Altceva decat am invatat din House

Prima oara cand am auzit de Lupus a fost in mult iubitul serial House MD. Si ce-am auzit si-am invatat e ca “It’s nerver Lupus“. Dar ce este, cum se manifesta si cine se poate imbolnavi de el n-am aflat. Sau n-am retinut, pentru ca “niciodata nu e Lupus”, nu? Doar ca e. Pentru 9000 de persoane din Romania si aproximativ 500 000 din Europa, it is Lupus.

Cum se manifesta boala? Pai daca intrati pe infolupus.ro, veti vedea foarte grafic explicat cum. Site-ul va incepe sa tremure, pentru ca unul dintre simptome sunt convulsiile, apoi se va inrosi pentru ca alt simptom e febra, dupa care un pop-up se va plimba incet pe monitor, atentionand ca a obosit – 81% din persoanele care sufera de Lupus vor experimenta oboseala cronica. Cand meniul, imaginile si continutul vor cadea, inseamna ca un alt simptom e caderea parului. Cand monitorul se va umple de bule rosii, veti afla ca una din 5 persoane bolnave sufera de coagularea anormala a sangelui, iar bulinele rosii ce se vor plimba de colo colo, ne informeaza ca peste 70% au dureri musculare si articulare. Pe langa toate astea, peste 50% dintre persoanele afectate sufera de pierderea memoriei, confuzie, iar monitorul negru e simbolul depresiei. Toate acestea (si multe altele) sunt simptome pe care un suferind de Lupus le experimenteaza in fiecare zi.

Cauzele Lupusului sunt stresul (ah! stresul asta…), expunerea la lumina ultravioleta – chiar si a soarelui (!!!), fumatul, anumite medicamente, anumite infectii virale si expunerea la substante chimice.

10 Mai e ziua mondiala a Lupusului. Scopul acestui articol si al site-ului infolupus.ro e de a atrage atentia si de a informa publicul cu privire la aceasta boala. Ma alatur lor in aceasta initiativa. Intrati pe site, cititi, tineti minte si dati de stire mai departe.