Sprijin specializat pentru mămici

Acuma că m-am măritat, următorul pas natural e, bineînțeles, o sarcină. Fie vorba între noi, n-aș fi ținut neapărat să fiu măritată că să pot face un copil, că pentru a fi mamă nu-i musai să fii mai întâi soție. Dar divaghez încă dinainte de a fi început și intru în alte discuții pe care nu doresc a le dezvolta în acest text.

Dacă nu e prima oară când intrați pe blogul ăsta, știți deja că îmi doresc copii. Doi băieți, să fiu mai exactă. Visez cu ochii deschiși la discuții inteligente cu ei, la fețe și fețe, la răspunsuri care mă vor face să râd, la nopți nedormite din cauza fricii ce mă va cuprinde când vor fi bolnavi sau se vor plânge de o neînsemnată durere de stomac. Mă văd cum reacționez când îmi e câinele bolnav, darămite copiii mei. La toate grijile astea nici nu vreau să mă gândesc că la cât sunt eu de prăpăstioasă, cred că o să am gastrită cronică.

Să nu mai spun de faptul că mă sperie tare de tot perioada de sarcină, perioada de lăuzie și tot ce urmează după. N-am pe nimeni care să-mi fie aproape, soacra e prea departe și oricum, sunt foarte posesivă, s-ar putea să nu vreau să las pe nimeni să se apropie de copil, fără să fiu eu prin preajmă. Dar astea-s deja gânduri în necunoștință de cauză pe care nu le bag în seamă, că am avut nenumărate exemple când prejudecățile se disipau și concepția mi se schimba radical. Așa că nu zic „hop” că nu-s nici măcar aproape de gard.

Am adus în discuție toate cugetările și frământările astea care îmi pun emoțiile pe bigudiuri pentru că recent am aflat că în București există un centru special destinat mămicilor în devenire, dar și proaspetelor mămici, un program de formare profesională care promovează sănătatea maternă, care mi-aș dori să se extindă și în Timișoara. Programul se numește SAMAS (Programul de Sănătate pentru Mame și Sugari) și a fost fondat de Nutricia, Fundația Crucea Albă și Crucea Roșie. Programul dezvoltă servicii de asistență pentru mame, dar, în același timp se ocupă și de cadrele medicale, oferind 60 de burse de formare pentru moașe și asistenți medicali.

Pe 21 septembrie (ziua nunții mele :P) în București a avut loc un eveniment inedit de artă stradală care a reunit în zona Lipscani zeci de femei însărcinate. Cei care au trecut pe lângă ele s-au oprit să le audă cântând, să le facă poze și să le aplaude. Viitoarele mămici au avut-o în mijlocul lor pe Jojo, susținătoare a proiectului. Evenimentul și-a propus să atragă atenția asupra acestui program, să dea de știre femeilor că dacă vor, pot apela la servicii specializate. Dar mai bine dați play și vedeți și singuri ce s-a întâmplat acum două săptămâni în București.

Pentru mai multe informații, accesați www.mamesisugari.ro

2 Comments

  • demo

    Deja suntem cam mature..nu batrane, dar prietenele mele deja au copii.
    Cine vrea, sa-i faca devreme, sa se bucure mai mult de ei. De exemplu, daca bunica mea se grabea putin, m-as mai fi putut bucura de ea(si cu ea)inca vreo 10 ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge