Vor privilegii, nu drepturi egale

Eram pregătită să vă povestesc despre minunile pe care le-am văzut in weekend la TV, dar n-aveam cum să las deoparte o știre care mi-a ridicat sprânceana imaginară (ah, cât sufăr că nu pot face asta în realitate) și,  pentru că-s cumva indignată, iată că dezvolt mai jos și pentru voi.

Am ajuns la știrea cu titlul Nominalizările la Oscaruri provoacă polemică la Hollywood din mail, din ceva newsletter sau sugestie de pe Twitter. Și cum am citit-o, cum m-am iritat puțin.

Pe scurt, despre asta e vorba în articol:

Academia americană de film (Academy of Motion Picture Arts and Sciences, AMPAS) s-a confruntat cu critici puternice în urma selecției pentru premiile Oscar de anul acesta, fiind acuzată de rasism și sexism, pentru că nu a fost reținut niciun actor sau actriță de culoare la principalele categorii referitoare la actori și nicio femeie la categoriile regie și scenariu. […]După anunțarea nominalizărilor, oamenii și-au exprimat nemulțumirea folosind hashtag-ul “OscarsSoWhite” (Oscaruri atât de albe).

Pe lung, citiți-l.

Bun, deci nu contează că n-ai făcut nici un film demn de luat în considerare pentru un premiu Oscar, nu contează că n-ai avut o prestație admirabilă sau că vorbele tale n-au sclipit de inteligență într-un scenariu, contează doar că ești negru sau femeie și că n-ai fost nominalizat. Și ce dacă prestația ta e mediocră, ce contează că altul, alb sau bărbat a fost mai bun decât tine? Contează doar că dacă ești negru sau femeie trebuia să apari în toate categoriile.

Chestia asta cu rasismul și sexismul mi se pare ATÂT de dusă la extrem încât deja ne abatem de la valori sau le sacrificăm pentru a fi politically correct, pentru a nu ne putea nimeni acuza de nimic. Băi, anul trecut a câștigat Oscarul pentru cea mai bună actriță într-un rol secundar o negresă, Lupita Nyong’o, cel mai bun film a fost 12 Years a Slave, regizat de un foarte negru Steve McQueen despre un foarte negru om liber care a devenit sclav. Așa cum spune și articolul, însăși președinta Academiei e o femeie, care, pe deasupra, mai e și negresă. Dar vezi, Doamne, trebuie musai sa fie nominalizați negri și femei ca să îndeplinim niște norme sociale. Și dacă suntem aici, cui rămân asiaticii și sud-americanii?

Nu-s rasistă, Doamne feri, urăsc rasismul cu toată puterea mea, dar aici deja mi se pare că se face o eroare de gândire în mișcarea asta Oscars So White. E vorba de talent, de prestație, de cei mai buni dintre cei mai buni. Chiar nu cred că culoarea pielii e prioritară în cazul ăsta.