Bibliotecă de blogger român sau Top 10 cărți citite în 2013

Îmi place inițiativa Chinezului, așa că mă alătur lui și celorlalți bloggeri și vă povestesc despre cele 10 cărți care mi-au plăcut în 2013. Mi-a fost destul de greu să fac topul, mai ales că se dădeau bătălii aprige pentru primele 3 locuri. Până la urmă am ales 10, dar pe toate le găsiți pe pagina de lecturi.

1. Splendida cetate a celor o mie de sori – așa cum am scris în recenzie, e una dintre cărțile care m-au devorat pe dinăuntru, pe care n-o puteam lăsa din mână și la care am plâns cu sughițuri la final.

2. Jane Eyre – ar fi fost pe locul 1 dacă n-o citeam în același an cu cartea lui Hosseini. M-a ținut trează nopțile și am trecut printr-o serie de emoții de la ciudă la dragoste, de la milă la bucurie. E una dintre cele mai frumoase cărți scrise vreodată.

3. Intriga matrimonială – alta care m-a trezit cu noaptea în cap să mai citesc să văd ce se întâmplă. Eugenides are un stil că n-ai cum s-o lași din mână. M-am amorezat de Leonard, așa defect cum e el, dar i-am înțeles decizia lui Madeline și-am fost de acord cu ea.

4. Soția călătorului în timp – un subiect foare interesant (și neverosimil), o poveste de dragoste care nu ține seama de coordonatele timpului și spațiului, de vârstă sau de imposibil.

5. Portocala mecanică – am dat-o gata în 3 zile, nu c-ar fi vreo cărțoaie, dar în ciuda limbajului fabricat și a violenței care umple multe pagini, mi-a plăcut mult de tot. Mai ales ideea care stă la bază.

6. Băiatul cu pijamale în dungi – trist, dureros, dar înduiosător de frumos scrisă. Mulți l-au acuzat pe autor că bate puțin câmpii și că nu redă exact atmosfera celui de-al doilea război mondial. Dar ce le scapă multora din vedere e faptul că povestea e relatată prin gura și din perspectiva lui Bruno, un copil de 8 ani.

7. Jurnalul unui adolescent timid – sigur mi-ar fi plăcut mult mai mult cartea asta dacă n-aș fi văzut filmul. Totuși e destul de frumoasă și mi-a plăcut mai mult decât alte cărți pe care le-am citit în 2013 și pe care nu le-am pus în top.

8. Copilul lui Noe – orice carte scrisă de Eric-Emmanuel Schmiț își va găsi locul într-un top personal cu cărți. Are el un fel de-a scrie despre copii care mă atinge la suflețel.

9. Întoarcerea la Brideshead – chiar dacă ultima parte nu mi-a plăcut și-aș fi vrut-o ștearsă din carte, primele două au fost chiar bune.

10. Căutătorii de povești  – m-am apucat de colecția asta de povești cam cu scepticism. Nu mă așteptam să-mi placă atât de mult și cu atât mai puțin mă așteptam să intru în contact cu unul dintre personaje.

Chinezu strânge linkurile și le pune în bibliotecă. Așa că dacă aveți un top al cărților de anul trecut, scrieți despre ele pe blog și lăsați-i linkul în comentarii, la articolul ăsta.