34 de chestii pe care le-am aflat la PRBeta

Cea de-a patra ediție a conferinței PRBeta a fost una cu adevărat interesantă. A avut loc joi, iar vineri a continuat cu o serie de workshop-uri la care eu n-am participat, însă am aflat o grămadă de chestii faine pe care abia aștept să le cunoașteți și voi.

1. PR Beta și-a schimbat orientarea, iar PR nu mai vine neapărat de la Public Relations, ci mai mult de la Power of Resources – ceea ce s-a regăsit foarte mișto în toate panelurile și în toate discursurile speakerilor.

2. Timișorenii susțin economia locală și națională doar la nivel declarativ. Dintr-un studiu făcut de Cristina reiese că mulți timișoreni nu știu care sunt brandurile locale (Sim, Tifel, Elba, Fornetti – nu e brand local, dar fabrica se află lângă Timișoara -, Terapia). Singurul motiv pentru care cumpără produse locale e prețul mai redus.

3. După ce și-a dat numărul de telefon într-un episod al Dozei de Haș, Michey H a primit 30.000 de apeluri. Numărul era în rețeaua Indygen și era un clip cu plasare de produse. Cei de la Doza de Haș nu se asociază cu brandurile cu care nu rezonează și niciodată nu vor face publicitate agresivă – au avut rezultate chiar și cu plasarea unui link în descrierea clipului,  fără să-l dea „pe post”. Alexandra, PR-ul Dozei, a spus că nu au un public țintă pentru că emisiunea nu a fost gândită inițial ca un produs comercial.

4. „Lipsa de educație nu este corelată cu diplome, funcții sau puterea de influență” – a fost unul dintre mesajele pe care le-a transmis Ștefan Stroe de la agenția Incandescent. Concluzia era trasă în discuția despre liderii unei comunități, care, în România, sunt destul de dubioși. Ne-a povestit cum la un eveniment bazat pe voluntariat, care nu avea nici un buget, a avut o colaborare cu Ambasada Americii de la București. Ambasadorul SUA a luat parte la eveniment, fără a i se anunța prezența cu surle și trâmbițe, dar, mai ales, implicându-se cot la cot cu cei din organizare. Mai pe șleau, și-a suflecat omul mânecile și a mutat mese, a cărat cutii și a lipit ce era de lipit. Câți lideri români cunoașteți care au făcut asta sau pe care i-ați văzut voi făcând asta?


5. Pune centura este un demers extraordinar de care ar trebui să știe toți părinții. Campania vizează comportamentul părinților, dar mai ales al copiilor în mașină. În caz că nu știați, Poliția română nu are nici o statistică cu privire la moartea sau rănirea copiilor în accidente rutiere care au survenit din lipsa purtării centurii de siguranță. Moment în care mi-am amintit de un documentar pe care l-am văzut acum câțiva ani pe Discovery, în care o americancă a reușit să schimbe modul în care se așează și se cuplează centura când ies mașinile din fabrică, pentru că copilul ei fie a murit într-un accident de genul, fie a fost rănit, nu-mi mai aduc aminte exact. Noi, românii, dacă nu ne putem baza pe poliție că dă amenzi pentru copiii care n-au centură sau că nu ia nici o poziție în privința asta, putem măcar să le punem noi centura și să nu-i lăsăm la voia întâmplării pe bancheta din spate. Un accident se întâmplă într-o secundă și oricând ți se poate întâmpla ție. Așa ca nu te juca cu viața copilului tău.

6. www. salvatimareleecran.ro este o inițiativă a organizatorilor Festivalului de Film din Transilvania. Sau mai prescurtat, TIFF. Din 450 de cinematografe câte au existat în România în anii 90, acum au mai rămas 30. Pe mine mă doare sufletul numai când mă uit la Grădina de Vară și când mă gândesc cât mi-ar plăcea să merg vara la film în aer liber. Nimănui nu-i pasă, așa cum nu-i pasă nici de Cinema Studio sau Cinema Dacia – ăsta nici nu cred că mai există.  „Salvați Marele Ecran este o platformă online interactivă, o cartografiere a tuturor sălilor de cinematograf din rețeaua cinematografelor aflate în proprietatea statului. Cinematografele fac parte din patrimoniul cultural al țării și trebuie protejate, iar oamenii trebuie să fie mult mai conștienți de importanța și valoarea cinematografiei.”

7. Educația cinematografică e parte componentă a campaniei celor de la TIFF și este integrată în fiecare an, la fiecare ediție, sub diverse forme. Misiunea lor e de a educa publicul și de a scoate în evidență importanța filmului european, care pierde teren din cauza blockbusterelor hollywoodiene.

8. În campania de promovare a festivalului, cei de la TIFF au colaborat cu o firmă de taxi din Cluj. Taximetriștii îi întrebau pe pasageri dacă știu despre festival și dacă au văzut vreun film. De multe ori, pasagerii erau cei care întrebau unde pot vedea filmele și ce alte activități se desfășoară în cadrul TIFF.

9. From the Shadows / Din umbre este un documentar pe care îl pregătesc tot cei de la TIFF și studiază evoluția hip hop-ului în România. „The history of Romanian Hip Hop is a story of the underdog threaded by a ‘Do-It-Yourself’ spirit that emerged from the shadows of Communism to provide an alternate voice for a society in transition.” Iar cine vrea să se implice, poate găsi informații în secțiunea Get Involved de pe site-ul oficial.

