Teatru: (Un) Romeo și (o) Julieta

Adică două spectacole pe același subiect. Unul mi-a plăcut, celălalt nu. Unul e cu actorii de la Teatrul Național, celălalt cu studenți la Actorie. Unul e drama binecunoscută, celălalt e o comedie. Dar, pe rând despre fiecare.

Un Romeo și o Julieta – Un scandal urban –

E comedia, varianta „rescrisă” de studenții la actorie, cea care mi-a plăcut. Spectacolul de-o oră ne înfățisează o Julieta punkistă și-un Romeo tocilar, un preot care și după vorbă și după port pare Satana în carne și oase, o doică ușuratică ce se dă la Romeo, un Percuțio care e de fapt toboșarul care face muzica, și 3 bad boys ce-i întruchipează pe Benvolio, Tybalt și Mercutio. Dacă piesa lui Shakespeare e o tragedie, conceptul Laurei Avarvari e de tot râsul. Mi-a plăcut mult de Raul Bastean în rolul lui Romeo, chiar și așa tocilar, a reușit să facă din celebrul personaj un tip chiar atrăgător. Iar de ochii lui albaștri s-ar putea îndrăgosti orice fată. Pe Julietă, Cristina Dumitru, o cunosc dinainte să știu că e actriță. Ea a fost cea care mi-a împrumutat la Schimb de Cărți Copilul lui Noe. Am aflat de spectacolul ăsta chiar de la ea, la întâlnirea aniversară a bloggerilor în decembrie anul trecut. M-am bucurat s-o văd și pe scenă și vă recomand să mergeți s-o vedeți și voi.

Romeo și Julieta

Văzut anul trecut, am tot amânat să scriu despre el. Dar apoi am aflat de spectacolul de mai sus și mi-am zis că le bag în același post, mai mult de dragul comparației. De data asta, firul poveștii lui Shakespeare se urmărește întocmai, tragedia e tragedie, doar că decorurile par desprinse din Star Trek. Spre deosebire de Oana și Anca, mie mi-au plăcut. La fel și așezarea scenei. Dar cam aici s-a oprit tot ce mi-a plăcut. Nu știu să spun exact ce nu mi-a plăcut, poate faptul că e mult prea lung spectacolul, poate că am scăpat înțelesul florilor de pe cap sau prezența celor două ursitoare (?).


Ca de obicei, nu mă credeți pe cuvânt, teatrul e o plăcere subiectivă. Mi-o dovedește fiecare spectacol pe care-l văd cu Anca și cu Oana; de cele mai multe ori, suntem pe aceeași lungime de undă, dar se întamplă și să fie doar una sau două impresionată și a treia să strâmbe din nas. Mergeți și vedeți spectacolele și decideți pentru voi.

În februarie, Un Romeo și o Julieta și mai joacă pe 28, la sala Uțu Strugari, de la ora 19:00. Romeo și Julieta se joacă pe 14 (chiar de Sf. Valentin), la Sala 2, tot de la ora 19:00.

surse foto 1, 2.