Pro HD: Avis 3000

Prima zi din periplul printre brandurile hunedorene a fost una chiar lungă. De dimineață de la 9:30 și până la 19:00 când ne-am întors la pensiune, am văzut mii de pui, găini și cocoși. Mă temeam puțin de vizita la fermele Avis 3000 pentru că am auzit multe povești conform cărora puii sunt ținuți în condiții inumane, pe întuneric, înghesuiți că nici nu pot sta în picioare, și alte basme de speriat copiii. Mai mult, la auzul cuvântului „abator” m-am cam zburlit pentru că nu-mi doream sub nici o formă să asist la uciderea înaripatelor. M-am mai liniștit după ce mi s-a răspuns la întrebare: vom ajunge imediat după momentul criminal, când puii sunt deja și fără pene.

Ne-am urcat în mașini (apropos, orice o auziți pe Denisa spunând, să știți că e un șofer începător care se descurcă foarte bine) și ne-am îndreptat către prima fermă de pui Avis 3000, unde am stat puțin de vorbă cu Alina State, o femeie incredibilă, demna de o admirație fără margini. De acolo am plecat, pe motor – mai jos dovada (mulțumesc de poză, Chinezule):

la o altă fermă, unde am luat-o cu începutul: de la cum se transformă oul în pui și apoi în găină. Ne-am echipat în halate de unică folosință – apropos, cred că au fost vreo 5 sau 6 ture de îmbăcat și dezbrăcat de halatele astea, pentru că în fiecare fermă trebuia să intrăm cu un halat nou, necontaminat.

Am început cu camera numită „Maternitate”, acolo unde ouăle sunt sortate pe două categorii „tineret” și „adulți”.


Apoi sunt duse într-un depozit, unde temperatura este constantă.


În incubator intră ouăle de aceeași vârstă și stau până la 18 zile. Lunea și joia se incubează câte 60.000 de ouă, adică 120.000 pe săptămână.


Am intrat în hala cu pui albi, unde am încercat să le dăm puțină afecțiune, dar n-au fost interesați. Aici mi-am dat seama că poveștile cu puii care nu pot sta în picioare nu se aplică acestei ferme și că aveau destul loc să se plimbe de colo colo și să se cățere pe sus. Mai mult de atât, condițiile în care sunt crescuți sunt de standarde europene, cu program strict de lumină și alimentare.


După care am pornit către altă hală unde găinile și cocoșii au program special de sexi-mexi. De acolo pleacă ouăle fecundate.


Am intrat și într-o hală în curs de amenajare, identică cu cea a găinilor și cocoșilor.


După care am luat-o din loc către fabrica de furaje. Nimic interesant aici, pentru că nu era nimic la vedere. În afară de coloane și tuburi prin care circulau cerealele, n-am văzut mare lucru.


Cel mai interesant mi s-a părut exact ce încercasem să evit: abatorul. Am ajuns, așa cum mi s-a spus, după momentul decapitării puilor, când camera era spălată. Am intrat să vedem cum arată și ni s-au explicat cum stau puii cu capul în jos.


Am trecut la camera de eviscerare, unde le sunt scoase intestinele. Aici încă se vedeau urmele crimei.


În camera numită „zvântare”, puii sunt spălați și răciți.


Iar ultima cameră în care am intrat a fost aceea a „dezasamblării” puilor. O mașinărie care taie mai întâi aripile, apoi, gâtul, apoi pulpele și în final pieptul. Piept care, la rândul lui e fascinant dezosat și despielițat.

M-am uitat la pozele de pe mașinării și n-o să le pun pe blog, în schimb, o să vă arăt un video făcut de Dani.

După ce-au fost tranșați, pulpele, aripioarele și piepturile sunt ambalate separat și pregătite pentru livrare.

Un alt drum ne-a dus la o altă fermă, acolo unde erau puii de-o zi, de trei zile și de 21 de zile. Inutil de spus că a fost cel mai drăgălaș moment. Ne-am pozat cu puii, i-am pozat și pe ei, unul chiar s-a răhățit pe mâna mea. Cine știe ce noroc dă peste mine. În pozele astea se vede cât loc au să se dezvolte.

Pui de o zi

Pui de 3 zile

Ultima oprire a fost la găinile ouătoare. Foarte simpatice găinile astea. Gălăgioase și curioase, îndrăznețe și colorate.

Gata, mâine mergem la fabrica de ciment și la cea de confecții metalice.

PRO HD – Fabricat în Hunedoara este un eveniment organizat de Sebastian Bârgău, Denisa Bârgău şi Călin Bobora, în colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie Hunedoara şi susţinut de AVIS 3000, Carpatcement, RECOM SID Hunedoara şi Aqua Sara / Aqua Sara Facebook. Parteneri: PRO HD, Kooperativa 2.0, Vila Flamingo, Glasul Hunedoarei.