Lucruri cu care tre’ să fiți de acord înainte să vă luați
„Ui’ și la asta, s-o măritat de 2 luni și-i mare expertă în căsnicii”, ați putea spune văzând titlul ăsta. Numai că titlul e adaptat după cel al unui articol găsit pe net. Un articol cu chestii amuzante și total irelevante din punctul meu de vedere, dar și cu treburi care chiar își merită locul pe lista aia. Și pentru că am un blog unde-mi dau cu părerea despre unele dintre ele. Iaca:
* Poziția hartiei igienice – adică cum se derulează ea de pe rolă, pe deasupra sau pe dedesubt. Amuzant. Pentru mine chiar nu contează. La fel cum nu mă isterizez nici că din când în când găsesc ridicat capacul de la WC. Nu-mi cad unghiile dacă-l las eu jos.
* Câini? Pisici? Ambele? Niciuna, nici alta? – Serios. Având în vedere că dragostea sau ura pentru animale sunt sentimente foarte puternice și că a ține un animal în casă sau pe lângă ea înseamnă o grămadă de responsabilități si concesii, e un aspect ce trebuie discutat. Sotzului îi e frică de câini, de exemplu. De maidanezi și de cei care nu-s în lesă. Cu toate astea l-a acceptat pe Ricky și a ajuns să-l îndrăgească, ba mai mult să mi se laude că animalul îl iubește mai mult pe el decât pe mine. Dar asta nu se întâmplă întotdeauna și sunt de acord cu autoarea articolului că ar trebui să se discute aspectul ăsta înainte de a purcede la măritiș sau la însurătoare.
* Poți mânca micul dejun la cină? – Amuzant. De ce nu?
* Pizza rece: da sau nu? – Amuzant. Nu mi se pare crucial pentru a te lua sau nu cu cineva.
* În călătorii, cu mașina sau cu avionul? – Cât de cât serios. Cu mașina e mai lung și mai obositor. Ce te faci dacă unul dintre cei doi călători are fobie de zbor și celălalt nu? De câte ori să tot faci concesii și să te chinui? Pe de altă parte, nu mi se pare ceva atât de inacceptabil sau enervant.
* Făcutul patului – obligatoriu sau inutil, pe principiul că oricum îl strici când te culci. – Serios. Pentru că eu sunt un pic maniacă cu curățenia și ordinea, vă puteți închipui că răspunsul meu la punctul ăsta e „obligatoriu”. Am făcut o crizuță de nervi când m-am întors într-o zi acasă de la lucru și-am găsit canapeaua din sufragerie desfăcută în toată splendoarea-i, cu așternuturile adunate, dar lăsate pe pat și cu cearceaful neadunat, pentru că cineva a considerat că nici nu trebuie, că și-așa nu vine nimeni în vizită. În peste 10 ani de zile cât am dormit eu singură în camera aia, patul ăla n-a rămas niciodată desfăcut după ce-am plecat de acasă. N-o să se întâmple de acum înainte.
Astea-s doar câteva de pe listă, da’ aș mai adăuga eu câteva mere ale discordiei:
* Politica și religia – cred că-s cele mai tabu subiecte dacă nu-s comune. De obicei, cine se aseamănă se adună, dar nu întotdeauna. Dacă unul e prea pasionat de unul dintre aceste subiecte și celălalt prea pasiv, iară-i o problemă. La noi nu-i o problemă, că pe mine nu mă interesează politica în mod deosebit, iar despre religie nu vorbim pentru că nu ne pasionează nici subiectul ăsta.
* Vegetarian sau carnivor – atâta timp cât nu se fac presiuni din nici o parte, știu că un vegetarian poate conviețui cu un carnivor. Cunosc cazuri. Doar că de multe ori fie vegetarienii, fie carnivorii au porniri de convertire sau niște comentarii de-a dreptul enervante. Pentru mine ar fi un aspect foarte important care ar trebui clarificat dinainte.
Mai completați și voi, că știu sigur că aveți cu ce.
22 Comments
roșu vertical
Cind am vazut treaba cu mic dejun la cina am stiut instant ca autoarea e americanca. 🙂
Eu mai pun pe lista copiii, din categoria lucrurilor serioase. E important de stiut de la inceput daca ambii isi doresc sau pe urma apar frustrari pentru ca unul vrea, altul nu s.a.m.d.
Tomata
da, da. musai si copiii. singurul exemplu il am din Grey’s Anatomy cu Christina si Owen. E mare pacat de-o iubire puternica in care cei doi nu se pun de acord in privinta copiilor.
demo
Fumator/Nefumator, anti sau prea pro alcool, religios sau ateu..sunt multe 🙂
Tomata
hm… asta cu fumator/nefumator… nu stiu ce sa zic. n-am pareri atat de puternice in privinta asta. in schimb cu alcoolul e alta poveste.
Carla M
da..mi s-a parut super tare subiectul ca as fi tentata sa preiau cateva dintre idei si sa adaptez putin la experientele mele..treaba cu rola de hartie igienica la mine e tare serioasa..atat de serioasa ca o reasez si prin baile prietenilor daca am vreo treaba pe acolo…
cat despre altele nementionate, dar care isi merita locul aici, as spune:
– tubul de pasta de dinti, strans de la mijloc sau de la capat
– aparatul de barbierit care ocupa locul cremelor pe polita de la oglinda
– firmiturile de paine de pe masa dupa micul dejun…sau cina, sau fie ce-o fi
– de cate ori invartim cheia in broasca usii (o data sau de doua ori)
si ar mai fi si altele, dar iau din spatiul altora si nu vreau asta
te pup
Tomata
:)) serios? chiar ai o problema cu hartia igienica? scuze ca rad si ma mir, dar mie mi se pare un fapt atat de insemnat. 😛
Tubul de pasta de dinti e si pe lista jurnalistei, pe mine ma lasa rece, eu sunt cea care lasa tubul fara capac. :”>
Iar celelalte, la fel ca si celelalte doua despre care am vorbit, nu sunt deloc importante pentru mine.
Andreea D.
Piticii mei: fumător/nefumător, făcutul patului/lăsatul lui de izbelişte, spălatul veselor/lăsatul lor în chiuvetă până peste noapte,
Tomata
cu vasele lasate peste noapte sunt prietena si eu pentru ca mama mea era obsedata de vase spalate si sterse cu prosopul, iar actiunea asta ma teroriza. asa ca acum imi permit luxul de a le lasa pe a doua zi.
lala
pai si nu se usuca resturile pe ele? si nu miroase urat a doua zi? mai bine iti iei o masina de spalat vase.
Tomata
nu se usuca pentru ca dau drumul la apa deasupra lor, doar ca nu le spal. nu as avea unde sa pun masina de spalat. si-asa abia am inghesuit noul cuptor.
O.
Hmm… noi avem piticii noștri cu gătitul :)) și am căzut de acord că n-avem de căuta amândoi în bucătărie în același timp decât dacă mâncăm. El gătește singur, eu gătesc singură. Dacă suntem împreună e haos.
Tomata
😛 asa era si la mine si la mama mea. nu ne puteam afla amandoua in bucatarie ca iesea cu scantei. cu Sotzul n-am treaba ca el nu gateste. dar ma ajuta la diverse alte chestii de care am nevoie canf gatesc.
Greta
Gusturi comune în materie de muzică – Serios. Dacă i-aş fi spus omului că-mi place Mahler, iar el s-ar fi uitat cruciş la mine şi m-ar fi întrebat când a scos Mahler ultimul album, ar fi fost big trouble.
Treaba asta se poate extinde – fiecare (şi numai) cu ale lui, dar ar fi de dorit ca hobby-urile să aibă şi nişte puncte comune. Adică ok, el joacă Diablo, chestie pe care n-o pricep, n-o agreez şi păstrez safety distance 😀 Eu, când sunt stresată, citesc chick lit şi nimic altceva nu m-ar putea destinde mai bine. Nici el nu pricepe ce găsesc eu de citit la Sophie Kinsella şi de ce-mi pierd timpul cu asta, dar menţine aceeaşi safety distance :))
Însă amândoi iubim muzica clasică şi dacă dăm de vreun concert bun (o orchestră şi /sau un dirijor care ne place), mergem împreună şi fiecare se bucură să împartă cu celălalt experienţa asta.
Tomata
hah, tare asta cu muzica. 🙂 eu cu Sotzul meu avem gusturi foarte diferite la muzica, eu consider muzica pe care o asculta el demna de taiat venele pe verticala si ma si manifest verbal in privinta preferintelor lui. cu toate astea nu ma deranjeaza.
Kadia
Eu as zice ca inainte de casatorie trebuie locuit impreuna cel putin vreo cateva luni ca sa apara si sa se rezolve toate micile frecusuri si compromisuri inainte de a ajunge vreunul la ideea ca este prag de netrecut. Multe par inofensive la prima vedere, dar se aduna atunci cand sunt facute in mod sistematic, iar daca vreunul este si intr-o perioada mai proasta la serviciu, mai stresanta sau fara somn, genul asta de nimicuri ajung crize in toata regula. Eu cu Vlad facem schimburi de mesaje cand nu ne convine ceva, dar am invatat ca e uituc, el stie ca sunt insistenta si am invatat sa ne acceptam asa cum suntem. Inca ma supara ca lasa toaleta deschisa pentru ca mi-am gasit pisica mica stand acolo, dar am invatat ca e uita si merg in spatele lui si rezov problema. Ma gandesc ca nu-i o drama nici pentru a aia mica, ca doar are vaccinurile facute, dar probabil, cand va aparea bebe care ar face asta, voi relua discutia cu seriozitate.
Tomata
da, corect, musai locuit impreuna.
ah si noi avem o gramada de “ti-am spus sa nu mai…” si se tot repeta. eu zic, eu aud uneori. insa si la el e la fel si se enerveaza, ma cearta, si ii dau replica: “e bine cand tot repeti ceva si nu te asculta nimeni?” si nu mai zice nimic :))
lala
mi-a luat ceva timp sa ma obisnuiesc ca el se uita la tv inainte sa adoarma iar lui sa se obinuiasca ca eu ma batai/legan inainte sa adorm 🙂 acum totul este normal, ne-am obisnuit.
in rest, nu avem probleme, ne intelegem bine.
Tomata
si eu ma uitam la tv inainte sa ma culc, acum adorm pe lumina laptopului lui, doar ca incepe sa ma deranjeze pentru ca sta prea tarziu si ma trezesc din cauza ei.
dojo
IRELEVANT: cum se pune hartia la buda, ca face/nu face patul, ca-si arunca/nu hainele in camera, in loc sa le impacheteze, ca merge sau nu cu masina/avionul (nu avem niciunul fobii, dar daca ar fi sa fie, ne-am descurca), fumeaza sau nu (barbatu’ a fumat pana acum 5 ani. suntem impreuna de 11. Nu m-a deranjat, ca a avut bunul simt sa nu-mi fumeze in nas) etc.
IMPORTANT: gusturi muzicale (daca-i manelist sau pe acolo nu prea am ce face cu el), educatie (si scoala, nu neaparat diploma, dar sa nu fie tufa), salariu (nu sa fie bogatan, dar sa nu frece duda pe somaj, alcool (NU as accepta un tip care se imbata), idei politice (aprox. importante sau macar sa nu mi le dea pe la nas), religie (sa nu fie habotnic – sau macar sa nu ma frece la cap cu prostiile astea), sa stim clar daca ne dorim sau nu copii etc.
In general cum sta hartia igienica sau daca mananci pranzul mi se par absolut irelevante. Dar chestii de comportament mai serioase (legate de consum de alcool, fumat, mod de a relationa cu tine, modul in care gesioneaza banii, daca vrea sau nu copii..) astea pot sa fie ‘deal-breaker’ si-i bine sa le stii dinainte. De asta is si io pe ideea ca, orice ar zice Biblia, intai incalti pantofii si dupa aia ii cumperi 😀
CristinaMM
ma distrat articolul si comentariile- mi-am dat seama ca am foarte multe fixatii; hartia la buda trebuie sa se deruleze intr-un anumit sens(nu-i de viata si de moarte dar…piticul meu) si nu suport vasele nespalate( preluat de la mama) dar nu-s chestii cruciale
Pingback:
Cristina
Ce chestie… la noi e așa (o să vorbesc la singular, deși pluralul ar fi corect) puțin îmi pasă de:
poziția hârtiei igienice – dacă e, e bine
cum e stors tubul de pastă de dinți – dăcă te speli pe dinți, orice formulă e corectă
pat făcut vs nefăcut – pe bune?! who cares?
vase nespălate – nu le spăl eu, le speli tu sau le spălăm mâine.
colacul toaletei – dacă e curat, e bine
haine împrăștiate prin casă – nu se moare din asta și nici motiv de ceartă suficient nu mi se pare
mic dejun la cină – se întâmplă frecvent, iar după o noapte mai aprinsă, se întâmplă și cina la mic dejun
fumător/nefumător – nu mă interesează, nu asta definește o personalitate
băutor/nebăutor (a se face diferența între alcoolic și casual drinker) – n-am încredere într-un bărbat care refuză un pahar de băutură.
politică/religie – nu, nici astea nu mi se par subiecte suficient de puternice pentru a crea discuții inutile
în principiu, existența noastră se desfășoară după principiul ai chef faci, n-ai chef zaci.
Într-adevăr, la preferințe muzicare semănăm foarte foarte mult și cred că dacă n-ar fi fost așa, n-am fi rezistat prea mult în aceeași casă.
Deși amândoi citim destul de mult, dar mult mai puțin decât ne-ar plăcea, gusturile noastre în materie de lecturi sunt deeeestul de diferite, chiar și când subiectul e comun (de ex. el citește istorie recentă, eu antică și medievală).
Cred că ar fi foaarte multe de spus pe tema asta, dar esențialul mi se pare că ar putea fi rezumat la ce ție nu-ți place, altuia nu face 🙂
PS între timp am citit tot articolul la care faci referire: uau câte probleme își fac oamenii!!!!