Niște articole faine de pe alte bloguri
Citesc mult zilele astea. Literatură în foarte mare parte, dar m-am încumetat și-am deschis și readerul să văd ce se mai întâmplă pe alte bloguri. Nu că n-aș afla de pe Facebook toate știrile de ultimă oră, toate reacțiile și toate replicile la anumite articole (am vrut să dau link către articolul de pe lilu.md în care o duduiță dădea sfaturi de soție după doi ani de căsnicie – de soție de la 1800. Articolul a fost șters), dar prin reader mai găsești și articole ascunse care se pierd prin multitudinea de share-uri și like-uri. Nu-i nimic, le scot eu de acolo și vi le aduc să le citiți, că-s bune bune.
- Încep chiar cu un articol citit azi dimineață, un articol care reflectă întru totul părerea mea despre subiect: Săracii noștri copii bogați. Un fragment:
Copiii foarte dependenți, atașați și iubiți cu pasiune teatrală, premiați cu zeci de colecții de jucării și obișnuiți cu achiziții compulsive nu sunt fericiți. Mamele care își pun statusuri pe facebook cu ”viața mea”, ”prințul meu” și ”rațiunea mea de a exista” își fac un mare deserviciu sieși și copiilor lor. Excesul de atenție, servilismul, strânsul pasional în brațe, tonul bocit al vocii de câte ori pățește câte ceva, mascotizarea lor în haine de ”domn” sau ”domnișoară” – multe dintre ele ușor de găsit în schițele lui Caragiale de acum un secol – sunt modalități sigure de modelare a unor personalități nesigure, dependente de aprecieri externe, labile emotional, în căutare de stimuli din ce în ce mai puternici pentru satisfacerea golului interior.
- Din seria lucrurilor și a locurilor care aș vrea să se întâmple și în Timișoara sunt două: Grădina din cărți din București și Quib din Brașov (mai precis Sânpetru) despre care a scris Bloghiță. Dacă primul mi se pare extraordinar pentru savurat o carte primăvara, la începutul verii sau chiar al toamnei, al doilea mi se pare excelent pentru toate anotimpurile. Mai ales că oferă spațiu, îndrumare și scule pentru:
Atelier complet pentru prelucrarea lemnului
Atelier complet pentru prelucrarea metalului, inclusiv aparat de sudură
Atelier complet pentru croire și confecții textilePrintre altele… Mă rog, pe mine mă pasionează toate aceste activități și mi-ar plăcea enorm să am ocazia să învăț meșteșuguri de-astea într-un cadru organizat, dar na… mai așteptăm până face și la Timișoara cineva așa ceva.
- Dacă mai există cineva care nu știe cine e Jon Snow, să se ia de mână cu fata asta. Și să râdă.
- Dacă ești „festivalist” sau „festivalier” pentru prima dată, Ovi te învăță cum să te pregătești pentru o experiență fără incidente.
- Pietricel a scris una dintre reacțiile la poza care s-a viralizat ieri pe net. Această poză, pe care nici măcar nu vreau să o comentez, pentru că singura chestie pe care aș putea-o articula (și ar fi de ajuns) e „Fată, ești proastă!”.
- Eu nu scriu despre religie pentru că o consider cel mai intim subiect și pentru că dă naștere unor monștri. Dar pentru că Luciana a scris total în asentimentul meu, vă las aici linkul către articol. Deși sunt de acord cu argumentul, nu sunt de acord cu cărțile online, emisiunile radio și TV. Religia trebuie să rămână în suflet și la biserică, nu pe net, la TV sau la radio. Părerea mea.
Cred că ar trebui să fie la ordinea zilei lucruri precum cărți creștine online, emisiunile în care apar preoți deschiși la minte care își ajută comunitatea, ar trebui să fie mai dese. Pentru că suntem cu toții sătui să ni se spună despre ceea ce nu ne lasă Dumnezeu să facem.
Din sfera blogosferei de părinți, am pescuit câteva articole pe care le voi reciti la un moment dat:
- Am râs și încă mai râd de asta:
Dragă Cel Mai Bun Tată,
Mă pregătesc să devin tată în curând și aș vrea să știu ce pot să fac ca să îmi ajut cât mai mult soția?
Andrei C., 31 de ani
Dragă Andrei,
Îți recomand ca în preziua nașterii copilului tău să te duci, să îți îmbrățișezi soția tare de tot și să îți iei la revedere de la ea. Pentru că ea va dispărea din viața ta și în locul ei va veni..cum să îți spun ca să nu te sperii…. o bestie insurportabilă. Nu va exista nicio cale de comunicare cu această…chestie pentru aproximativ 1 an. Ea va pleca apoi și îți recomand să nu aduci niciodată vorba despre ea. Las-o să dispară încet în negurile timpului și ale minții.
Îți țin pumnii,
Cel Mai Bun Tată
- Ama a scris despre fobia Nataliei de apă și cum a ajutat-o să treacă peste. Atât eu cât și Sotzu iubim apa. Cred că eu mai mult, că eu o iubesc și pe aia din lacuri și din mare și din ocean și din râu, el e mai fidel celei din bazin. Ne dorim amândoi ca Ada să fie un pește care să se simtă în largul ei în apă. Ba mai mult, încă de la câteva luni, o fac pachet și-o trimit cu el la bazin. Sper să nu ne confruntăm cu fobia de apă, dar dacă cumva se va întâmpla, mă bucur că Ama a împărtășit din experiența ei.
- Despre foc și arsuri, dar mai ales cum să ții departe copiii de ele, scrie Ioana. Bune sfaturi, bune de printat, dacă nu te gândești din prima la ele.
- Tot la Ioana am citit o poveste învăluită într-un optimism inexplicabil după câte tragedii i s-au întâmplat autoarei. De învățat multe din povestea ei.
- Deși nu face parte din blogosfera de parenting, la Cristina Bazavan am citit despre niște păpuși create după chipul și asemănarea copiilor cu dizabilități. Vreau să-i cumpăr Adei păpuși care să reprezinte mai multe rase și, de ce nu, chiar și păpuși cu dizabilități. Să învețe de la cele mai fragede vârste că discriminarea e un puroi care o va face hâdă la suflet.
Și cam atât. Sper să vă placă, să vă infomeze și să vă distreze.
3 Comments
Bookish
Articolul de pe celmaibuntata l-am citit si eu saptamana trecuta. Sa ne spui daca intr-adevar asa va fi 😀 (sau mai degraba sa ne spuna sotul tau).
larisa
Multumim de recomandari 🙂 Articolul de la lilu l-am citit si eu, dar nu merita atentia noastra 😀
raresm
Sa-mi spuna cineva ca aia cu cititul e fake.