Cum am găsit chirie la Berlin

Uf, îmi e greu și să-mi aduc aminte, darămite să și ordonez cronologic toți pașii pe care i-am făcut până la găsirea unui apartament în Berlin. Am citit de mi-a ieșit pe ochi, am trimis mailuri de prezentare și am jucat ping-pong cu mesaje pe Facebook cu verișoara mea să o întreb una și alta. Acest articol va fi unul lung, pentru că sunt multe, foarte multe de spus despre căutarea și găsirea unei chirii în Germania.

Pe orice site de expați sau nou-veniți în Germania veți intra, veți găsi cu siguranță chestia asta: e mult mai ușor să-ți găsești un job decât o chirie în Germania. Oriunde în Germania, cică. Am auzit asta și de la rude și la un moment dat am avut impresia ca ne vor da afară din Germania în 6 săptămâni dacă nu ne vom găsi chirie. Care-i faza cu 6 săptămâni? Păi, de când cu imigranții, legile s-au înăsprit și in maxim 6 săptămâni, dacă ai un loc de muncă, trebuie să te înregistrezi la primărie. Așa numitul Anmeldung, despre care v-am mai povestit, dar ajungem imediat și la asta.

Dacă nu stiți nimic despre chiriile din Europa (din câte știu eu e la fel în Germania, Franța și Spania), aflați că nu-i chiar ca la noi, adică să închiriezi un apartament mobilat sau parțial mobilat. Aici sunt toate goale, ai noroc dacă ai măcar chiuvetă în bucătărie, unele n-au decât robinetele. În anunțuri, se menționează chiria la rece (adică fără gaz, curent) și la cald (cu tot cu ele). Așadar prețul de 400 de euro pentru un apartament cu 2 camere s-ar putea să coste de fapt în jur de 6-700.

Neștiind ce să fac și cum să rezolv din România, verișoara mea m-a sfătuit să intru pe immobilienscout24.de (portalul cel mai serios de imobiliare din Germania) și să caut chirie. După care am făcut un email, pe care ea l-a tradus în germană, am intrat pe site-urile agențiilor imobiliare și le-am trimis acel mail. Din vreo 20, mi-au răspuns fix doi, unul că trimite mesajul meu mai departe, altul că nu au apartament de care vreau eu (deși le-am dat exemplu cu două linkuri). Unde mai pui că pentru a obține o chirie, îți trebuie ditamai dosarul cu dovezi că te califici să pui mână pe apartamentul ăla. Și mergi să vizionezi apartamente ca la interviuri pentru job. Trebuie să faci dovada a trei salarii precedente, contractul de muncă din care să rezulte că îți permiți să plătești chiria, un depozit de minim 2 chirii la rece și mult-controversata SCHUFA. SCHUFA asta e un istoric al tuturor plăților tale, de unde rezultă că ești un bun platnic. În ea se înregistrează plata chiriei, a internetului, a abonamentului la telefon și al oricărui alt abonament pe care l-ai făcut pe contul tău din bancă. Evident că n-ai așa ceva dacă n-ai mai stat în Germania, deci e un pic cam imposibil să furnizezi aceasta dovadă când îți cauți chirie. La fel și cu extrasul de cont care să demonstreze că ești angajat de cel puțin 3 luni. Să nu mai spunem că nu-ți poți face cont la bancă dacă n-ai o adresă și Anmeldung-ul păcii. Prin urmare, să recapitulăm: dacă n-ai adresă nu te poți înregistra la primărie (Anmeldung), dacă n-ai Anmeldung nu-ți poți face cont în bancă, dacă n-ai cont în bancă, nu poți avea un istoric al plăților (SCHUFA). Pare imposibil să reușești, dar cumva tot te descurci.

În afară de contractul de angajare al Sotzului, nu aveam nici un alt act care să ne ajute să găsim o chirie. Nici pomeneală de celelalte acte, așa că am cam început să disperăm. Pe adresa verișoarei mele nu ne puteam înregistra pentru că sunt deja 3 persoane înregistrate la două camere. Mbuuun, și cum am reușit atunci să găsim chirie? Păi, ca pentru orice problemă și pentru asta a existat o soluție. Soluția se numește închirierea temporară a unor apartamente mobilate. Există câteva site-uri/companii care intermediază genul acesta de apartamente la prețuri puțin mai mari, dar nu-ți cer nici depozit, nici atâtea acte. La noi a fost suficient contractul Sotzului si un scan după pașaportul lui. Verișoara mea mi-a recomandat apartamentele Berlinovo, la fel ca și alții de pe grupurile de români în Berlin de pe Facebook, dar ca Berlinovo mai sunt câteva companii.

Le-am scris un mail înainte să avem contractul de muncă, mi-au prezentat în mare despre ce e vorba și mi-au spus că nu au nimic disponibil. După ce le-am trimis și contractul și scanul dupa pașaport, brusc s-a eliberat unul. Ping pong cu mesaje, semnare contracte, acceptarea câinelui după ce le-am trimis și poză și am obținut un apartament de 55,5mp, 2 camere complet mobilate și utilate (veselă, tacâmuri, pahare, aspirator, filtru de cafea, fierbător de apă) la prețul total de 700 de euro. În banii ăștia nu intră internetul și nici mașina de spălat, care nu e în casă, ci la subsol și e operată cu fise. N-am văzut apartamentul dinainte, dar la cât eram de disperați, am fi acceptat cam orice, numai să ne vedem cu Anmeldung-ul ăla în mână să putem exista legal în Berlin. Oricum, la o taxă de curățenie de 95 de euro și încă una de 100 pentru dezinfectarea apartamentului în urma câinelui, bănuiam că nu vor fi surprize în ceea ce privește curățenia. Din ce văzusem în poze, mobila era decentă, doar că pozele nu erau toate dintr-un apartament, ci din mai multe, astfel că al nostru părea că avea două băi cu cadă, ceea ce e destul de improbabil la două camere. Despre apartament și frustrările adunate veți citi mâine.

Așa am obținut chiria și după discuțiile cu câțiva români de pe Facebook care au stat acolo, am prins și mai multă încredere pentru că toți au recomandat Berlinovo.

Și-acum despre Anmeldung

Tot din cauza imigranților, nu mai e chiar floare la ureche să ți-l faci. În sensul că nu te poți duce oricând la primărie, îți trebuie musai programare. Eu am căutat și am găsit abia în 22 februarie (mă rog, n-am găsit eu, ci o doamnă foarte simpatică de pe grupul de români care m-a ajutat cu foarte multe informații). Ne-am făcut și programare, dar verișoara mea ne-a spus să încercăm și fară, dar să mergem de dimineață de la 7:30. Am încercat, se putea și fără programare, doar că nu puteam să ne înregistrăm înainte să înceapă contractul și nici fără niște formulare completate de administratorul clădirii, așadar trebuia să o facem după data de 15. Plus că am mai primit niște informații, am văzut cum se completează alte formulare, am fost sfătuiți să venim cu pașapoartele etc.

Trebuia să mergem azi, însă administratorul nu ne-a completat formularul că cica scrie totul în contract, așa că l-am trimis tipei cu care mă tot conversez pe chestii administrative. Sper să mi-l completeze ea și să rezolvăm cu asta cât mai repede.

Cum spuneam, s-au adunat câteva frustrări, despre care veți citi mâine. Mă încearcă o grămadă de stări și încă nici urmă de bucurie, fericire, entuziasm.