Top 10: cei mai sexy bărbați din cărți

Nu pun la îndoială faptul că orice cititor de beletristică se îndrăgostește cel puțin o dată în viață de unul dintre personajele din cărțile pe care le citește. Și sunt convinsă că asta li se întâmplă cel mai des fetelor, dar poate și băieții au trăiri de-astea (apropos, domnilor, mi-ar plăcea să-mi confirmați sau să-mi infirmați bănuiala). Mie mi s-a întâmplat de câteva ori și pentru că Ioana scria pe Facebook că Mr. Darcy e personajul ei preferat din toată literatura, mi-am adus aminte că din 2009 încă n-am dat replica acestui articol. Să remediez, zic.

10. Giacomo CasanovaPovestea vieții mele

Cum ar arăta topul ăsta fără cuceritorul cuceritorilor? E drept că Don Juan nu apare aici, dar doar pentru că n-am citit nici o carte care sa-l aiba protagonist (sugestii?). Nu pot spune că m-am îndrăgostit de Casanova în timp ce-i citeam memoriile, însă cu siguranță l-am găsit atrăgător. Inteligent, cult, educat, umblat prin lume, gentleman, iscusit într-ale vrăjelii verbale… probabil i-aș fi căzut pradă de ne-am fi întâlnit 😛

9. LaurieMicuțele doamne

Cât am mai suferit ca Jo n-a rămas cu el și a ales un profesor mult mai în vârstă ca ea (nu ca vârsta ar fi o problemă). Și am suferit și mai mult când el s-a căsătorit cu Amy… Nici de el nu m-am îndrăgostit, dar mi-a plăcut blândețea lui, felul în care o accepta și o iubea pe Jo pentru cum era ea, rebelă, independentă, creativă, nelalocul ei.

8. HenrySoția călătorului în timp

Deși povestea de dragoste dintre Henry și Clare poate părea puțin ciudată, având în vedere că el se întoarce în timp și o cunoaște încă de când era copilă, petrec împreună și adolescența ei, apoi ajung să se întâlnească în viața reală. Totuși, cartea e plină de momente romantice și senzuale, suficiente cât să-l facă pe Henry dezirabil.

7. Toru WatanabePadurea  norvegiană

De fiecare dată când mă gândesc la cartea asta, mi se strânge puțin stomacul. Mă bântuie chiar și după atâta timp de când am citit-o. Și doar datorită acestui personaj, îndrăgostit de fata nepotrivită, dar căreia i se dedică chiar și împotriva unei noi iubiri. Mi-a plăcut mult de el și de ne-am fi întâlnit în realitate, poate m-aș fi îndrăgostit de el. În anii de facultate.

6. Paul ȘtefanDelirul

În recenzia cărții scriam asta: „Delirul nu este un roman de dragoste, deşi în paginile lui, iubirea dintre Ştefan şi Luchi te duce de la extaz la agonie, la fel ca şi pe el. Ah, nu v-am spus, dar poate aţi observat şi voi, personajele lui Preda dansează aşa de frumos, atât de fascinant, n-am mai întalnit în nici o altă carte un sentiment aşa puternic în timpul dansului”. Nu mai adaug nimic, că deja mi-am declarat afecțiunea pentru Paul Ștefan încă din introducerea recenziei.

5. Howard RoarkThe Fountainhead

Descris ca având o înfățișare ciudată, chiar neatrăgătoare, Howard Roark cucerește prin altceva. Prin mintea lui, prin dialog, prin talent. Pe mine m-a cucerit când i-a spus lui Dominique „Take your clothes off”.

4. Mr. DarcyMândrie și prejudecată

În topul meu, Mr. Darcy e doar pe locul 4. Nu de alta, dar am uitat un pic de el când „i-am întâlnit” pe ceilalți de pe locurile fruntașe. Așa cum spune Ioana, ce bărbat mai cere în căsătorie o femeie după ce-a văzut-o doar de câteva ori. Poate doar tipul din Cold Mountain, dar n-am citit cartea aia, am văzut doar filmul.

3. LeonardIntriga matrimonială

Și iată-mă ajunsă la adevaratul top al bărbaților fictivi de care chiar m-am amorezat un pic. Leonard e defectul pe care vrei sa-l salvezi, tipul cool din facultate care te amețește și cu fizicul și cu mintea. N-are rost sa amintesc de scenele sexy dintre el și Madeline, dar dacă ați citit cartea știți deja despre ce vorbesc.

2. Mr. RochesterJane Eyre

Ursuzul și mizantropul Mr. Rochester ar putea fi asemănat cu Heathcliff din Wuthering Heights, doar că nu-i și violent ca ăla. Îndrăgostit de Jane Eyre, ar face orice pentru a o avea alături. Ar sfida societatea, ar trăi în păcat, ar lua-o de soție cu riscul de a deveni bigam. Doar că ea e încăpățânată, iar iubirea lor se împlinește într-un final care mie mi s-a părut cam târziu. Eu, de-aș fi fost în locul ei și n-am fi fost într-un roman de Charloțe Bronte, n-aș fi făcut atâta pe interesanta. Dar bine că n-am fost eu, că nu s-ar mai fi scris o carte așa de frumoasă.

1. Rhett ButlerPe aripile vântului

Incontestabil cel mai sexy personaj masculin, în viziunea mea. Un bad boy cu suflet de aur, deștept, chipeș, cunoscător al minții și-al sufletului femeilor, iscusit cu vorba și cu fapta, și-a ales o iubire pe măsura lui: Scarlett O’Hara. Păcat că, semănându-i foarte tare, Scarlett n-a știut să facă față și să răspundă unei iubiri care ar fi salvat-o chiar de ea însăși. Dar, ca și în cazul lui Jane Eyre, ce roman ar mai fi fost Pe aripile vântului fără aceste două caractere tari?

După cum se vede, personajele cele mai faine sunt majoritatea clasice, din romane scrise cu cel puțin un secol în urmă. Nu le-am ales pe criteriul ăsta, pur și simplu astea îmi plac. Mai am câteva romane de dragoste de citit. Poate la un moment dat o să fac un update acestui top, deși am zis asta și despre cel cu personajele feminine. Apropos, pozele alese sunt ale actorilor care au interpretat rolurile aferente în ecranizările filmelor. În timp ce Heath Ledger e un Casanova superb, Christian Bale e cam cuminte pentru ce avea să devină ani mai târziu, iar Michael Fassbender e un Rochester nereușit – deși e unul dintre actorii mei preferați. Să nu mai zic de Gary Cooper care-i cel mai necorespunzător Howard Roark la care m-aș fi gândit. Nici Clark Gable nu mi se pare că e un Rhett Butler potrivit, dar pe bune dacă l-aș schimba – oricine ar încerca să reecranizeze romanul ăsta ar face o ditamai prostia.

Rândul vostru.