Un film care mi-a arătat sfâșierea sufletului la televizor
Până acum, probabil mulți ați văzut deja All of Us Strangers pe Disney+. Dacă nu, dați-i o șansă și nu vă lăsați descurajați de încetineala cu care progresează la început.
Eu l-am văzut lăudat pe internet și acum o lună-două, Ada era la clubul de copii, Sotzu’ lucra sus în biroul lui, iar eu am profitat de această ocazie rară și m-am uitat la film. Povestea e foarte emoționantă și pentru mine s-a lăsat cu multe lacrimi, însă la început eram aproape să abandonez. Mi-am amintit de laudele altora și am perseverat. Mă bucur așa de mult că am făcut-o pentru că s-ar putea să fie filmul anului pentru mine.
Pentru cine nu a apucat să îl vadă, cam despre asta e vorba (atenție, pot fi și spoilere): un bărbat de 40 de ani, care și-a pierdut părinții într-un accident când el avea doar 12 ani, se duce într-o zi să-și revadă casa copilăriei. Astfel pornește într-o lume a viziunilor în care părinții lui au rămas la vârsta pe care o aveau când au murit, adică de o seamă cu el acum, și locuiesc încă în acea casă. Iar el îi vizitează și reîntâlnirile lor seamănă cu saltul lor în timp în prezentul lui, ca și când legătura lor ar fi fost întreruptă. Dialogul lor e o recapitulare sau un update pe care el îl oferă despre viața lui, plus mărturisirea sentimentelor lui din timpul adolescenței, când a înțeles că este homosexual, din timpul tinereții și din viața curentă.
Pe mine m-a rupt dialogul din pat, unde el îi spune mamei cum și-a închipuit viața cu ei vii. Și ca mamă, dar și ca tânără femeie care și-a pierdut părinții până la 33 de ani… am simțit totul din ambele părți. Am pus pe pauză să încerc să îmi închipui ce aș povesti acum, la 40 de ani, cu părinții mei, ce le-aș spune, ce i-aș întreba. Am închis toate emoțiile și toate ‘cum ar fi dacă’-urile undeva unde nu le mai pot accesa, însă sunt dăți în care ies singure la suprafață, atunci când Ada mă întreabă despre ei. Și deși încerc să fac un exercițiu de imaginație ‘cum ar fi dacă’ ei n-ar fi murit, mai mult decât să îi spun: “amândoi te-ai fi iubit enorm și ar fi fost niște bunici extraordinari” nu pot să leg. De asta sunt sigură, însă de mai mult… nu mai pot. În draftul acestui articol, i-am dat titlul All of Us Strangers – conversație cu părinții mei morți. Asta însemna să fac un exercițiu de imaginație și să mă gândesc ce am putea vorbi într-un scenariu absurd ca cel din film. Nimic, absolut nimic nu mi-a venit în minte.
Însă dacă mă gândesc la varianta în care eu sunt mama care se întoarce din morți… avem o cu totul altă conversație aici. Din punctul ăsta de vedere, filmul a fost pentru mine expunerea vizuală a uneia dintre cele două mari temeri ale mele: să îmi las copilul fără mamă. Mă înnebunește gândul la durerea Adei, la tristețea și la trauma prin care ar trece, mă doare totul pe dinăuntru când îmi închipui ce ar însemna tragedia asta pentru ea. Știu că pentru fiecare copil e o tragedie, nu doar pentru al meu. Însă pe al meu îl cunosc cel mai bine și știu cum tânjește după atingere, îmbrățișare, cocoloșire, câtă nevoie are de iubirea fizică și verbală, cât suferă când nu sunt mai mult timp lângă ea. Cât îi plac conversațiile noastre despre de toate și cum i-ar lipsi dacă n-aș mai fi, câtă tăcere ar fi în viața ei și cât de gol ar fi spațiul lăsat. Am în minte o imagine cu ea de când era mai mică, probabil 3 spre 4 ani, când am lăsat-o în grija bunicilor câteva ore. Când ne-am revăzut, ea era în cărucior, cu privirea rătăcită și arătând ca o legumă. Toată plânsă, aproape că nu reacționase când i-am apărut în față. Abia când am luat-o în brațe, s-a agățat de mine, a început să plângă și nu voia să se mai dea jos de acolo. Nu știu cât a marcat-o pe ea acel moment, însă pe mine m-a izbit în moalele sufletului. Așa mi-o închipui trecând prin moartea mea.
Sunt gânduri care mi-au ocupat mintea în timpul filmului și deși am suferit, mă bucur că le-am simțit. Mă bucur că mă mai pot emoționa atât de tare la un film… n-am mai avut “plăcerea” asta de mult timp. Cu Sotzu’ nu mă pot uita la filme ‘triste’ pentru că el caută escapismul în televizor, vrea râs nu plâns, dramă sau groază. Și e OK, poate e mai sănătos așa pentru căpuț.
Sper că nu v-am deprimat complet și că v-am făcut curioși să îl încercați.
4 Comments
Greta
Nu m-ai deprimat. Dar nu cred ca l-as incerca.
Prea multi ani mi-am imaginat cum ar fi fost sa merg cu mama la Paris, sa vizitam Versailles si sa vada Trianon-ul, despre care a predat niste zeci de ani (a fost profesoara de istorie). Si Luvru, sa-i arat Victoria din Samotrace, despre care preda la clasa a V-a (cand se face istorie antica).
Sau la Istanbul, sa mergem la bazar. Iubea lumea asta, i-ar fi placut la nebunie.
Prea multi ani mi-am dorit o relatie mai apropiata cu tata. Sa bem o bere impreuna, doar noi 2.
Mama nu mai e de aproape 10 ani.
Tata e, dar momentul nostru a trecut. Ne sunam o data la 2 saptamani (de obicei eu), ne intrebam banalitati si cam atat.
Il iubesc, e tata, sunt recunoscatoare ca-l am si e bine. Dar o relatie tata-fiica nu a existat intre noi, sau nu asa cum mi-as fi dorit eu. Poate si de asta sunt atat de induiosata de imaginile cu Ada si Cezar 🙂
Tomata
Oh, draga de tine 🙁 Acum ca zici asta, cred ca imi e mai bine ca nu mai pot scoate imaginatia asta de nicaieri. Cred ca mama ta ar fi fost fericita sa le vada pe toate cu tine, insa nu te agata de regrete. Doare si nu te ajuta.
Dar poate totusi nu e prea tarziu pentru relatia cu tatal tau. Daca ai incerca sa vizitezi ceva cu el? Oare nu ar vindeca macar putin?
ADINA
Ma bucur pentru tine ca ai avut rabdare sa treci peste partea de inceput. Eu m-am uitat la final de 2 ori sa il inteleg. Este surprinzator pentru mine cum pe fiecare are o reactie diferita la acest film in functie de trecutul nostru. Eu recunosc ca nu imi amintesc momentul din timp pe care l-ai mentionat. Aceasta este un semn ca trebuie sa urmaresc filmul din nou. Pe mine m-a atins momentul cand tatal ii spune copilului: Imi pare rau si il imbratiseaza. Multumim pentru ca ai scris acest articol si ai impartasit cu nou aceasta temere din viata ta. Dai dovada de mult curaj sa iti impartasesti sentimentele cu noi.
Tomata
Daaa si momentul cu tatal a fost unul foarte duios si emotionant. Si mi-am mai amintit si de Craciunul acela in care mama ii canta You Are Always on My Mind, asa cum e fiecare copil in mintea mamei lui.
Finalul e si el coplesitor, nu ma asteptam la rasturnarea de situatie.
Cat despre sentimenele mele… oh, Doamne, le impartasesc aici de 17 ani 🙂 Si o sa continui sa o fac. E terapeutic 🙂
Multumesc de comentariu 🙂