10 recomandări de filme

Atâtea am văzut doar de când a început anul. Spre deosebire de anul trecut, voi scrie câte un post numai când se strâng 10 filme, că presimt că n-o să fie prea multe în 2014, dar vedem când tragem linia. Încep în ordinea în care le-am văzut.

The Internship 3 ***

Nu mă prea omor după Owen Wilson, dar îl tolerez mai bine decât pe alți actori. Am văzut trailerul și mi s-a părut amuzant, așa că am văzut filmul într-o vineri seara. Dacă Facebook are film, Google de ce să n-aibă? Aștept cu interes filmul despre Twitter. The Internship este povestea a doi agenți de vânzări, care nu știu să facă nimic în afară de asta, iar când sunt concediați, țintesc cât de sus pot: să ajungă interni la Google. Fără a ști ceva despre programare, evident. Se nasc o grămadă de situații amuzante, se pun bețe în roate și până la urmă, ghici cine câștigă? Echipa misfits-ilor, a celor care nu se potrivesc și care par că n-au nici o șansă de izbândă. Drăguțel. Iar dacă aveți ceva în comun cu web developmentul… o să înțelegeți glumele mult mai bine.

 

Hitchcock 4****

Anthony Hopkins și Helen Mirren nu pot da greș când sunt distribuiți în vreun film, iar când sunt împreună, sunt adorabili. La fel ca și cuplul Alfred Hitchcock și Alma Reville. O biografie surprinzătoare pentru că nu mi l-am imaginat pe celebrul regizor niciodată așa cum a fost descris în filmul ăsta. Cu toate filmele lui de groază, așa mi-l închipuiam și pe el: un personaj sumbru. Dar filmul ăsta a fost numai bun de duminică dup-amiaza. Am descoperit o femeie puternică și un bărbat vulnerabil, dar și o poveste de dragoste care a trecut peste obstacole. De văzut.

 

 

R.I.P.D. 2**

O prostioară. Efectiv o prostioară, dar la care am rezistat până la sfârșit spre deosebire de Identity Thief, pe care l-am oprit după 20 de minute. Îl văzusem pe Ryan Reynolds vorbind despre film, am auzit moderatori încurajând spectatorii să meargă să-l vadă și degeaba am ascultat de ei. Polițiștii care mor ajung într-un fel de altă viață în care sunt tot polițiști, dar când se întorc pe pământ au alte identități. Când moare, Nick lasă niște treburi neterminate și în loc să rezolve ce trebuie să rezolve pentru Departamentul recenților decedați, el caută să se răzbune și să-și încheie socotelile.  Un SF nereușit din punctul meu de vedere și o comedie și mai nereușită.

 

Citizen Kane 5*****

N-am uitat de lista filmelor de referință pe care vreau să le văd. Mai mult pentru că se vorbește despre ele și-n alte filme, și-n seriale, și-n cărți și eu nu știu despre ce-i vorba. Plus că descopăr cu uimire că nu degeaba sunt atât de cunoscute, de discutate și de date ca exemplu. Citizen Kane e prezent în toate topurile cinematografice existente și pe bune că merită. Pentru un film făcut în 41, mi se pare extraordinar. Felul de a construi naraţiunea, de a-i afla povestea și de a-l descoperi pe Kane e foarte original. După moartea mogulului, presa se chinuie să afle ce înseamnă ultimul cuvânt pe care l-a rostit. Și, deși nimeni nu știe să spună, viața lui Kane e povestită de cei care l-au cunoscut, iar punctele de vedere nu sunt mereu măgulitoare. Dacă nu l-ați văzut până acuma… poate e momentul.

Last Vegas 3***

Tot 3 steluțe, pentru că e tot o comedie, chiar dacă are 4 dintre cele mai sonore nume de la Hollywood. E previzbilă, e plină de clișee, dar e drăguță și chiar am râs de câteva ori. 4 prieteni din copilărie, ajunși la vârste înaintate se reunesc pentru petrecerea unuia dintre ei care urmează să se însoare. Și unde să petreci mai bine dacă nu la Las Vegas? Comicul reiese din faptul că unul dintre ei are permis de la nevastă să își facă de cap cu cine vrea, altul se ascunde de fiul lui care-l crede într-o tabără religioasă, iar altul vrea să se însoare cu o tânără care i-ar putea fi fiică. Numai unul dintre ei suferă după soția lui decedată.

 

The Godfather & The Godfather II 5*****

Anul 2014 intră în istorie ca anul în care am văzut Marele Film. Pentru că deja începeam să mă simt prost când ziceam că nu am făcut-o încă. Așa că mi-am luat Sotzul într-o sâmbătă și ne-am pus să ne uităm. Nu știam că fiecare are 3 ore, că plănuisem să facem maraton și să le vedem pe toate 3 deodată. Eu am adormit la partea a 2-a și am continuat-o a doua zi. Dacă mai e cineva care încă nu l-a văzut, n-o să vă stric surpriza povestindu-vă despre ce e vorba. Dar vă zic că Al Pacino e superb, atât de superb că nici nu l-am recunoscut în prima parte. Și Marlon Brando și Robert de Niro, dar Al Pacino strălucește, așa mi s-a părut mie.

Dallas Buyers Club 4****

Patru stele doar pentru că nu mă dau în vânt după subiect. Pentru că nu-i genul de film la care să mă uit, dacă nu mă atrage măcar distribuția. Și ăsta a fost motivul pentru care m-am uitat. Am mai spus că îmi doresc din tot sufletul ca Jared Leto să ia Oscarul pentru cum i-a dat viață lui Rayon și după ce-am văzut și filmul, sper ca și Matthew McConaughey să-l ia. Sunt spectaculoși amândoi, iar McConaughey era un diamant neșlefuit înainte să accepte roluri mai serioase. E incredibil de bun. Despre Dallas Buyers Club vă zic că-i cu HIV, SIDA, droguri, alcool, medicamente și e inspirat dintr-un fapt real.

 

 

The Sessions 4****

Era pe lista de când am văzut-o pe Helen Hunt vorbind despre el la Ellen, dar nu l-am mai văzut până când a apărut pe HBO. Și filmul ăsta e inspirat tot dintr-o întâmplare reală. Un bărbat paralizat, care respiră cu ajutorul unui plămân artificial, în vârstă de 40 și ceva de ani își dorește să nu moară virgin. Așa că angajează un surogat de sex, adică un fel de terapeut care se comportă aproape ca o prostituată, doar că aceasta îl ajută să-și depășească blocajul psihologic și să ajungă să simtă plăcerea carnală împotriva situației lui. Foarte emoționant și optimist. Mi-a plăcut mult.

 

 

America’s Sweethearts 3***

Comedioară surprinsă pe Digi Film într-o sâmbătă dimineața. Previzibilă, făcută după aceeași rețetă, cu o distribuție generoasă, însă nimic deosebit. L-am văzut pe sărite, dar n-am simțit că am pierdut ceva. America’s Sweethearts sunt Catherine Zeta-Jones și John Cusack, un fost cuplu de actori, care au divorțat pentru că ea l-a înșelat. Pusă la zid de public și de fani, nu mai primește roluri, iar cariera ei pare să se ducă pe apa sâmbetei. Pentru a-şi reface imaginea trebuie să facă un interviu împreună cu fostul soț. Sora ei, Julia Roberts, e și agenta ei, și îndrăgostită de fostul cumnat. Și de aici înțelegeți unde se îndreaptă povestea.

Destul, nu?