Dă-mi cât vrei

Se pare că perioada asta e una favorabilă contemplării unor expresii și forme de exprimare. Sau sunt eu prea critica și găsesc nod în papură oricărei exprimări care-mi creează încurcături. Defect profesional, mă leg prea mult de înțelesul și sensul cuvintelor. Dacă săptămâna trecută mă legam de ambiguitatea invitației “Când vii pe la mine?” azi am o problemă cu răspunsul meșterilor când îi întrebi cât costă munca lor. “Păi dă-mi cât vrei/cât crezi.” Cu nervii fac când aud răspunsul ăsta. și chiar dacă îmi încep întrebarea cu precizarea că nu vreau să aud răspunsul ăsta, ei tot cu asta îi dau înainte. Cum aș putea eu ști cum să le apreciez munca? Cum să aproximez fără a le da prea puțin sau prea mult? Cum să le dau o sumă fără a-i jigni. Tot e bine că am terminat și cel puțin o perioadă de timp n-o să mai aud asta. Că io-s fraieră și extra generoasă, mai ales dacă am bani.

11 Comments

 • Cronicarul

  Zici o suma mica si sa vezi cum apar reactiile: “Aa..e prea putin, face atata” sau “Nu, metrul patrat e atat, deci va costa x lei”. Da-le un start. Asa-s toti mesterii.

 • ela

  Pai fa si tu ca mine: cand mi-a zis instalatorul “da-mi cat vrei”, eu i-am explicat ca nu vreau sa-i dau nimic, mai bine tin banii pt mine 🙂 Sa vezi ce repede a zis cat costa dupa aia 🙂

 • lala

  eu nu am intalnit mesteri care sa imi zica “da-mi cat vrei”.
  cei care ne-au lucrat noua la apartament ne-au zis inainte sa se apuce de lucru cat ne costa.

 • Mihaela Dămăceanu

  Fă un calcul. Dublează salariul mediu, care este cam 1500 lei(că ei câştigă peste salariul mediu), vezi cât înseamnă pe ora de lucru şi propune-le suma rezultată aferentă orelor lucrate. Dacă nu le convine aşa, spun ei după aceea. Zic şi eu!

 • Aliceee traveler

  Unii chiar nu stiu, unii spera ca au de a face cu o mana larga care le va oferi mai mult decat spera. Oricum daca le vei oferi prea putin iti vor zice repede pretul (banuiesc) deci e doar o strategie …

 • ady

  si pe mine ma scoate din papuci replica asta. de obicei tind sa ofer mai mult si parca nici pe mine nu ma dau banii afara din casa si nu-i scot la imprimanta, si daca zic mai putin, poate data viitoare cand am nevoie de mester (nu vorbesc de zugrav, mesteri pt reparatii mari, ca aia au zis mereu de la inceput ca ma costa) nu vin, sau dau rasol intenstionat.
  pana acum am reusit sa-i conving sa zica un pret. 🙂

 • Shia

  E doar o tactica inteligenta din partea lor, ca lumea are tendinta sa aproximeze o suma mai mare cand e ceva ce nu pot face singuri.

 • Eduard

  Am patit-o si eu acum ceva timp cand mi-am cumparat caine si a trebuit sa ii construiesc un tarc (este pitbull si imi e cam teama sa il las liber cand e singur, deci cand sunt plecat sta la locul lui in tarc :D), dupa ce a fost gata am intrebat pe cel care l-a facut cat ii datorez si mi-a dat tot acelasi raspuns, iar eu i-am zis ca ii dau 10 lei, imediat a sarit si a zis pretul el. :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge