Da’ cu tag-urile cum stați?
Cuvântul ăsta îmi dă bătai de cap, deși descrie atât de bine ce reprezintă. Totuși, suntem înconjurați de tag-uri, mai ales pe Facebook și pe bloguri. De data asta vorbim despre tag-urile de pe bloguri, nu despre alea de pe Facebook, că am câte ceva de spus și despre ele, dar acum mă simt cumva mai educativă, așa că lăsam nervii pentru alt articol.
Ideea de a scrie despre tag-urile sau etichetele de pe blog mi-a venit când am observat pe un blog pe care-l citesc constant că se face abuz de ele. Am vorbit cu posesoarea și i-am spus de ce nu-i bine să pună 10 tag-uri sub fiecare articol, fără intenția de a o critica, pentru că sunt sigură că mulți nu știți că nu-i bine.
Nu vreau să dau exemplu negativ pe nimeni așa că o să facem studiu de caz pe blogul meu. Să luam ca exemplu recenzia la Cel care mă așteaptă că-i și cel mai recent post și are și tag-uri. Am ales să-l etichetez doar cu două pentru că sunt cele mai relevante și sunt suficiente. „Literatură feminină” și „literatură iraniană” sunt două etichete care descriu perfect articolul. Puteam să pun taguri ca: „asuprirea femeilor”, „femei in Iran”, „recenzie”, „comunism”, „final oribil”, „roman dramatic” și o sută de alte sintagme descriptive. De ce aș fi greșit? Pai, pe liniuțe:
– pentru fiecare tag se creează o nouă pagină pe blog => structura blogului se îmbogățește cu pagini inutile, îngreunând încărcarea lui, dar mai ales amețind crawl-erul Google-ului de cap. Să nu mai spun că se creează conținut duplicat, ceea ce iarăși e un mare NU după standardele Google
– pentru că nu aș fi ținut minte toate tag-urile astea pentru a le putea aplica și altor posturi
– pentru că sunt prea multe
Tag-urile împart articolele în subcategorii, dacă vreți. Avem categoriile mari, de exemplu „tomata cititoare”, unde bag toate recenziile și celelalte articole despre cărți sau citit. De ce mi-ar trebui un tag „recenzie”, dacă am deja o categorie care deja așază toate recenziile la un loc? Aș avea pagini inutile și duplicate? Da, aș avea. Pentru că nu vreau să fac categorie pentru fiecare autor, gen literar sau țara din care provine, îi pun tag-uri. Cel care mă așteaptă e sub tag-ul „literatură iraniană”, alături de Septembrie în Shiraz, Citind Lolita în Teheran și La porțile moscheii. Sub tag-ul „literatură feminină” sunt așezate frumos toate recenziile scrise de femei. Așa am considerat eu că e mai structurat și că aș vrea să știu câte cărți din aceeași categorie se strâng. Am citit mai multe cărţi de acelaşi autor? Îi fac tag pentru a strânge toate cărţile lui la un loc.
Apoi, știu că urmează o serie de articole despre un anumit subiect, să zicem o călătorie în Italia. Am mai fost în Italia de 3 ori, așadar n-o să tag-uiesc articolul despre Pisa cu Pisa, ci cu Italia, daca am un singur articol despre Pisa. Astfel încât când dau click pe Italia, să-mi arate toate posturile scrise despre Italia.
Urmează o campanie cu 6 articole? Păi n-o să aleg tag-uri diferite cu cuvinte cheie pentru fiecare articol în parte. În tag-uiesc cu numele produsului și când dau click pe el, mi se afișează toate articolele pe subiectul ăla.
Dacă scrii o reţetă, nu pune în tag-uri toate ingredientele. E irelevant. Când dai click pe „zahăr” n-o să fie nici un articol important despre zahăr, ci toate rețetele care conțin zahăr. Adică o pagină care adună inutil niște articole și creează conținut duplicat.
Nu știu cât de bine înțeleasă m-am făcut. Pentru că mie îmi e totul foarte clar, vă rog să puneți întrebări dacă n-am fost prea explicită. Nu vreau să critic pe nimeni, vreau doar să vă ajut să nu vă încărcăți structura blogului cu inutilități, prin urmare să nu vă dați singuri cu firma în cap.
24 Comments
Georgiana
Foarte utila aceasta postare, acum stiu cum sa folosesc un tag eficient. Poti face si alte postari asemanatoare?
Tomata
Am tot scris chestii de genul. Le gasesti in categoria “metablogging”, dar daca te intereseaza ceva anume… poate pot scrie, daca stiu. 🙂
Georgiana
Nu stiu daca nu cumva ma arunc spre articole destul de greu de facut, dar ma gandeam la cateva lucruri de baza pentru optimizarea unui articol, eventual greseli pe care le poti face la un articol sau pe blog in general ( fara sa iti dai seama, evident, nu vorbim de copiat sau altele).
Bonus: la ce sa fii atent atunci cand esti un blogger incepator?
Am spus idei de articole pe care le-as citi cu interes, dar din nou nu stiu daca sunt potrivite tie si daca doresti sa le discuti.
Ioana
Ai fost foarte explicită si chiar mă bucur de articolul acesta. Mă gândeam dacă eu fac bine sau nu că pun maxim 2 tag-uri
Tomata
atata timp cat tag-ul se leaga de o idee importanta din articol, despre care mai scrii sau ai mai scris, e perfect.
Bia
Eu sunt, eu sunt 🙂
La inceputurie blogului meu, acu’ 1000 de ani, eu nu le foloseam deloc, credeam ca e vorba doar de categorii… Că Tag-urile sunt altceva, nu imi explicase nimeni. Inteleg ce sunt acum mai bine ca niciodata, doar ca eu (foarte prost gandit, stiu) am categorii cam multe si aproape ca nu aș mai nevoie de tag-uri (subcategorii). De exemplu eu am categoria Italia, care putea foarte bine sa fie doar tag al categoriei Travel, știi ce zic?… Mi-a luat mult pana sa-mi dau seama ca de fapt de la inceput am pornit prost cu categoriile si doar am creat pagini in plus aiurea cu Tag-urile folosite ulterior, cand am aflat ca ar fi bine sa le folosesc 🙁
Tomata
n-am vrut “sa te arat cu degetul” ca n-am vrut sa te superi pe mine. dar daca recunosti public, te link-uiesc :))
Bia
Pai de ce sa nu recunosc? Consider ca ti-a pasat de Bialog si m-ai ajutat 🙂
Loredana
Două fete mișto și un dialog mișto. Fain de tot, fete faine ce sunteți voi amândouă!!! :*
Și mie-mi pare extrem de util. Că nah, noi, ăștia care nu lucrăm în domeniu, încercăm marea cu degetul, la început, când nu știm lucruri…
mara
Mersi, foarte util. 🙂
Irina Radu
Good to know. Multumim, Andreea 🙂
Raluca Enache
acum ca ma bate gandul sa ma reapuc de scris pe blog – chiar am inceput cu cateva articole in noul an – cred ca e cazul sa il iau si eu la puricat si sa scap de multe taguri inutile. Ba chiar s-ar cere si o tema noua, dar toate la timpul lor 🙂
Tomata
tocmai mi-ai mai dat o idee despre ce sa stergi si ce sa nu stergi de pe blog. 🙂 merci
alaxandra
Oh, finally. 🙂
Am si eu un articol bine argumentat si structurat la care sa link-uiesc atunci cand vad iesiri in decor pe tema asta.
Si ca sa iti raspund la intrebarea din titlu: acum stau bine. 😀 Tocmai am sters vreo 60% din tagurile pe care le aveam, si anume cele care aveau doar cate un articol razlet.
Multumesc!
Ioana
Eu am o problema cu etichetarea pe blogul activitatilor educative din liceu. La fiecare postare adaug profesorii implicati si clasele gen 9A, 10B. Dar cand se schimba anul scolar, cum sa fac cu clasele? Sa ma apuc de reetichetat tot? Mi-ar prinde bine un sfat… In rest, daca postarile sunt etichetate eficient, este asa de bine sa poti da click pe ceva si sa vezi grupat ce te intereseaza. Multumim pentru explicatii si felicitari pt modul in care te organizezi pe blog. Ca sa nu mai zic de ceea ce scrii 🙂 fidelitatea cititorilor spune totul.
Tomata
Scuze de intarzierea raspunsului, Ioana.
cel mai bine cred ca ar fi sa folosesti tag de genul 9B2014, ca sa se faca cumva departajarea. ar creste numarul de tag-uri, dar n-ar fi inutil, pentru ca se structureaza bine informatia.
Notar Divort Bucuresti
Si totusi, exista un numar recomandat de taguri/postare ? Unul ideal care sa nu fie nici prea mare si nici prea mic ? Si care sa aduca si vizitatori ?
Remus
Foarte corect spus. Daca ai avea un back office facut ok( desigur nu un pre-packed) atunci la sectiunea “tags” se putea implementa un auto-suggest. Cand incepi sa scrii tag-ul sa inceapa sa iti afiseze ce tag-uri ai mai folosit. Astfel pe fiecare “pagina de tag” ai avea 7-8 articole relevante, si nu s-ar incarca blogul aiurea si nici nu ai innebuni crowler-ul, ba mai mult “ai fi pe placut lui”:). Spor la succese!
Tomata
asta se intampla deja pe WP. 🙂
Andreea Laciu
Încep prin a spune că, deşi te citesc de câţiva anişori, nu cred că am comentat vreodată pe blogul tău. O fac acum pentru că fac parte din grupul celor care se chinuie să desluşească iţele optimizării unui site, atât on page, cât şi off page. Ce mi-a dat mie mereu bătăi de cap a fost partea de SEO. Drumul de la Filologie la reţinut noţiuni care mi se păreau prea complicate a fost unul destul de anevoios, dar sunt genul de femeie încăpăţânată şi, la fel ca mama, îmi place să învăţ ce nu ştiu. Aşa că am început băbeşte să caut informaţii. Am chiar şi un caiet voluminos pentru tot ce aflu. În ultimele două luni am avut două priorităţi: reorganizarea blogului meu şi un proiect de after-school Gifted World, care m-a motivat în plus. Am învăţat prin ce puneam în practică. Ştiu acum cum să evit practicile de black hat şi să ţin cont de modificările de algoritmi Google. Din păcate, după un research care a durat vreo 2 săptămâni, am descoperit că sunt foarte puţine firme româneşti care oferă servicii de SEO şi SMM fără a se folosi de black hat pentru a obţine bani facil. M-am reorientat spre surse mai de încredere, din străinătate. După ce am citit articolul acesta (mulţam mult pentru el!) şi ce ai mai scris pe Ctrl-D, am mai acumulat informaţii. Însă, mai am o dilemă: dacă folosesc Parent Category pe blog îmi poate dăuna din punctul de vedere al optimizării SEO? Vreau să pun cronicile de film, carte şi teatru în categoria “părinte” Agenda Culturală şi nu am găsit încă ceva despre asta. Îmi cer iertare fiindcă m-am întins mult cu textul şi sper să mai publici articole de genul. Sunt chiar foarte utile pentru atehnicii ca mine. 🙂
Tomata
buna, Andreea si bine-ai venit 🙂
Nu vad de ce ar dauna categoria Parent cu toate subcategoriile – eventual sa si pui tag-uri pe recenzii de film, carte, teatru. Chiar nu cred ca are cu ce sa influenteze negativ.
Andreea Laciu
Mulţumesc mult! 😀
O fata
Inca un lucru bun pe care l-am invatat azi de la tine, draga Tomata.
Alina
Foarte util articol, Andreea. Nici eu nu stau bine la capitolul acesta, din păcate. Aș citi cu drag și alte articole pe tema asta. 🙂