Cât de departe mergi pentru principiile tale?

Nu mai aștept până vineri să vă vorbesc despre un film, pentru că-s prea revoltată ca să las ideea să se piardă printre recomandări de film.

Deci, e vorba despre filmul Nothing but the Truth, cu Kate Beckinsale, Matt Dillon, Vera Farmiga și alte nume măricele. Filmul e inspirat din povestea jurnalistei Judith Miller, despre care poate știți că a preferat să facă  pușcărie decât să divulge numele sursei care i-a furnizat informații. Știam de întâmplare, nu știu însă prea multe detalii. Din ce-am citit pe Wiki, pe diagonală, filmul e destul de fidel realității. N-am săpat prea adânc după detaliul daca Miller are sau avea familie la momentul acestui eveniment, dar, de dragul discuției, să ne rezumăm la faptele prezentate în film. Care zice așa:

Rachel Armstrong, jurnalistă, află întâmplător cine e agentul CIA dintr-o misiune secretă, scrie un articol care face ravagii, țintește Casa Albă și serviciile secrete. Cei din redacție cad de acord că va fi un articol extraordinar, care nu poate fi combătut și care respectă toate regulile, dar care va atrage multă atenție și multe presiuni asupra ei, mai ales pentru a dezvălui de la cine are informația. E avertizată că poate ajunge chiar la pușcărie, că va fi acuzată de sfidare a curții, că nu vor fi îngăduitori cu ea, pentru că în ochii autorităților, ceea ce a făcut sursa de numește trădare, că nu vor ține cont de protejarea sursei și nici de Primul Amendament. Și, pentru că refuză dea un nume, e închisă pentru câteva luni. I se dă de mai multe ori ocazia să se răzgândească, dar refuză. Chiar și atunci când agenta CIA pe care a expus-o este ucisă, chiar și atunci când îi e dor de fiul ei și nu-l vede deloc, chiar și atunci când soțul se satură de situația creată și începe o relație cu altcineva. Voința ei rămâne neclintită și preferă să ia bătaie, să facă detenție, să fie închisă pentru un principiu. Adică nu pentru un delict comis de ea, pur și simplu, așa, fără să aibă nici o vină. Doar pentru că nu vrea să dea un nume. Preferă să-și lase fiul să crească fără ea, suferă când acesta o respinge, dar rămâne fidelă deciziei ei. Și toate astea pentru a-și apăra sursa, care e un copil. Scuze de spoiler, dar n-am putut să nu mă întreb oare ce i-ar fi putut face procurorul, Casa Albă și CIA-ul unui copil de mai puțin de 10 ani, pentru că a dat din casă și-a spus ce i-a auzit pe părinți vorbind. Adică cât de încuiat să fii și să faci pușcărie fără să analizezi puțin situația?

Și nu mă pot abține să nu-mi exprim dezacordul pentru asemenea fapte. Înțeleg că sursele trebuie protejate, înțeleg că o fi fost un bun exemplu al jurnalistei faptul că s-a dus prima oară la închisoare, pentru că am uitat să spun, după ce-a ieșit, a fost din nou arestată pentru împiedicarea unei anchete FBI și a mai trebuit să stea  la închisoare încă doi ani din cinci. Dar când gluma se îngroașă și tu pui un principiu mai presus de familia și copilul tău… permite-mi să nu fiu de acord cu acțiunile tale sau cu felul ăsta de gândire. Mai mult de atât, Rachel spune că dacă s-ar fi gândit că va fi despărțită de copilul ei, n-ar fi scris articolul. Păi eu cred că ar fi trebuit să se gândească dacă tot a fost atât de inteligentă încât să-l scrie și atât de dornică să câștige un premiu Pulitzer, așa cum zice Dubois, procurorul. Poate m-am implicat eu prea mult și-am luat un film prea în serios, da’ să nu uităm că filmele sunt inspirate din realitate și cazuri ca acesta nu sunt ficțiune.

Abia aștept să citesc părerile voastre vis-a-vis de subiect.