Bibliotecă de blogger român sau Top 10 cărți citite în 2013
Îmi place inițiativa Chinezului, așa că mă alătur lui și celorlalți bloggeri și vă povestesc despre cele 10 cărți care mi-au plăcut în 2013. Mi-a fost destul de greu să fac topul, mai ales că se dădeau bătălii aprige pentru primele 3 locuri. Până la urmă am ales 10, dar pe toate le găsiți pe pagina de lecturi.
1. Splendida cetate a celor o mie de sori – așa cum am scris în recenzie, e una dintre cărțile care m-au devorat pe dinăuntru, pe care n-o puteam lăsa din mână și la care am plâns cu sughițuri la final.
2. Jane Eyre – ar fi fost pe locul 1 dacă n-o citeam în același an cu cartea lui Hosseini. M-a ținut trează nopțile și am trecut printr-o serie de emoții de la ciudă la dragoste, de la milă la bucurie. E una dintre cele mai frumoase cărți scrise vreodată.
3. Intriga matrimonială – alta care m-a trezit cu noaptea în cap să mai citesc să văd ce se întâmplă. Eugenides are un stil că n-ai cum s-o lași din mână. M-am amorezat de Leonard, așa defect cum e el, dar i-am înțeles decizia lui Madeline și-am fost de acord cu ea.
4. Soția călătorului în timp – un subiect foare interesant (și neverosimil), o poveste de dragoste care nu ține seama de coordonatele timpului și spațiului, de vârstă sau de imposibil.
5. Portocala mecanică – am dat-o gata în 3 zile, nu c-ar fi vreo cărțoaie, dar în ciuda limbajului fabricat și a violenței care umple multe pagini, mi-a plăcut mult de tot. Mai ales ideea care stă la bază.
6. Băiatul cu pijamale în dungi – trist, dureros, dar înduiosător de frumos scrisă. Mulți l-au acuzat pe autor că bate puțin câmpii și că nu redă exact atmosfera celui de-al doilea război mondial. Dar ce le scapă multora din vedere e faptul că povestea e relatată prin gura și din perspectiva lui Bruno, un copil de 8 ani.
7. Jurnalul unui adolescent timid – sigur mi-ar fi plăcut mult mai mult cartea asta dacă n-aș fi văzut filmul. Totuși e destul de frumoasă și mi-a plăcut mai mult decât alte cărți pe care le-am citit în 2013 și pe care nu le-am pus în top.
8. Copilul lui Noe – orice carte scrisă de Eric-Emmanuel Schmiț își va găsi locul într-un top personal cu cărți. Are el un fel de-a scrie despre copii care mă atinge la suflețel.
9. Întoarcerea la Brideshead – chiar dacă ultima parte nu mi-a plăcut și-aș fi vrut-o ștearsă din carte, primele două au fost chiar bune.
10. Căutătorii de povești – m-am apucat de colecția asta de povești cam cu scepticism. Nu mă așteptam să-mi placă atât de mult și cu atât mai puțin mă așteptam să intru în contact cu unul dintre personaje.
Chinezu strânge linkurile și le pune în bibliotecă. Așa că dacă aveți un top al cărților de anul trecut, scrieți despre ele pe blog și lăsați-i linkul în comentarii, la articolul ăsta.
18 Comments
Monica
CRed ca pe cea de pe locul 1 trebuie neaparat sa o caut si eu ptr. ca am auzit doar lucruri bune despre ea. 🙂
Tomata
foarte multa lume o citeste in ultimul timp si ma bucur foarte tare. e o carte deosebita si sunt sigura ca o sa-ti placa.
Cristian China-Birta
Bun, bun, doua din cartile din topul meu se regasesc si la tine 🙂 Iar despre “Splendida cetate…” ce sa mai zic? M-a rupt in doua si pe mine…
Tomata
imi rezerv placerea de a citi And the mountains echoed pentru mai incolo. o pastrez ca pe ultima bucatica de ciocolata. 🙂
Loredana
Iuhuu, ce top serios ai! Cu cât drag îmi aduc aminte de Jane Eyre, o carte de referință pentru mine. Cred că am să citesc și eu Băiatul cu pijamale în dungi, prea a fost așa, plin, filmul…
Zi faină!