10. Ideo Ideis, festivalul de teatru dedicat tinerilor, a fost fondat de doi puști, un băiat de 18 ani și o fată de 15, acum 9 ani. Marcel Iureș a devenit președintele de onoare, în doar al patrulea an de existență al festivalului. Nu este președinte doar cu numele, ci e prezent an de an la Alexandria, pe toată durata festivalului. Datorită lui Iureș, de Ideo Ideis a auzit și Francis Ford Coppola, iar de la soprana Angela Gheorghiu a auzit și Jeremy Irons care le-a transmis și-un mesaj.


11. Timp de 10 zile, la Alexandria sunt așteptați toți cei care vor să învețe care-i treaba cu teatrul. Pot participa la workshop-uri și la diverse cursuri ținute de specialiști voluntari.

12. Ideo Ideis m-a făcut curioasă și tare mi-ar plăcea să văd ce se întâmplă acolo, mai ales că, pe lângă trupele de teatru de amatori și marile teatre consacrate din țară își joacă spectacolele în serile în care sunt invitați.

13. #CulturaAccesibilizată este un parteneriat între Festivalul Plai și Asociația Ceva de spus, despre care eu v-am vorbit aici. Prin acest parteneriat, Plai le asigură accesul gratuit persoanelor cu dizabilități la concertele pe care le oferă. Mai multe detalii se pot citi aici.

14. Cei de la Plai au colaborat inclusiv cu cei de la penitenciar, iar deținuții, pe lângă spectacolul de teatru pe care l-au prezentat în cadrul festivalului, au ajutat cu tăierea ierbii, cu căratul sau cu montatul.

15. Paco de Lucia a susținut singurul lui concert în România în 2007, la Plai. Iar eu l-am văzut.

16. Locația în care se ține festivalul nu permite o capacitate mai mare de 5000 de oameni, dar organizatorii preferă să facă un eveniment de calitate, decât să se axeze pe vânzarea cât mai multor biletelor – ceea ce înseamnă că nu vor să facă din festival unul comercial, aducând nume răsunătoare ale muzicii din mainstream.

17. Sziget Festival din Ungaria a atras lumea plasând festivalul în contextul unei vacanțe. Au făcut reclamă Budapestei împreună cu numele sonore din lineup-ul concertelor.

18. Nici Sziget nu înseamnă numai muzică și concerte. La fel ca la Plai și la Ideo Ideis, sunt o mulțime  de workshop-uri și activități dedicate vizitatorilor.

19. Facebook-ul este principala platformă de comunicare pentru cei de la Sziget, pentru că în ceea ce privește site-ul oficial e o harababură. S-au creat în jur de 30 de site-uri, ba pe țări, ba pe limbi și comunicarea e destul de dificil de anunțat deodată pe toate.

20. Festivalul de la Sziget poate fi urmărit live pe canalul lor de YouTube.

21. Toată lumea vrea campanii fără bani și idei geniale care să nu coste nimic.

22. Monica Jitariuc de la The Practice ne-a spus în cadrul panelului „Campanii cu buget redus” că nu există ieftin, repede și foarte bun.


23. Setarea așteptărilor înseamnă să știm ce vrem, să știm dacă ce vrem ne trebuie, să știm dacă ce ne trebuie se poate face, să știm că dacă facem ce ne trebuie putem obține rezultatele care să ne aducă ceea ce ne trebuie.

24. Dacă ideea genială nu implică un buget, nu înseamnă că ideea nu costă nimic sau nu trebuie plătită.

25. Chiar dacă se pot face lucruri frumoase și bune cu 0 resurse financiare, nu înseamnă că acea idee nu consumă alt fel de resurse: timp, entuziasm, nervi.

26. Mihnea Gheorghiu de la Agenția Publicis a avut o super prezentare cu niște exemple super tari, dar și cu niște concluzii pe care firmele și clienții au trebuit să le accepte, oricât de neplăcut ar fi. Nu poți avea pretenții la rezultate sau la reputație bună, dacă tu îi dai înainte cu concursurile cu Like-uri și Share-uri de pe Facebook.

27. Ideea este cel mai ieftin lucru pe care-l ai. Keep it that way.

28. Banii puțini îi avem deja, au mai rămas campaniile geniale.

29. Când gândești o campanie, pune pe hârtie 50 de idei. Poate a 37-a va fi atât de bună încât te vei mira și tu că ți-a venit ție.

30. Din făcut înveți mai multe decât din gândit. Nu te opri din făcut.

31. Creativitatea este un mușchi care trebuie antrenat.


32. Clientul are puterea autodistrugerii și cum o poate face ne-a demonstrat Oana Bulexa tot de la The Practice. Printre cele 10 greșeli pe care le poate face un client se numără următoarele: când își angajează o agenție de PR are impresia că el nu mai trebuie să facă nimic, că reputația sa nu mai e treaba lui și poate face orice, pentru că se ocupă agenția, nu ascultă ce îl sfătuiesc specialiștii, nu crede în team work și are senzația că nu mai trebuie să le explice nimic PR-ilor, dacă tot i-a angajat, de ce să se mai deranjeze?


33. Cu doar 100 de euro, cei de la Bizmart au făcut genialul spot de mai jos:

34. Nebuloasa are cei mai frumoși pantofi roșii pe care i-am văzut în ultima vreme.