Teatru: Bad bed stories

Prin patul din mijlocul scenei se perindă 6 povești cu personaje bolnave, perverse, inadaptate sau neacceptate de societate. Unul e pedofil, alta e sado-masochistă, doi sunt gay, două lesbiene, unul își omoară tatăl, alta are un copil surdo-mut. Și astea nici măcar nu-s toate problemele lor.

O piesă care pune spectatorul în postura de voyeur,  care-l face martor la toate intimitățile protagoniștilor. Povești despre care oamenii nu vorbesc pentru că sunt tabu, întâmplări și plăceri pentru care ar fi condamnați de societate dacă ar ieși la iveală. Povești redate într-o manieră comică, dar cu o puternică esență deranjantă. Cum poți accepta printre prietenii tăi un pedofil? Cum poți privi nederanjat un preludiu vulgar între doi homosexuali, dintre care unul e puțin deranjat mintal? Cum poți accepta iresponsabilitatea unor părinți care-și petrec zilele în pat fumând marijuana și râzând pe înfundate ca sa nu trezească copilul din camera alăturată? Cum poți înțelege plăcerea unei femei adultere pentru mirosurile de transpirație și pentru violența unui amant împrumutat? Cum îi poți înțelege excitația sexuală provocată de uniforma soldățească și de brutalitatea mișcărilor? Cum poți ierta jocul de-a naziștii al unui pedofil care încearcă să ademenească un copil surdo-mut să îl biciuiască?

Toate astea sunt lucruri cu care nimeni nu se mândrește, pete pe care le ascund cu hainele de oraș, secrete și plăceri vinovate pe care societatea le blamează. Nu sunt normale, nu sunt acceptate.

Despre asta e Bad Bed Stories. Și totuși, cu toată seriozitatea subiectului n-ai cum să nu râzi în hohote când Victor Manovici e un homosexual învolburat sau un bătrân decrepit, n-ai cum să nu râzi cu gura până la urechi când Mirela Puia îl plimbă în lesă pe Bogdan Spiridon și când îl ademenește în patul ei. Sau când Luminița Tulgara (care mi-a plăcut tare, tare mult) ia peste picior apucăturile de gheishă yoghină ale partenerei ei (memorabilă replica: „Vaginul e mai curat decât gura. / – De ce? Că nu vorbește?”). Să nu mai spun de Cătălin Ursu, care mă convinge tot mai mult, cu fiecare spectacol în care-l văd (abia aștept să-l văd în Billy Mincinosul).

Victor Manovici si Bogdan Spiridon in roluri de homosexuali (sursa)

Bogdan Spiridon si Mirela Puia (sursa)

Ana-Maria Cojocaru si Luminița Tulgara

Bad Bed Stories mi-a plăcut mult, mai ales din punctul de vedere al jocului actorilor. Cred ca e primul spectacol la care n-am nici un comentariu negativ la adresa vreunei prestații. Mi-au plăcut toți, fară nici o excepție.

În noiembrie nu se joacă piesa, dar poate aveți noroc în decembrie.