Tomata
oh, Jane Eyre ar fi fost clar pe locul 1. mi-a placut la nebunie.
daca ai vazut filmul, poate iti rapeste din placerea descoperirii cartii, dar totusi, e foarte dragalas scrisa. 🙂
Irina Radu
Jane Eyre, cartea, filmul…. 🙂
Tomata
uhm, filmul… nu prea mult. adica cel cu Michael Fassbender si Mia Wasikovska nu m-a dat pe spate, si eu il iubesc pe Fassbender. dar nu mi-a placut ecranizarea aia. poate ar trebui sa vad alta 😀
iri
mie din lista ta mi-au placut la nebunie portocala mecanica, sotia calatorului in timp si jurnalul unui adolescent timid. pe lista de carti pe care vreau sa le citesc e “baiatul cu pijamale in dungi”
Tomata
spor si sa revii cu impresii 🙂
CristinaMM
cartile de pe primele doua locuri le-am citit si mi-au placut la nebunie, cu mentiunea ca intai am citit “vanatorii de zmeie” si apoi ” spelndida…” iar acum vreau sa-mi cumpar ” si muntii au ecou”…
o sa vreau sa citesc si ” baiatul cu pijamale in dungi”; stiam de ceva timp de ea dar acum chiar ca-s curioasa, m-ai facut curioasa…
Tomata
si la mine tot asta a fost ordinea. de fapt e si ordinea in care au fost scrise. 🙂
e scurta Baiatul cu pijamale in dungi, eu in doua zile am terminat-o si am citit doar inainte de culcare.
Pingback:
ady
pentru ca n-am blog, ma bag si eu in seama pe aici. 🙂 124 carti anul 2013 (din 2012 ti-am preluat modelul si al inceput sa-mi notez cartile; daca nu mi-as fi notat, n-as mai fi putut face topul, am uitat de unele carti sau nu mai stiam cand le-am citit), dintre care 80 cea mai pura literatura de consum, pentru spalat creierii si nervii facut varza la munca. deci 44 declarabile. 🙂
din astea 44, top 10 pe anul 2013 este:
1. hotul de carti-markus zusak (pe primul loc fara discutii)
2. caietul mayei-isabel allende (ar fi fost pe primul loc daca nu era “hotul de carti”; sunt mare fan allende)
3. bastarda istambului-elif shafak (super, dupa asta am mai citit pe nerasuflate alte doua carti de aceeasi autoare)
4. prigoana placerilor- michel onfray (avand in vedere ca e non-fictiune, a fost mai degraba super interesanta decat “mi-a placut”)
5. cazul “jane eyre”-jasper forde
6. limbajul florilor-vanessa diffenbaugh
7. gradina uitata-.kate morton
8. o viata de rezerva-jodi picoult (are o tema putin cam dureroasa pentru a spune “mi-a placut”, dar nu gasesc alt termen la indemana)
9. piata diamantului-merce rodereda.
10. cortul rosu- anita diamant
nu pot (chiar nu pot) sa nu mentionez si:
fiica emintei cenusii- philipa gregory
broderii- marijane strapi (recomand si “persepolis” cu mana pe inima)
sfantul nebuniilor incipiente-elif shafak
fiica lui icar-helen oyeyeni
eleganta ariciului-murriel burbery (e doar la mentiuni pentru ca am recitit-o anul asta; daca ar fi fost la prima mana era in tot)
hibiscus purpuriu-chimamanda ngozi adichie
necredincioasa-ayaan hirsi ali
cele strainatati-terry prachet (cartile lumii disc necitite pana acum sunt pe lista de “to read” de anul asta)
dansul victoriei-antony skarmeta
Tomata
124 de carti???!! OMG, I should be so lucky 🙂 foarte tare si ma bucur ca le-ai notat. am si eu cateva dintre cartile astea pe lista de “to read” de pe Goodreads, dar aproape ca-mi doresc sa fiu navetista numai ca sa am timp sa citesc in tren/metrou/statie etc. 🙂 cred ca as taia titlu dupa titlu de pe lista, dar asa… cu atat de putin timp la dispozitie…
tu ai cont pe Goodreads?
ady
nu, n-am cont. nu stiu despre ce e vorba. o sa incerc sa vad care-i treaba. daca tre’ sa citesc in engleza cred ca o sar. engleza mea nu cred ca-i chiar atat de buna. mi-am pus cateva pe e-reader si tot preget sa m-apuc de vreuna.
oricum, 80 sunt d-alea de la citesti intr-o seara, usurele. of, nu-mi place sa marturisesc asta in public, dar trebuie sa fiu corecta: micul meu viciu secret sunt carticelele de amor, de tip history-romance si anul asta am bagat muuulte. (un an tampitat la job, trebuia sa ma relaxez cumva 🙂 ).
Tomata
e un fel de facebook pentru carti 🙂 adica iti adaugi ce-ai citit, ce-ai citi, dai note, scrii recenzii, interactionezi cu alti cititori, chiar si cu scriitori 🙂 e fain.
cat despre placerile vinovate… toata lumea le are 🙂 eu citesc carti scrise de vedete :)) deci…
lala
Jane Eyre e number 1!!!