#TMBrandsTour: Fornetti
Am fost atât de absentă de pe blogurile altora în ultima vreme că atunci când m-a sunat Cristina să-mi spună că ieri și azi se întâmplă a doua ediție a evenimentului Timișoara Brands Tour, nici n-am apucat să anunț pe blog. Așa că azi, la nici o lună după alt eveniment de gen, iată-mă din nou raportând din fabrici și uzine. Mă rog, de data asta, mai mult sau mai puțin din fabrici, pentru că turul brandurilor timișorene, deși implică vizita la niște fabrici, parcă nu duc cu gândul la inginerie grea, ca în cazul celor de la Hunedoara.
Despre prima surpriză dintre cele două de ieri, vă povestesc și ilustrez cum mă pricep mai bine, de această dată, fără să fi luat notițe, doar din ce-mi mai aduc aminte.
Eu sunt curioasă: câți dintre voi știați că singura fabrică Fornetti din țară se află în județul Timiș, lângă Timișoara, mai exact, după Dudeștii Noi? Dacă știați asta, sunt curioasă de altceva: câți știați că e cea mai mare fabrică Fornetti din Europa, chiar mai mare decât cea din Ungaria, adică de acolo de unde se trage firma-mamă? Câți știați că această fabrică din Timiș exportă și în Bulgaria? Eu nu știam nimic din toate astea și, recunosc, am fost destul de surprinsă. Cel mai tare de faptul că există o fabrică Fornetti. Întotdeauna mi-am închipuit că produsele alea sunt făcute într-un loc mult mai mic, de dimensiunile unei bucătării de restaurant, sunt congelate și-apoi decongelate și bagate în cuptor sub nasul clienților care stau cu banii la geam.
Pentru a vizita fabrica, există niște reguli foarte, foarte stricte. Printre ele se află și fotografiatul interzis, așa că n-o să pot ilustra relatarea cu imagini, dar va trebui să mă credeți pe cuvânt sau să le faceți voi o vizită să vă asigurați că nu mint. În primul rând, în fabrică nu se intră cu bijuterii de nici un fel; nici cercei, nici inele, nici lanțișoare, nici mărgele, nici brățări, nici ceasuri. Nu se intră cu telefoane mobile. Nu se intră înainte de a te echipa în halat, cască și papuci de unică folosință. Nu se intră înainte de a te spăla pe mâini asemeni doctorilor înainte de a intra în operație. Nu se intră cu mâinile umede, ci foarte bine uscate de suflătoare de aer.
Turul liniilor de producție a fost destul de rapid pentru că, fiind o zi în care fabrica lucra la jumătate din capacitate, multe dintre produse fuseseră deja trimise la congelator. Am văzut cuvele în care se amestecă aluatul, droburi de margarină hidrogenată (sper că am reținut bine cuvântul), găleți de sosuri și recipiente imense de umpluturi. Singurele pe care le-am văzut pe linie au fost triunghiurile de pizza și a fost mișto de urmărit și de înțeles cum funcționează mașinile și cât de automatizat e întregul proces. Apoi am tras cu ochiul la imensitatea de congelator, după care am trecut în sala unde sunt ambalate produsele pentru a fi trimise la furnizori. Un zgomot destul de mare și temperaturi scăzute, dar o rapiditate a oamenilor și a mașinăriilor ceva de lăudat.
După ce-am părăsit fabrica, am văzut și sala de conferințe, unde am avut voie să facem poze,
Bazinul de epurare al fabricii, care este populat cu pești pentru a menține apa curată și care poate acoperi nevoia de apă a 15.000 de oameni (sper, din nou, că nu vorbesc din burtă, dar deh… memoria…).
Premiile câștigate de Fornetti
Dar și afișul care făcea reclamă radio-ului fabricii. E online și poate fi ascultat la adresa din poză.
Când turul a luat sfârșit, ne-am așezat la masă, la o cafea și o poveste, după care, unele dintre fete și-au demonstrat abilitățile de cocătoare. Adică au așezat plăcintele pe tavă și le-au băgat în cuptoare, le-au setat timpul de coacere și au așteptat.
Iar în timp ce-au așteptat, și-au făcut poze cu șorțuri. Eu n-am copt nimic, dar m-am dat vitează, pozând cu șorțul pe mine lângă un cuptor Fornetti.
Produsele pe care le-au copt fetele sunt noi și-au fost lansate abia la începutul acestei săptămâni. Sunt cu umplutura de budică de vanilie și dulceață de căpșuni.
Atât despre Fornetti, urmează povești despre Cramele Recaș și Fabrica de bere Timișoreana.
Branduri participante: Timișoreana, Cramele Recaș, Fornetti, Asociaţia Timișoara Capitală Culturală Europeană
Parteneri de mobilitate: Autonom-Rent-A-Car
Parteneri:Farmec, Hotel Timişoara şi Restaurant Sabres
Parteneri media: 24-FUN, Ctrl-D
Timișoara Brands Tour este o franciză a Cluj Brands Tour, un concept marca TVdece
10 Comments
Doris B
Ieeiiii, prima relatare despre vizita!!! Ai retinut totul foarte bine, ai o memorie fantastica! 😉
Ma bucur tare mult ca ti-a placut, te mai asteptam cu mare drag oricand doresti si daca te apuca vreodata dorul de copt, nu trebuie decat sa ne anunti. Avem cuptoare si produse fara limita :)))
Multumim de relatare, ne-a onorat vizita voastra!
Cu drag si prietenie, Doris
cotos
:)) Habar nu am avut ca sunt asa mari. De obicei sunt pranzul meu la servici. Imi plac cele cu telemea, iar nevasta consuma cu drag din acelea cu cocos.
Mihaela
Mai mananca cineva Fornetti?
Oana
Ți-am făcut Fornetti cu vișine. Nu cu budincă de vanilie și vișine erau? Eu parcă așa am reținut. :))
Doris B
Ai retinut bine, Oana, e un produs nou, combinatie de budinca si visine 🙂
Teodora Elena
Ce pofta mi s-a facut acum de Fornetti :))
Andreea D.
Wow, bulinele există…adică fabrica Fornetti există în România
Andreea
Fornetti chiar ii prea nesatatos, sincer nu as face reclama la asa ceva…
Doris B
Andreea, Fornetti nu e “chiar prea nesanatos”. Si nu e vorba de reclama, e doar o prezentare exacta, de la fata locului a ceea ce se intampla la fabrica. Margarina folosita de noi, inca din 2009, este cea nehedrogenata, mult mai sanatoasa datorita nivelului scazut de acizi grasi,a fost si o campanie la nivel national in aceasta privinta. Ingredientele principale (gen telemea, visine, nuca, etc) sunt naturale, visina e visina, nuca e nuca, ba chiar am primit o reclamatie de la un consumator ca a nimerit un sambure. Sigur, nu e ok, dar a fost o eroare umana care intareste faptul ca ceea ce contin produsele sunt ingrediente naturale si nu prafuri la punga. Cu drag te primim la noi, cand doresti, sa te convingi si sa vezi cu ochii tai cum anume se fac si ce bagam in ele. Doris
Pingback: