Teatru: Deșteptarea primăverii
La sfârșitul lunii februarie, când am ales să mergem la spectacolul Deșteptarea primăverii, nu știam cât de cunoscută și importantă e piesa lui Frank Wedekind. Am aflat abia când am căutat-o pe Google, curioasă de alte păreri. E drept că n-am eu nu știu ce cultură vastă în arta dramatică, așa că nu-i de mirare că n-am auzit de ea. Căutarea pe Google mi-a dezvăluit că piesa s-a jucat pe scenele teatrelor din toată țara, chiar și de liceeni, ceea ce nu e o surpriză pentru că exact liceenii sunt în centrul atenției.
Spectacolul începe cu o scenă dintre Wendla și mama sa, care tocmai îi croise o rochie care arăta „ca o cămașă de noapte”. Dorind să-i protejeze inocența, mama o roagă să nu mai poarte fuste scurte, însă adolescenta de numai 14 ani e cu gândul la băieți și la cum vin copiii pe lume. De cealaltă parte, Melchior, colegul ei de clasă, pare a fi un guru al sexului. Scrie chiar și-un fel de manual cu explicații pentru colegii lui mai neinițiați. Melchior e acel băiat care atrage toate privirile, „the bad boy” la care trag fetele și pe care băieții îl divinizează. Moritz, prietenul lui, e chinuit de rezultatele proaste pe care le are la școală, dar și de hormonii care aleargă și prin el.
Wendla în „cămașa de noapte”
Deși pare că ar fi o comedie, Deșteptarea primăverii echiar tragică. Nu are nici o legătură cu anotimpul, ci cu trezirea simțurilor, cu pierderea inocenței și cu lipsa comunicărrii dintre părinți și copii. Wendla rămane însărcinată pentru că mama ei îi spune că femeile rămân însărcinate atunci când iubesc un bărbăt din toată inima. Violată de Melchior în parcul de distracții, tânăra moare în urma unui avort. Moritz, după ce trece prin extazul că a văzut în catalog că a trecut clasa, ajunge la agonie când află că totuși a rămas repetent. Motiv pentru care se sinucide. Nici părinții lui Melchior nu sunt mai breji, în special maică-sa, care nu vrea sub nici o formă să-l ducă la casa de corecție după ce i-a fost descoperită „opera”.
Melchior, mama lui și Moritz
În Deșteptarea primăverii se concentrează tot ce descoperă cei 7 protagonișit la vârsta adolescenței: masturbarea, sexul, desfrânarea, homosexualitatea, chiar și puțin masochism, violul și avortul. Prea multe pentru niște copii, însă de vină nu sunt ei, ci părinții care se fac că nu aud întrebările lor, cărora le e rușine să vorbească despre lucrurile care se întâmplă între o femeie și-un băbat.
Mergeți și vedeți spectacolul, sunt multe de învățat din el. În aprilie nu se joacă, dar urmăriți programul lunii, sigur va mai fi și nu trebuie ratat.