Suspended Coffee la Timișoara

E prima oară când aleg să scriu despre o informație primită pe mail sub formă de comunicat de presă, dar îmi place atât de mult ideea încât vreau să o împart cu toată lumea, care poate altfel nu are de unde să afle.

Am văzut mai demult la știri că unele orașe din România au adoptat un obicei vestic și e printre puținele dăți când asta e un lucru bun și util. Suspended Coffee e un concept, o campanie socială care a apărut în Italia, când Aurelio de Laurentiis  a plătit câte 10 cafele după fiecare victorie a echipei de fotbal din Napoli, al cărei președinte era. Se spune că tradiția de a oferi anonim o cafea unui necunoscut e veche de peste 100 de ani. A fost abandonată în timpul războiului și reluată odată cu gestul lui de Laurentiis. În momentul de față, Suspended coffee (sau „cafea în așteptare”) este prezentă în cafenelele din toată lumea.

Dar ce este Suspended Coffee? E un act de caritate, o dovadă de bunătate și o metodă de a crește veniturile unei cafenele. 🙂 Dar eu prefer primele două definiții. În Timișoara, la cafenelele D’Arc (cea de pe malul Begăi și cea din Piața Unirii), Zai Apres Cafe, Papillon și Cafe Corso (Iulius Mall) când veți cumpăra o cafea aveți posibilitatea de a mai cumpăra încă una pentru o persoană nevoiașă. Campania a fost adusă înTimișoara de  24FUN Timișoara și Arad și nu pot decât să-i felicit.

Nu prea ies eu în oraș atât de des pe cât mi-aș dori, da’ măcar o dată vara asta tot mă deplasez până la una dintre cafenelele astea pentru o Suspended Coffee.

10 Comments

  • Iuliana

    Draguta idee! Dar totul depinde de modul de aplicare, ca la noi, orice e posibil, mai ales ca banii de suspended coffee sa intre in buzunarul vreunui barman sau chelner.
    Nah, nu mi-am baut cafeaua si inca nu mi s-a trezit optimismul, mai bine tac :))

  • cotos

    Nu sunt un bautor de cafea, insa de data asta poate m-ar convinge sa cumpar o cafea. Defapt aia ce o cumpar o dau la nevoiasi 🙂 Nu am auzit inca de acest concept, pare interesant. Sa vedem daca prinde la noi in tarisoara.

  • demo

    De acord cu Iuliana, e o idee excelenta, dar ar trebui pusa in aplicare, astfel incat nu chelnerii sa aiba de castigat.

  • lala

    am vazut la stiri ceea ce ai scris tu. este o idee foarte buna. sunt si restaurante unde poti sa mergi sa cumperi o ciorba, de exemplu, si mai platesti una pentru persoanele nevoiase.

  • mihaela

    Am citit despre asta mai demult, cred ca pe facebook mi-a sarit in ochi, si mi-a placut ideea, bine, traiesc in Romania deci am mai multe dileme legate de cum s-o pune in aplicare.
    Nu cred ca este vorba de maxima utilitate, mie una mi s-ar parea utila si ideea “paine in asteptare” si nu cred ca ne opreste nimic sa o punem in aplicare. Campania asta cu cafeaua mi se pare un pic dincolo de utilitate, poti trai fara cafea la o adica, nu vei alerga prioritar dupa ea, o cafea e un rasfat, e o placere , e diferenta dintre a primi de Craciun ceva care iti trebuie oricum si o jucarie si de aia imi place mai mult decat painea sau ciorba in asteptare.
    Poate se va gandi cineva si in targul meu la treaba asta, pana atunci ajung in iunie al Timisoara si vad cum merge la voi 🙂

  • crinutza

    Hmmmm… nu vreau sa fiu eu Gica contra, dar cum o sa ajunga cafelele alea la cei nevoiasi?
    Adica la Papi mi se pare un loc bun pentru chestia asta, dar la Corso in Mall… nu prea vad cine ar intra sa ceara o suspended coffee. Adica cine intra acolo are si bani sa isi cumpere o cafea.

  • Zina

    Asta-mi aminteste de Viena. Anul trecut am descins în frumosul oras exact de ziua cafelei, 1 octombrie. Pe strazi, in centru, erau chioscuri volante unde se dadea oricui cafea, in dar. Ce mi-a placut: am stat pe o banca si am savurat cafeaua (profesionista, nu apa chioara) privind la oamenii care primeau cafea. Erau de toate felurile, dar cei mai putini pareau nevoiasi. Nici macar aceia nu s-au asezat la rand a doua oara…
    Interesant este ca aceasta sarbatoare cuprinde și spectacole și lecturi de cafenea, la care sunt implicate multe instituții culturale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *