositoare si aproape de imposibil. asa veti creste un copil sanatos si va veti bucura de toate etapele.
Tomata
merci mult pentru comentariul tau. ma incurajeaza 🙂
Andrei
Scutecele pamlers is ok pana la 2. De la 3 incep sa aiba un miros puternic de chimicale. De la 3 am folosit bela, ceva din dm si puffies.
Alaptatul exclusiv a venit pe la 2 luni. Singura a refuzat laptele praf.
Mai rarziu nu o mai obisnuiesti in patut. Noi am incerat. Daca ii e bine langa mama nu o sa vrea sa se obisnuiasca fara.nu vreau sa se umfle de plans doar sa o invat in patut. Nu am murit cu ea intre noi pana acum nu vad de ce de acum incolo am face-o.
Plimbarile le facem in carucior sau ssc. Am incercat un wrap dar nu era pt noi.
Sa va bucurati de ea si sa fie sanatoasa!
Ps : dupa masa daca o ti ridiata si ii ies gazele poti sa renunti la chimicale.
Tomata
pai dupa fiecare masa o tin pe umar sa ragaie si sa scoata aerul. altfel da tot afara si mai si vomita tot ce-a mancat. am patit-o de doua ori.
Ema Georgescu
multumesc pentru sfaturile foarte utile
ar trebui ca fiecare mamica sa primeasca cat mai multe de astfel de informatii folositoare 🙂
Loredana
Mie… zău că-mi vine să dau o fugă la Timișoara s-o văd! Atâta-mi place cum povestești, atâta mi se pare de delicioasă Ada voastră, pfuaiii, savurez toate poveștile tale!!! Felicitări, oameni faini cu copil fain! :*
Tomata
:* sigur venim noi mai repede la Baia Mare. dar, cine stie, prin partea asta de tara nu te-am prea vazut. e fain si la campie, sa stii 😛
Raluca M
Trebuie sa recunosc ca aseara cand citeam articolul de pe telefon simteam un pic de invidie, dar apoi mi-a trecut. Imi place calmul tau si modul in care iti asumi alegerile.
Surpriza, azi am parte si eu de o bebelusa ce m-a lasat sa scriu linistita sau sa fac orice mi-ar fi dat prin minte. Concluzie, colicii erau de vina si siropelele isi fac efectul.
Bebeluseala linistita sa ai in continuoare 😀
Tomata
eu inca nu m-am dumirit daca au inceput colicii sau nu. azi, de exemplu, mi-a plans vreo 2 ore cu intreruperi, i-am dat Espumisam ca mi se parea ca o doare burta, am hranit-o desi nu era ora mesei, am leganat-o si-am plimbat-o de am innebunit. abia cand mi-a dat prin cap sa o verific de scutec ud, am gasit si cauza crizelor. 😛 de-acum stiu: o sa incep direct cu scutecul.
RalucaM
Am patit si eu asa la inceput cu scutecul si de atunci e primul lucru pe care il verific.
Colicii nu trebuie neaparat sa apara. Conteaza mult si cat de calmi sunteti voi in jurul ei. Oricum, daca apar o sa sti…si cica in timp vom putea distinge plansetele aferente diferitelor nevoi…
o fata
Nimeni nu are de ce sa-ti impuna ceva, e foarte bine ca ai gasit un echilibru, ca te ghidezi dupa ce simti si cum o simti, totul vine din instinct, atentie si grija.
Ma bucur ca e o fetita linistita si ca asta te linisteste si pe tine facandu-va sa aveti vieti normale ca si pana acum.
Sa va fie bine.
Tomata
multa lume ne spunea ca e asa linistita pentru ca si noi suntem si nu ii transmitem si ei agitatia. acuma nu stiu ce sa zic. suntem multumiti ca-i cuminte 😛
Ramona
De obicei relaxarea pe care o ai tu acum apare la al doilea copil, insa si atunci mai sunt exceptii.
