Când citesc, în capul meu e o întreagă scenetă
Scriam aseară în știrile zilei din literatură pentru Mix Up despre un test de viteză a cititului. Mi l-am făcut și mi-a ieșit că-s cu 11% mai înceată decât media. Mi-a plăcut că pe baza rezultatului mi-a spus că aș citi Război și pace în 43 de ore și 54 de minute, Catch-22 în 13 ore și-un minut, 1984 în 6 ore și 39 de minute, Fructele mâniei în 12 ore și 40 de minute, Culoarea purpurie în 4 ore și 58 de minute, Aventurile lui Alice în Țara Minunilor într-o oră și 59 de minnute, Biblia în 58 de ore și 8 minute și așa mai departe. (Funcție îndeplinită cu brio și de Kindle-ul meu, lucru pentru care-l ador și care mă motivează incredibil să citesc mai mult).
După care, le-am îndemnat și pe fete să-și facă testul. Oana e cu 30% mai rapidă decât media, iar Anca cu 7%. După care, evident, am început discuția despre viteza de lectură. În timp ce ele pot citi atât de repede, eu o lăăăăălăi citind cu intonații și inflexiuni. În capul meu fiecare are propria lui voce, fiecare personaj urlă, țipă, plânge, râde, e ironic, circumspect, fericit, îi e ciudă, suferă sau e trist. Și n-aș putea citi o carte fără teatrul ăsta din capul meu. Să citesc așa cum am auzit-o în cască pe traducătoarea de la Teatrul Maghiar, fară virgulă, fără punct, monotonă și plictisitoare. Nu pot citi doar ca să înregistrez evenimentele, dacă nu aud glasul personajelor și nu le aud vorbind, parcă citesc prospectul unui medicament.
O invidiam pe Oana când o vedeam cât de repede citește, pentru că viteza ei înseamnă mai multe cărți citite într-un timp mai scurt (iar lista mea crește în fiecare zi), dar acum, după ce am discutat despre asta și-am înțeles de ce-mi ia mie așa de mult, mi-am dat seama că n-aș schimba nimic. Probabil nici nu pot, dar nici nu vreau să încerc. Prefer să-i aud pe toți vorbindu-mi în minte.
Abia aștept să-mi spuneți cum citiți și ce-i în capul vostru când o faceți.
38 Comments
Oana
Aoleu, dar io nu citesc ca tanti de la teatru, asta se înțelege din ce zici tu. :)))
Și-n capul meu de întâmplă tot chestiile alea, dar mai degrabă la nivel vizual, cumva. Nu citesc monoton, doar că la mine devin mai degrabă imagini decât sunete propozițiile. Adică nu aud pe atât de tare pe cât de bine văd personajele.
No, după explicația asta, aștept să mă întrebe cineva dacă mi-am luat pastilele. :))
Tomata
:)) pai io asa am inteles ca e in capul tau, ca vocea lu’ tanti aia de la teatru.
da’ acuma ca mi-ai explicat, are cumva sens. oricum tot iti mai invdiez un pic viteza. nu ca inainte, but still. 😀
demo
Eu si pe tine te citesc in tihna si in mintea mea iti rasuna vocea asa cum cred ca eu ca e 🙂
Tomata
;)) mie nu-mi place vocea mea cand ma aud inregistrata, dar ma amuza sa ma gandesc ca cineva incearca sa si-o imagineze.
eu pentru cine nu cunosc vocea, de exemplu, a ta, am o voce generala, un fel de Siri, care vorbeste pentru ei :))
silvia
Doar pentru că citești repede nu înseamnă că citești liniar, cum zicea și Oana. La mine chestiile se întâmplă… nici nu știu cum să explic. La nivel emoțional. Trec printr-o groază de chestii când citesc. Cam prin câte trec și personajele – sau mai multe chiar. Le aud vorbind, au o voce distinctă, dar nu mă aplec asupra fiecărei fraze. Mai degrabă mă aplec asupra momentului. Uneori e similar cu ce zice Oana – la nivel de imagine
Cred că am mai făcut testul ăsta o dată. Acum mi-a ieșit: You read 694 words per minute.
That makes you 178% faster than the national average.
Am fost mereu un cititor ultra-rapid 😀 Dar depinde foarte mult de carte, de poveste, de limbă. Datorită Nook-ului am citit majoritar în engleză și mi-e simplu acum. Când am început însă să citesc susținut în engleză a fost mai greu.
cotos
Eu credeam ca citesc repede, mi-a dat peste bot programelul vostru. Dar poate e prea devreme sa fac testul acesta. O sa incerc si dupa-masa, poate imi maresc viteza 😀
Loredana
Ei, cred că e perfect firesc să fim diferiți… și eu citesc mai degrabă încet decât repede, mai ales dacă e o carte grea, care-mi solicită implicarea și atenția mai mult… se întâmplă și să citesc repede, cumva sărind peste unele cuvinte, intuind un sfert din ele, mai mult decât citindu-le. Nu mi se pare sănătos așa… altfel, exact cum spui și tu, să intru în povestea cărții, cere timp și implicare…
E bine, zic, că e important să citești și să rămâi cu ceva, nu contează atât numărul cărților…
Tomata
vai, Loredana, tu nu stii cate carti apar in fiecare zi si cate as vrea sa citesc :))
si cat de putin timp am eu pentru asta. 🙁
crede-ma ca as vrea sa citesc un pic mai repede, nu de dragul de a bifa cat mai multe carti, ci de a afla ce se intampla in ele. de curiozitate. :))
Andreea D.
Mie mi-a ieşit 10% peste medie deşi credeam că o să fiu sub medie pentru că în mintea mea povestea devine un film ce se derulează. Interesantă partea în care îţi spune în cât timp ai citi cartea cutare sau cutare.
Alice wonders
Eu cred ca citesc destul de repede, dar am momente cand ma opresc sa… enjoy the view, ca sa zic asa. Recitesc cate un pasaj, incerc sa inteleg semnificatia. Important e sa citim, viteza cred ca e un detaliu secundar.
Tomata
si eu am carti in care unele pasaje imi plac atat de mult ca le citesc de doua ori 🙂
Cami
Eu citesc mediu, dar si in mintea mea se intampla lucruri :)) Cip imi spune ca de-aia nu-mi plac filmele care au fost facute dupa carti pe care le-am citit, pentru ca eu mi-am facut in minte deja propriul film care e mai misto decat cel real, n-a trebuit sa tin cont de bugete si de niciun alt fel de limitare :))
ady
mie imi place sa vad filme facute dupa carti, am senzatia ca uneori dau mai mult relief unor pasaje.
dar in acelasi timp, uneori ma incurca, pentru ca in capul meu personajele au o anumita infatisare care nu prea seamana cu nus’ ce actor. ca sa nu mai zic ce dezmagire daca nu-mi place actorul……….. n-am vazut si nici n-o sa vad ecranizarea pt shogun pana n-o sa scoata una cu alt actor decat richard chamberlain, ca ma enerveaza cu clabuci. dar e si reversul, sunt cazuri in care personajul care se formeaza in capul meu, are figura unui anumit actor: anton lupan si gherasim vor avea in capul meu figurile lui ion besoiu si ilarion ciobanu. dar in cazul asta, recunosc, printr-un concurs de imprejurari, am vazut mai intai filmul si apoi am citit cartea.
roșu vertical
325 cuvinte pe minut, cu 30% mai mult decit media, cica. Testul e relevant in masura in care citesti suficient de mult in engleza, asa incit sa nu fie o piedica un text la prima vedere, cum e asta. Si in plus, cind citesti de placere, chiar nu conteaza viteza, good for you tomato, si la mine in cap au voci personajele, ba chiar si accente 🙂
O Oană
Mi-a ieșit 80% mai mult ca media. Îmi tot ”exersez” viteza din liceu, deci nu mă mir. Și la mine în cap sunt ”voci”, dar mai mult decât voci, imagini. Stau mult și bine până îmi imaginez o încăpere, un loc, un peisaj, caut să vizualizez toate detaliile date de autor. Până nu e OK în mintea mea, nu trec mai departe 🙂
lala
La mine in cap se intampla chestiile la nivel vizual, cu sunet rar de tot. 🙂
moldoveanca
No merci, dupa ce ca am o zi super plina acum mi-ai mai bagat si tu in cap sa produc un test d-asta de citit dar in romana, sa stie tot omu cu ce viteza citeste pe limba materna, nu pe pasareasca lor 😀
Tomata
:)) Oana chiar cauta unul. deci sa-mi dai de stire cand il pui la punct.
CristinaMM
sa ma anunti si pe mine cand il gasesti…testul asta ma facut sa ma gandesc serios ca ar fi cazul sa cumpar carti si in limba engleza
Mada
55% 🙂 ah, ce-mi place 🙂
Mirela
Şi mie mi-a ieşit cu 25% mai mult decât media! Nu m-aş fi aşteptat! Totuşi, la mine, parcă e mai mult auditiv (în capul meu) decât vizual atunci când citesc!
mara
Știu că citesc mai încet decât media. Mă opresc des, recitesc fraze și construcții care-mi plac. Rumeg fiecare cuvințel, cu alte cuvinte. Și nici nu-mi doresc să citesc mai repede, căci cititul pentru mine e o plăcere, nu o competiție, ca înghețata sau, de ce nu, ca sexul. De ce să vreau să ajung repede la capăt?
Tomata
cum de ce? ca sa te apuci de alta. mie imi vine sa plang cand vad ca se tot aduna carti pe care as vrea sa le citesc. simt ca viata asta e prea scurta pentru toate cartile pe care as vrea sa le cunosc.
Teo
Vorbind despre acest subiect, imi vin in cap cuvintele lui Woody Allen: I don’t want to read a book, I want to have it read. De multe ori uitam sa ne bucuram cu adevarat de o carte, pentru ca ne gandim cum sa o terminam mai repede. Parerea mea, stiu, dar cei care citesc 10-20 de carti intr-o luna nu stiu sa le savureze cum trebuie.
Andreea
Pentru mine lucrul cel mai important nu este numarul cartilor ci calitatea lor…
Tomata
n-a zis nimeni ca numarul e mai important decat calitatea. doar ca sunt atat de multe carti bune, incat daca mai si citesti incet si nu ai nici timp… cel putin pentru mine, creste un fel de frustrare.
Andreea
pe rand, cu rabdare, stabilinid niste prioritati, un ”Pensum” zilnic de beletristica si de lit. de specialitate, asta ii metoda mea de a evita frustrarile, aaa si sa ma gandesc la ce am citit si cat am invatat 🙂
ady
ha! cica 12% mai repede decat media si textul era in engleza. (nu mi se pare ca as stapani engleza suficient pentru a citit in engleza, dar testul asta ma obliga sa fac o incercare).
si eu citesc repede, dar bine inteles variaza in functie de carte. ca si la oana, la mine in cap se formeaza mai mult imagini si de asemenea, are loc un fel de impact emotional. cumva percep sentimentele personajelor, dar in acelasi timp se formeaza unele sentimente ale mele proprii fata de ce se intampla in carte.
n-as putea citi cu voce tare, eu, pentru mine, nici sa ma bati,
Tomata
eu m-am impotrivit multa vreme lecturii in engleza, iar acum mi se pare floare la ureche. bine, nu chiar cartile lui Jane Austen, ca e plina de cuvinte necunoscute si de intortocheri ale frazelor, dar cu literatura moderna chiar n-am probleme. Practice makes perfect 🙂
Mărgeluţa
Cand citesc, la mine in cap e un adevarat film, cu voci, imagini si coloana sonora! :)) Ba chiar imi imaginez ce actor ar fi potrivit sa joace un anumit personaj, ce melodie s-ar potrivi unei anumite scene si tot asa! :))
Tomata
daaa, si eu imi aleg actorii pentru anumite roluri. :)) nu tot timpul, dar mi se intampla sa VĂD exact actorul care ar juca un anume personaj.
moldoveanca
La mine rumegatul cartii se petrece dupa ce o citesc. Nu stiu de ce, dar parca unele chestii nu ma lovesc din prima cand le citesc, dar pot sa sufar de “book hangover” si 6-8 luni dupa o carte. Pur si simplu imi vin in minte pasaje, idei, imi dau seama ca nu am interpretat bine o chestie din carte, asa ca revin si re-citesc pasajul.
Sincera sa fiu cititul nu e job, asa ca se petrece fix cum imi place mie si cum mi se potriveste. Nu prea sunt de acord cu cei care comenteaza ca daca citesti multi inseamna ca nu intelegi nimic. Chiar daca media mea e de numai o carte medie pe saptamana, obiceiul meu e sa citesc 3-5 carti in acelasi timp, de cand ma stiu, spre disperarea parintilor si profesorilor care imi explicau ca asa nu am cum sa inteleg nimic :)) Culmea e ca inteleg, dar am cartile categorisite ca pe bomboane. O carte e in format audio, si are multa actiune, pentru cand ies la jogging sau fac curat in casa – drept urmare abia astept activitatile astea care altfel ar fi plictisitoare 😀 O alta carte e de obicei mai dificila, mai de “rumegat” drept pentru care o citesc asa, cate putin, mai rumeg, iar mai citesc. A treia carte e dificultate medie, pentru (putinul) timp liber sau pentru inainte de culcare. Iar celelalte carti sunt diferite chestii care ma intereseaza si pe care le alternez.
Si da, ascult si audio, citesc si “graphic novels”, citesc si print si electronic, si pe toate le socotesc la capitolul “carti citite” pentru ca pur si simplu viata e prea scurta pentru prejudecati.
Unealta aia de calculat viteza e pe “vine”, e micul meu proiect de javascript, nu stiu cat o sa dureze dar important e ca ma distreaza 😀
Tomata
am incercat sa citesc mai multe carti in acelasi timp, dar nu e ceasca mea de ceai. daca una dintre ele e slaba, o las de tot si nu ma mai intorc la ea, cred. daca ambele sunt bune, nu ma pot hotari pe care s-o termin prima. asa ca mai bine cate una pe rand. iar cu audio… nu am ascultat pana acum, dar cred ca as asculta ori cartile pe care deja le-am citit, ori carti non-fiction. iar cu ebook-urile sunt prietena deja. si am ramas prietena si cu cele tiparite.
abia astept tool-ul, sa dai de stire cand e sus. 🙂
rhea
26% mai repede decat media, dar stiam asta. Citesc destul de repede, dar cum au mai zis persoane inainte mea, daca imi place un pasaj/o fraza stau si o citesc si recitesc si imi creez imagini sau stau si 5 minute dupa ce am citit-o si reflectez asupra ei.
Pingback:
Diana
cand citesc o carte care imi place cu adevarat, patrund atat de bine in lumea personajelor incat le preiau starea 🙂 am ajuns astfel depresiva rau impreuna cu unele dar si extrem de euforica, indragostita sau doar melancolica cu altele. Pentru mine, masura in care rezonez cu autorul si tipologia personajelor lui imi dau si ritmul in care citesc. Am carti pe care le citesc lent, doar ca sa evit sentimentul generat de terminarea lor 🙂
Pingback:
tequila
Eu sunt ca tine, cred – scenete, voci, interpretari, intrebari, etc. Plus ca imi place sa savurez de cele mai multe ori frazele, sa ma aplec asupra unor cuvinte, ori idei 🙂
Eu mi-am petrecut copilaria si pubertatea pe vremea lui Ceausescu; fara multe filme pe la tv, mai multe insa din filmele vechi americane; pe vremea aceea de ex. nu eram fana Tom Cruise sau Michael J. Fox, sau Christopher Reeve cum ar fi fost normal in epoca, ci Eroll Flynn, Cary Grant, Gary Cooper, Christopher Plummer etc. pentru ca pe actorii astia ii vedeam mai des.
Iar cand am citit prima oara “Mandrie si prejudecata”, pur si simplu mi l-am imaginat in pielea lui Mr.Darcy pe Laurence Olivier, asa il vedeam eu, cel mai potrivit pentru personaj 🙂 ….ei si nu mica mi-a fost uimirea peste ceva luni cand la Telecinemateca au dat filmul “Mandrie si prejudecata” cu Laurence Olivier in rolul lui Darcy 😉 :))