Fascinația pentru ferestre

Există câteva lucruri pe lumea asta pe care le-aș studia și le-aș admira fără să obosesc. Printre ele se numără sertarele și ferestrele. Desigur, n-au nimic în comun, dimpotrivă, dacă ne gândim la ele din punct de vedere semantic… sunt de-a dreptul antonime: sertarele ascund, ferestrele dezvăluie. Dar asta-i doar o cugetare la ceas de seară, pentru că, veți vedea mai încolo, acest post este despre o nemulțumire. Și despre un concurs cu un premiu fabulos.

Dar să revenim la pasiunea mea pentru ferestre, pentru că este într-adevăr o pasiune. Merg pe stradă și nu mă pot abține să nu casc ochii și gura la formele și mărimile ferestrelor caselor. Ale blocurilor sunt aproape toate le fel, împărțeala lor diferă de când cu termopanele. Dar casele oferă o expoziție impresionantă de aranjamente, de lungimi, mărimi și forme ciudate. Mai mult de atât, mă hipnotizează și decorarea lor. Când mă plimbam pe străzile Berlinului, prin cartiere liniștite, nu mă uitam pe unde calc, eram tot cu ochii pe sus pe la geamurile oamenilor, admirând perdele, storuri, decorațiuni agățate de ferestre, ghivece cu flori, moriști de vânt și alte nebunii.

Ador geamurile mari care lasă lumina naturala să invadeze camerele, ador să văd ploaia șiroind pe sticlă și ador să las aerul să intre în cascadă prin ferestrele deschise. Toate geamurile de la apartamentul meu sunt mari, imense aș putea spune. Au o lungime de 2m și sunt formate doar din două bucăți. Dar vi le-am arătat aici. Nu-s ele foarte practice, mai ales în balcon, dar de-ar fi să le schimb, aș păstra proporțiile, dar aș schimba mecanismul de deschidere. Le-aș face pe șine, astfel încât să nu ocupe loc la deschidere și să pot să le deschid cât de puțin sau de mult vreau.

Că veni vorba de schimbat, oh, cât aș vrea să le schimb… vi se pare că mă contrazic puțin? Nu. V-am vorbit despre forma lor, nu și despre calitate. Termopanele mele sunt puse acum mulți ani. Eram în primul an de facultate când au fost instalate în sufragerie. Desigur calitatea lor nu e cea mai bună și asta se simte. Îmi intră frigul pe sub ele, astfel încât trebuie să-mi pun perinuțe pe la geam iarna, să nu se răcească în casă. Scârțaie la deschidere și nici nu stau deschise fără ceva care să le oprească.  Până nu demult aveam probleme și cu mecanismul de deschidere. Să nu mai spun că la geamul din stânga, din sufragerie, a trebuit înlocuită sticla pentru că ambele părți alunecaseră în toc și tot geamul eram murdar pe dinauntru pentru că intrase praful. Nu-s deloc mulțumită de ele, dar momentan nu investesc în schimbarea lor pentru că… sunt bune și așa.

Dar ziceam la început că în încheiere vă spun ceva despre un concurs. Nemulțumirea ați aflat-o mai sus. VEKA (pagina de Facebook) organizează pe site-ul lor un concurs la care puteți câștiga săptămânal câte 4 vouchere de câte 1000 de euro pentru schimbarea vechilor ferestre cu altele noi, cu profile VEKA, clasa A. Cum? Intrați pe www.fereastraVEKA.ro/concurs, completați formularul cu datele voastre, bifați căsuțele care corespund nemulțumirilor voastre în legătură cu ferestrele pe care le aveți si vă înscrieți. Și dacă tot aveți nemulțumiri, poate mi le povestiți și mie în comentarii.