Sugestii- încearcă sa o pui in patut, mai tarziu asa cum a mai spus cineva e mai greu. Irina abia acum la 6ani doarme singura -de 3 luni jumate mai exact de când s-a nascut Matei.
E buna un pic de detasare fata de copil, va fi mai independent. Acum 6 ani si eu vroiam sa adopt toate regulile attachement-ului parental, am dormit cu ea pentru ca nu vroia deloc in patut, am tinut-o in brate si am leganat-o zi si noapte pt ca tare mult plângea, am alaptat-o dar i-am dat si lapte praf pt ca de la oboseala, frustrări si stres era sa-mi pierd de tot laptele, ba mai mult nu prea îmi plăcea sa o împart cu nimeni, as fi stat nas in nas cu ea toata ziua. Rezultatul- pana pe la 4
ani statea si plangea la usa de la baie când mergeam sa fac dus si regretăm ca nu mi-am luat un sling sa ma pot duce cu ea după mine la buda si sa nu mai plângă atât. Oricum plangea dupa mine oriunde m-as fi dus. Am leganat-o pana pe la 5 ani si ceva. Chiar si acuma vrea sa-i dau eu cu lingura sa manance. Am crescut-o cu blandete si are niste reacții de adolescent rebel(poate aici e si venirea celui mic). Asa ca acum cu cel mic o sa fac cum cred eu nu cum dictează toate curentele astea care au împînzit internetul.
Folosesc serverele umede-si la Irina am folosit si nu i s-a intamplat nimic. Folosim scutece puffies comandam pe net-ieftine si vin ele la noi nu ne ducem noi după ele.
N- as sta sa spăl scutece de panza ultra scumpe sa le vad pătate si îngălbenite.
Alaptez exclusiv acum si datorită experienței dar si a relaxării si a renunțării la învinuiri de tot felul. Asta ar fi a doua sugestie pe langa cea cu patuțul sa nu renunți la alaptat daca poți.Eu am hranit-o mixt pana la 1 an si 4 luni pt ca am dus-o la creşa si am intarcat-o.
Bucurati-va de ea si cresteti-o cum credeti voi ca e mai bine!
Tomata
multumesc mult, Ramona pentru share-uirea povestii si pentru sugestii 🙂 Apreciez.
imi pare rau sa aud ca regulile attachment parentingului au dat rezultate nedorite, dar poate se rezolva cand creste mai mare.
de unde iti comanzi scutece?
Ramona
Pe elefant.ro au si transport gratuit si mai primesti si cate un mic cadou. Multumesc si eu ca ai avut răbdare sa citesti tot:)
Tomata
pai cum sa n-am rabdare? oamenii isi iau timp sa citeasca ce scriu eu si sa comenteze si eu sa nu citesc? 🙂 ador comentariile si cu cat sunt mai lungi cu atat mai bine. :*
Diana
si pe emag mai sunt oferte, am luat 4 cutii mari de tot acum 2 saptamani. mi se pare mult mai ok ca pret daca prind reducere, dar e si mai comod, cand ies cu ea, nu ma mai gandesc ca tre sa iau aia sau aia, scutecele vin acasa direct, si servetele umede la fel. eu folosesc huggies, si cum ziceai si tu, tampoane de vata cu apa, iar la treburi mai mari, la chiuveta si gata.
dojo
Daca e mai ‘independenta’ un pic, nu e nevoie sa o cari prin casa agatata de tine. Apuci sa faci treaba si dupa aia te joci cu ea. Io pe fii-mea am purtat-o doar afara (si cateva minute eventual in casa, cand nu putea ragai altfel). La cat is de ametita, numa’ copil agatat pe mine cand ma ‘joc’ cu detergentii, focul sau cutitul nu-mi doresc.
Si Nadia doarme (inca) in pat cu mine si ne odihnim bine. Nu am calcat-o, nu a patit nimic. Inca se trezeste noaptea pentru mancare, schimbatul de scutec il fac de multe ori cand deja a adormit.
