Educația rutieră poate salva viața unui copil

Unul dintre cei mai regulamentari șoferi pe care îi cunosc eu e chiar soțul din dotare. Nu încalcă nici o regulă de circulație, nici măcar atunci când, să zicem, nu îl vede nimeni, când nu încurcă pe nimeni sau când nu pune pe nimeni în pericol. El e atât de conștiincios și atât de respectuos față de regulile de circulație că uneori mă și enervează. S-ar potrivi excelent în peisajul rutier din Germania, cred că tot pe drumuri ar fi dacă ar trăi acolo. (Soon)

Eu, pe de altă parte… nu-s mereu foarte regulamentară. Sunt mai grăbită, mă bag, fentez, scurtez, pentru a ajunge mai repede undeva. Știu, nu-i bine și nici nu-i frumos. Nu faceți ca mine.

Și eu și Sotzu’ am făcut școala de șoferi la 18 ani și am luat permisul din prima. N-avem amenzi la activ, permise suspendate, puncte, avertismente sau alte nereguli cu legea. Ne place să conducem și o facem zilnic și sperăm să o facem mult timp de acum înainte. Spun asta pentru că nu întotdeauna depinde de noi cât conducem, uneori depinde de alții. De oameni care nu cunosc regulile de circulație, care nu conduc regulamentar, care nu respectă legile și care nu-s deloc atenți sau chibzuiți. Probabil oameni care n-au învățat prea bine, dar care, printr-un noroc au obținut dreptul de a ieși cu mașinile pe șosele. Știm cu toții că victimele accidentelor sunt de multe ori oameni nevinovați, copii, bătrâni, oameni aflați la locul nepotrivit la momentul nepotrivit.

Din acest motiv apreciez foarte mult o acctiune a lanțului de magazine Lidl, care la sfârșitul lunii septembrie a desfășurat cea mai mare campanie de educație rutieră din România cu sprijinul Poliției Rutiere Române. Pe 29 septembrie, toate magazinele Lidl din țară au organizat întâlniri între polițiști și copii pentru ca cei mici să învețe cum să fie niște pietoni responsabili, și, pe viitor, șoferi chibzuiți. Peste 10 000 de copii din toată țara au participat la eveniment interactiv unde au primit răspunsuri chiar de la polițiști, unde li s-au explicat reguli de bază și de unde au plecat cu o lecție învățată.  Au aflat despre semnele de circulație, despre cum să traverseze și să circule corect. Evenimentul a putut fi urmărit în direct și de acasă, de pe canalul oficial de YouTube.

Nu că ar fi nevoie de explicații suplimentare cu privire la necesitatea unui asemenea eveniment, dar poate niște cifre vin să-l sprijine. În comparație cu 2012, în primele 8 luni ale acestui an, numărul accidentelor rutiere în care au fost implicați copiii e 204. 20 dintre ei au murit, în timp ce 189 au fost răniți grav. Lidl vrea să atragă atenția prin acest eveniment asupra faptului că cei mici au nevoie de educație rutieră, fie făcută acasă, fie la școală, fie în cadrul unor evenimente de acest gen. Nu-mi rămâne decât să-i felicit pentru inițiativă pentru cei de la Lidl și sper să nu fie singurul eveniment de acest gen.

6 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *