Cărți românești pe care le-aș vrea ecranizate
Avem ideea asta în drafturi de vreo două luni și numai bine s-a potrivit cu un articol citit săptămâna trecută pe Matca Literară despre premiul Book to Screen, acordat prima data la Bookfest 2024.
N-am citit eu FOARTE multă literatură română contemporană, însă am citit destulă pentru a avea preferințe și pentru a scrie articolul ăsta. De multe ori mi s-a întâmplat să mă gândesc oare cum ar fi pus în scenă un anumit pasaj dintr-o carte, iar în cazul cărților în alte limbi am și văzut. Nu mereu se potrivește cu ce a creat imaginația mea, însă multe ecranizări sunt foarte reușite. Nu mai lungesc vorba, vă las aici câteva preferințe personale:
Castelul din orașul meu – personaje interesante, fiecare cu povestea, dar mai ales drama personală, locuri variate, spații temporale generoase, iubire, lacrimi, cruzime… făcută bine, o serie după cartea asta ar fi un succes garantat.
Micile plăceri ale morții – sunt subiectivă, cartea lui Goran Mrakic e ‘acasă’ pentru mine. Ar fi o serie numai bună pentru tinerii zilelor noastre care nu știu cum au copilărit și ‘adolescentit’ părinții lor, dar musai cu păstrarea limbajului și a pustei timișene.
Vara în care mama a avut ochii verzi – iubirea pierdută și recâștigată de un fiu a cărui mamă nu i-a fost mamă când avea mai multă nevoie. Sfâșietoare carte, una dintre preferatele mele. Am ascultat puțin din teatrul radiofonic, însă aș vrea tare mult să văd o ecranizare.
Între două fronturi – maaaaai, cum ar fi ecranizarea acestei cărți. Ce costume ar defila, ce doamne și domni ai aristocrației interbelice. Și ce scene de război, cu avioane și trenuri… Dar oare se poate în România?
Cu inima smulsă din piept – nu-i o poveste românească, dar una foarte frumoasă și tragică. Din nou o lume din trecut care ar fi interesant de văzut cum ar putea fi regizată și redată în România. În special ‘acea’ scenă de la final când Pedro o ia puțin razna. Îmi rod deja unghiile :))
Constantin – ar fi un film tipic românesc, nu știu dacă ar avea neapărat succes și nu știu nici dacă atmosfera cărții ar putea fi păstrată, dar eu tot m-aș uita dacă s-ar încerca.
Cireșe amare – adevărul așa cum nu îl știm mulți dintre noi sau așa cum îl știu foarte mulți. Cred că ar fi un film incomod din toate punctele de vedere, dar cred că un film necesar.
Și se auzeau greierii – dacă cel de mai sus ar fi incomod, cum ar fi ăsta? Ca un fel de 4 luni, 3 săptămâni si 2 zile, dar mult mai brutal și explicit. Ar câștiga un Urs de Aur mai mult ca sigur, că nemții nu s-ar sătura de drama comunistă a României.
O dimineață la vânătoare – un film după cartea Ligiei Adam pe de alta parte…un adevărat regal cu trăsuri, rochii de epocă, o crimă, o eroină deseori comparată cu Scarlett O’Hara, și mult umor.
Preda – adevărul că o pradă – un biopic despre autorul meu preferat… l-aș primi un pic cu reticență pentru că Preda din capul meu a suferit nițel după lectura acestei cărți, dar tot mi-aș dori să îl văd și ‘în carne și oase’.
Dacă ați avea preferințe, tare mi-ar placea să le citesc 🙂
15 Comments
Greta
Eu as vrea sa fie ecranizate toate, dar absolut toate cartile doamnei Rodica Ojog-Brasoveanu. Doamne, ce regal ar fi. Stiu ca s-a facut un film dupa romanul “Omul de la capatul firului” (“Santaj” se numeste filmul, cu Ileana Stana-Ionescu in rolul Minervei Tutovan) si l-am vazut, dar parca nu m-a convins…
Pe de alta parte, nu-mi imaginez cine ar putea juca astazi rolurile emblematice precum Melania, Minerva, Dobrescu, maiorul Cristescu…
Tomata
OK, OK, o sa fac cumva sa pun mana pe Rodica si Melania ei 😛
Greta
Le am pe toate în format electronic! Dacă le vrei, îndată te servesc! 🙂
Tomata
cred ca am si eu cateva. cu ce mi-ai recomanda sa incep?
Madlenec
@Greta, cat m-ai uns la suflet cu scriitoarea noastra de romane politiste!!! Un singur film s-a facut, asa este, care mi-a placut datorita interpretarii Ilenei Stana-Ionescu. Chiar vorbeam intr-o seara cu sotul (dupa vizionarea unui film ro) despre actorii actuali (pornind de fapt de la cum se facea teatru radiofonic odinioara).
@Tomata, nu ca as avea vreo preferinta, insa ar fi interesant un film facut dupa cartea “Simona” autori Dara Codescu (mama Simonei Catrina) si Alice Nastase Buciuta (prietena). Romanul descrie viata Simonei Catrina si s-ar preta a fi transpusa in film.
Tomata
Cred ca am citit recent despre o carte scrisa de Alice Nastase Buciuta, dar nu cred ca era asta. Ma interesez 🙂
Lore
Daaa, ce tare mi-ar plăcea o ecranizare după cărțile Simonei Antonescu! Sunt romane istorice și îmi imaginez ce scene de epocă minunate s-ar putea face.
Tomata
Inca nu am citit nimic de Simona Antonescu, insa vreau. Sper sa ii vina randul cat mai curand, ca in ultimul timp numai carti bagacioase am citit. Adica alea care s-au bagat inaintea celor de pe lista 😛
Mada
S-au făcut filme după Ciresarii dar ar fi frumos să fie ceva mai de actualitate 🙂
Și cum a zis Greta, o vreau pe Melania & Mirciulica!
Tomata
trebuie sa citesc si eu ceva de Rodica. Inchipuie-ti ca nu am citit nimic 😀
(alta) Iulia
Aș zice să încerci Cianură pentru un surâs (dacă nu m-a lăsat memoria de tot, parcă e prima din seria Melania). Iar Răzbunarea sluților e ge-ni-a-lă, mi-a plăcut de numa!
Notat Castelul pe listă, mulțumesc!
Magda Tudorache
Mi-au placut si mie romanele cu Melania. Insa si mai bune mi s-au parut cele istorice, seria logofatului Andronic.
Tomata
tot mai curioasa ma faceti cu ROB 🙂
(alta) Iulia
Recunosc, literatura română contemporană nu prea m-a atras. Am citit câteva cărți de Gabriela Adameșteanu, pe cele ale Doinei Ruști (astea mi-au plăcut mult mult), dar cam atât, din ce îmi amintesc acum. Oi mai fi citit și altele, dar dacă nu îmi vin în minte la prima strigare, probabil nu m-au impresionat.
Însă din lista ta cu siguranță o să aleg câteva. Radu Paraschivescu îmi tot zic de ceva vreme că o să citesc, așa că probabil e primul care va ajunge în queue ????
Iar de votat votez și eu pentru Melania!
Tomata
Si daca nu mai vrei sa citesti nimic, citeste Castelul. E extraordinara 🙂 Putin incalcita, dar superba oricum.
Cu inima smulsa din piept se citeste usor, insa e cu potential de lacrimare 😛