Eu am preferat body+pantalon, ca schimbam doar pantalonul daca avea un ‘accident’ (va face si din astea, cand incepe sa miste mai mult sau se pisa un litru ca fii-mea peste noapte :)), dar am folosit si pijamale.
E bine ca te ajuta sotu’ si la chestiile ei: schimbat scutece, hranit, iti elibereaza mult timp si se obisnuieste moaca mica si cu el.
Sa fiti sanatosi cu totii si sa va fie zilele senine. Abia astept sa ne coordonam cumva sa ne intalnim 🙂
Tomata
stai ca iar a venit caldura 🙁 si singurele momente cand pot iesi cu ea e inainte de 12 sau seara dupa 7, cand vine sotul acasa si i-o pasez 😛 sa vina temperaturi mai blande si ne vedem sigur.
Diana
Si Filip se trezea tot de 2 ori, el manca la 4-5 ore, undeva pe la 3-4 luni dormea 7-8 ore legate, boierie ☺ in mare asa a fost si la noi. Si eu asteptam apocalipsa care n-a venit. Punctual, vin momente si perioade cand simti ca e greu, dar ansamblul e frumos tare. Sa fiti sanatoase si vesele
Diana
mno, am intrat sa vad ce mai faceti 🙂
adevarul e ca primele 2 luni, daca nu au colici de colici, sunt parfum 🙂 asa faceam si eu, apucam sa fac de toateeee 🙂 mancare, unghii, o carte, o chestie, o masca, o maslina…
acum, la 5, e mult mai solicitant, trebuie distrata din ce in ce mai mult, activitati, stat cu ochii ca pe butelie, prinde jucariile cu ambele maini, ii scapa, se enerveaza, se rasuceste de zeci de mii de ori, nu o mai las la noi in pat la somnurile de peste zi decat super baricadata, si banuiesc ca si la chestia asta va trebui sa renuntam imediat deoarece se invarte si de multe ori ramane cu nasul in perna-paravan. si cate si mai cate 🙂
si eu am marsupi plus, l-am cumparat cand bebelusa avea 2 luni si vreo 4kile si ceva, l-am folosit mai mult dupa 3 luni, cand incepea sa isi tina mai bine spatele, capul incepea sa il tina de pe la 2 luni, evident ca in timp il tine tot mai bine,
momentan mandra noastra doarme toata noaptea, fara nicio trezire, nici pt papa, nici pipi, nimic. de la 9.30 pana pe la 9, 10 dimineata. e lux, lux, lux. totusi pe la 1 cand ma culc eu, o iau la alaptat pt ca imi e frica sa nu imi scada laptele. ma bucur de saptamanile astea, pt ca sunt sigura ca vor veni dintii si atunci sa vezi … ma gandesc ca nu am norocul asta sa doarma mereu 12 ore pe noapte, fara niciun mac-mac.
ma bucur ca reusesti sa alaptezi, e important, fa-o cat se poate, atata cat sa fii si tu si ea in regula. iti doresc toate cele bune si mai asteptam postari despre viata frumoasa de familie.
stai sa vezi ca in curand isi exerseaza zambetele, si atunci sa vezi topire maximaaaaaa 🙂
Anca
Vreau sa iti spun ca te citesc de foarte mult timp. Cand am descoperit blogul tau cred ca l-am citit pe nerasuflate. Am ras si plans la intamplarile pe care le povestesti atat de frumos! Si citind acum despre Ada parca de abia astept momentul in care o sa am un copil:-P (inca nu ma simt pregatita). Esti o femeie deosebita si o mama pe masura! Imi place mult cum o cresti pe Ada si ca ti-ai pastrat calmul si rationamentul! Keep doing what you’re doing;-)
Tomata
>:D< multumesc mult, Anca, pentru cuvintele tale.
lala
Bine zice Mara, sa ramai normala la cap 🙂
Pingback:
Pingback: