Pro HD: Aqua Sara

Am plecat la Milano înainte de a termina relatările despre ce-am vizitat la Hunedoara. Și, credeți-mă, această ultimă parte nu merită lăsată pe dinafară sau menționată în treacăt. Din mai multe motive pe care voi încerca să le expun mai jos, așa cum mi le amintesc și cum reușesc să le descifrez din ce-am putut nota în carnețelul roșu.

Ultima vizită a brandurilor hunedorene a fost la Aqua Sara, o fabricuță de unde pleacă zilnic câte 70 de paleți de apă minerală. Mai detaliat, 750 de litri de apă minerală plată și carbogazoasă, adică 504 flacoane a câte 1,5 litri. Dacă se lucrează într-un singur schimb, pe ușile fabricii ies zilnic peste 50 de tone de apă, iar dacă se lucrează în două schimburi, cantitatea se dublează (logic).

Despre Aqua Sara vă mai pot spune că are cele mai ridicate niveluri de calciu și potasiu din România. Conține și CO2, însă acesta are o hidoliză bazică, nu activă. Ca orice apă minerală, conține și minerale nedorite, cum ar fi fierul și manganul, însă prin aparatura de filtrare se elimină. Am primit o grămadă de explicații rupte din manualele de chimie și chiar dacă am notat mai multe legate de compușii apei, decât să scriu prostii, mai bine nu dau detalii inutile, pentru că, recunosc, pe mare parte dintre ele nu le-am înțeles. Ce am înțeles însă foarte bine e faptul că toată aparatura și tehnologia din fabrica de la Boholt este pusă în slujba unui produs de calitate. Filtrele și rezervoarele pot fi urmărite în permanență de pe orice dispozitiv conectat la internet, iar asta înseamnă că nu e nevoie de un om care să stea în permanență lângă un monitor să le supravegheze. Dacă îmi aduc aminte bine, în fabrică lucrează doar 4 persoane, atât e nevoie pentru a pune în funcțiune mașinăria care face absolut tot: de la transformarea unor eprubete de plastic în sticle de 0,5,  1,5 sau 2 litri și până la așezarea lor pe paleți și înfășurarea în folie. Din păcate n-am văzut-o lucrând, dar ni s-a explicat fiecare pas de la cum iau naștere sticlele la cum se umplu cu apă, cum se înfiletează dopurile și cum sunt lipite etichetele până la cum se ambalează un bax de apă și cum se așează pe paleți. Într-o oră iau naștere 6000 de sticle.

Nu știu cât de grăitoare sunt pozele, pentru că la cantitarea de informație pe care am primit-o, am impresia că pot opera și eu acea mașinărie, în fond nu trebuie decât apăsat pe un buton.

Rezervoarele de 80 de metri cubi

Eprubete de plastic, matrițe, forme pentru fundul sticlelor

Linia de producție

Dopurile

Mânerele baxurilor de 6 sticle

Locul în care se ambalează paleții

Asta a fost experiența Pro HD. De la pui la apă minerală, am aflat o grămadă de chestii și datorită lor, voi căuta să cumpăr carne de la Avis3000, ciment de la Carpatcement și apă de la Aqua Sara. Citind și articolele precedente, mi-am dat seama că am uitat să vă povestesc despre un lucru important: oamenii cu care am împărțit experiența asta. Cum ziceam înainte să plec, foarte puțini îmi erau cunoscuți: în afară de Sebi și Denisa, Tudor și Diana, Gaben și Ramona, Chinezu și Dani, pe câțiva îi știam de pe Facebook, cum ar fi Vlad Dulea și Cristi Florea, iar pe alții nu-i știam deloc: Călin Bobora, Loredana Pricopie, familia Șerb (dl. Ionel și dna Steluța) și Alin Barna. M-am simțit tare bine în compania lor, și îmi doresc să-i mai revăd. Am împărțit camera și câteva porții de râs cu Loredana, iar Vlad sper să se gândească la mine de fiecare dată când va mânca clătite cu lapte de pasăre (sau clătite bănățene).

Drumul spre casă a fost destul de liber și am ajuns chiar repede, dar epuizată, înfometată și cu o grămadă de chestii de făcut înainte de plecarea la Milano. Dar pentru a mă apuca de toate, trebuia să mă hrănesc, așa că am intrat pe FoodPanda și mi-am comandat ceva rapid, că numai timp și chef de gătit nu aveam. Și oricum eram obișnuită deja cu mâncatul a trei feluri la o masă, deci sub nici un chip n-aș fi stat să gătesc să mă satur.

Iar a doua zi la 5:15, trezirea pentru alt drum, altă experiență. Despre care vă povestesc (sper) mâine.

 

PRO HD – Fabricat în Hunedoara este un eveniment organizat de Sebastian Bârgău, Denisa Bârgău şi Călin Bobora, în colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie Hunedoara şi susţinut de AVIS 3000, Carpatcement, RECOM SID Hunedoara şi Aqua Sara / Aqua Sara Facebook. Parteneri: PRO HD, Kooperativa 2.0, Vila Flamingo, Glasul Hunedoarei.