Oare o fi ultima oară?

Cred că ar trebui să pun un avertisment undeva pe blogul ăsta, să știe lumea (cei cărora le pasă, mai ales) că dacă trec mai mult de 3 zile și eu nu scriu nimic și nici n-am anunțat că plec pe undeva, ceva destul de grav sau important s-a întâmplat. N-am scris de o săptămână, deși nu toate astea 7 zile au fost grele.

Greul (am vrut să scriu „coșmarul”, dar norocul nostru a fost că n-a devenit unul) a început duminică noaptea, când Ricky a început o serie nouă de crize de epilepsie. Ultimul episod de genul, mult mai soft, a fost anul trecut pe 14 iulie, când a făcut „doar” 3 sau 4 crize într-o noapte. A mers bine cu doza de fenobarbital recomandată de medicul veterinar până duminică. N-a prea fost în apele lui de sâmbătă, dar credeam că-i ceva durere de-a bătrâneții, că la 12 ani nu-i tocmai tânăr.

Doar că duminică noaptea a făcut 7 (șapte!!!)  crize îngrozitoare, unele mai lungi (15-20 secunde), altele mai scurte (5-10 secunde). Săream din pat ca electrocutați de fiecare dată când auzeam că începe. Frecvența era de o dată la două ore, apoi o dată la o oră, să ajungă să se repete chiar și la jumătate de oră. Luni dimineață l-a dus Sotzu’ la vet, i-a făcut injecții, analize, i-a mărit doza de fenobarbital, a venit acasă. Cum a intrat pe ușă, cum a început să se zbată în chinurile crizei. Și a continuat de câteva ori, nici nu mai știu câte crize a făcut luni, cred că vreo 6 în timpul zilei. Spre seară l-a dus iarăși la cabinet, i-a dat propofol și diazepam, l-a ținut vreo două ore adormit, l-a adus acasă pe la 7 seara, la 23:30 criză din nou.

Eram disperați pentru că medicul ne spusese că nu era deloc bine că făcuse atâtea crize într-un timp așa de scurt, darămite că a făcut una chiar după ce-a fost burdușit cu atatea medicamente. În noapte dinspre luni spre marți a mai făcut 4 crize, unele chiar mai urâte decât cele de până atunci. Spre deosebire de Sotz, care se gândea că îl duce la ultima lui plimbare și își făcea curaj să accepte că trebuie să ascultăm sfatul medicului și să-l eutanasiem, eu am prins curaj când am văzut că numărul lor se reduce. În plus, nu apucasem să-i dăm decât de două ori fenobarbital, iar eu până acuma am încredere mare în puterile lui. Marți dimineața, de la 5:50 și până la 11:30 nu mai făcuse nici o criză, erau deja 6 ore distanță între ele. Iar de marți și până azi n-a mai făcut deloc.

Totuși e foarte amețit și foarte dezechilibrat, mai râdem de el (acum ne vine să râdem, că până acum aveam niște fețe de înmormântare) și îl întrebăm cât a băut de nu se mai poate ține pe picioare. Acum mă îngrijorează lăbuța stângă din față pentru că în seara cu anestezia și-a smuls perfuzia din venă și s-a cam umflat. Nu-mi place deloc cum arată, plus că îl doare de îl apucă gemutul. Să nu mai zic că nu prea poate păși pe lăbuță. Diseară merge iarăși la vet, deși îl dăm cu unguent și ia prednison pentru durerea asta.

În rest, mănâncă, bea apă, face pipi și caca normal… La analize i-a ieșit că ficatul e cam distrus de la fenobarbital, dar am primit niște hepatoproteice și sperăm să se repare cât de cât.

Am pierdut șirul vieților lui Ricky, iar fiecare episod de-ăsta pare a fi ultimul. Nu mă prea pot împăca cu ideea eutanasierii când îl văd câtă voință are să se ridice de pe jos, deși abia se poate ține pe picioare. Când văd că toate celelalte funcții le îndeplinește cum trebuie. Nu vreau să cedez încă în fața tumorii ăsteia nesuferite care o să mi-l ia la un moment dat. Atâta timp cât îl mai pot ajuta și mai pot face ceva pentru el să rămână în viață, n-o să mă dau înapoi de la nimic. Sunt în urmă cu somnul, lucrez de acasă, să-l pot supraveghea, iar de Ada am și uitat zilele astea, atât de amărâtă am fost.

Acum suntem bine, dar încep să-mi pierd speranța că vom fi împreună pentru mult timp de acum înainte.