Buddy Bears, simbolurile Berlinului

De fapt simbolul Berlinului e ursul, in orice forma ar fi el reprezentat. Doar că Buddy Bears sunt o colecție simpatică de urși lăsați prin diverse locuri din oraș. Toți au aceeași formă, doar culorile lor diferă. Culorile și ocaziile cu care au apărut. Avem un Buddy Bear pentru olimpiada de la Atena, unul înverzit și îmbrăcat ca Statuia Libertății,  altul pentru nu știu ce din 2007 și unul pentru campionatul mondial din 2006.

Aceste sculpturi din fibră de sticlă au fost concepute în 2001 de către oamenii de afaceri Klaus și Eva Herlitz în  colaborare cu sculptorul Roman Strobl. Există două concepte diferite care se referă la două tipuri de activitate diferite.  Buddy Bear sunt un eveniment urban, comparabil cu altele de genul ăsta care implică sculpturi ce reprezintă animale, iar United Buddy Bears e mai mult un mesaj de pace, de ințelegere și toleranță între popoarele lumii, între culturi și religii – n-am făcut alcev decât să traduc de pe Wikipedia, pentru că n-am găsit informațiile astea nicăieri în Berlin.

Această expoziție a urșilor a făcut înconjurul lumii începând cu anul 2002. Nu știu dacă s-a oprit, dar Wiki arată anul 2012 și Parisul ca ultimă locație. Despre 2013 nu zice nimic. Eu i-am văzut doar pe cei de mai jos, dar mai sunt o grămadă și nu există o hartă ca să-i găsești. Pur și simplu dai de ei întâmplător sau te duci pe unde au spus alții că i-au văzut.

Primul pe care l-am văzut era în holul Turnului de televiziune.

Deși nu e un Buddy Bear, tot o să vi-l arăt și pe ăsta

Ăsta era în vitrina ambasadei SUA

În fața unui magazin de suveniruri, nici ăsta nu-i Buddy Bear

Ăsta chiar nu mai știu pe unde era și ce eveniment susține

Tot în fața unui magazin de suveniruri, după ce-am trecut de Marienkirche.

O statuie taaaare drăgălașă

Deasupra unei tonete de hotdog, aproape de Topografia Terorii

Chiar vis-a-vis de zidul Berlinului ce împrejmuia Topografia Terorii

La Olympia Stadium sunt 2, unul dintre ei simbolizează Campionatul Mondial de fotbal din 2006

Ultimul pe care l-am văzut, in incinta unui magazin de suveniruri.