Vor privilegii, nu drepturi egale

Eram pregătită să vă povestesc despre minunile pe care le-am văzut in weekend la TV, dar n-aveam cum să las deoparte o știre care mi-a ridicat sprânceana imaginară (ah, cât sufăr că nu pot face asta în realitate) și,  pentru că-s cumva indignată, iată că dezvolt mai jos și pentru voi.

Am ajuns la știrea cu titlul Nominalizările la Oscaruri provoacă polemică la Hollywood din mail, din ceva newsletter sau sugestie de pe Twitter. Și cum am citit-o, cum m-am iritat puțin.

Pe scurt, despre asta e vorba în articol:

Academia americană de film (Academy of Motion Picture Arts and Sciences, AMPAS) s-a confruntat cu critici puternice în urma selecției pentru premiile Oscar de anul acesta, fiind acuzată de rasism și sexism, pentru că nu a fost reținut niciun actor sau actriță de culoare la principalele categorii referitoare la actori și nicio femeie la categoriile regie și scenariu. […]După anunțarea nominalizărilor, oamenii și-au exprimat nemulțumirea folosind hashtag-ul “OscarsSoWhite” (Oscaruri atât de albe).

Pe lung, citiți-l.

Bun, deci nu contează că n-ai făcut nici un film demn de luat în considerare pentru un premiu Oscar, nu contează că n-ai avut o prestație admirabilă sau că vorbele tale n-au sclipit de inteligență într-un scenariu, contează doar că ești negru sau femeie și că n-ai fost nominalizat. Și ce dacă prestația ta e mediocră, ce contează că altul, alb sau bărbat a fost mai bun decât tine? Contează doar că dacă ești negru sau femeie trebuia să apari în toate categoriile.

Chestia asta cu rasismul și sexismul mi se pare ATÂT de dusă la extrem încât deja ne abatem de la valori sau le sacrificăm pentru a fi politically correct, pentru a nu ne putea nimeni acuza de nimic. Băi, anul trecut a câștigat Oscarul pentru cea mai bună actriță într-un rol secundar o negresă, Lupita Nyong’o, cel mai bun film a fost 12 Years a Slave, regizat de un foarte negru Steve McQueen despre un foarte negru om liber care a devenit sclav. Așa cum spune și articolul, însăși președinta Academiei e o femeie, care, pe deasupra, mai e și negresă. Dar vezi, Doamne, trebuie musai sa fie nominalizați negri și femei ca să îndeplinim niște norme sociale. Și dacă suntem aici, cui rămân asiaticii și sud-americanii?

Nu-s rasistă, Doamne feri, urăsc rasismul cu toată puterea mea, dar aici deja mi se pare că se face o eroare de gândire în mișcarea asta Oscars So White. E vorba de talent, de prestație, de cei mai buni dintre cei mai buni. Chiar nu cred că culoarea pielii e prioritară în cazul ăsta.

17 Comments

  • Ioana

    Cred că ar trebui să depășim momentul acesta. Demult nu mai există rasism în SUA, dovada clară e președintele. Cine pe lumea asta ar fi crezut acum 30 de ani că va fi posibil acest lucru? Câinii latră, caravana trece… Sau unii poate vor “locuri” la nominalizări pe modelul nostru de admitere la facultate a țiganilor??? Locuri rezervate?

    • Vlad

      Sunt 100% de acord cu articolul, political correctness-ul e inca o forma de ingradire a libertatii de expresie. Vorba lui mos Larry Flint : ‘Freedom is not lost in one fell swoop’.
      Dar de aici si pana la ‘Demult nu mai există rasism în SUA’ e o cale extrem de lunga. Rasismul exista oriunde in lume, e in natura noastra sa ne simtim putin jenati de cei care nu arata sau nu se comporta ca noi, de ce e diferit. Faptul ca Obama conduce SUA de 7 ani e meritul lui si al echipei pe care o are in spate, nu a faptului ca e negru. Americanii l-au ales pentru ca le-a vorbit lor, nu pentru ca semana cu ei.

    • Tomata

      Si eu cred ca inca mai exista rasism peste tot in lume. Doar ca pretiozitatea asta de a se ploconi pentru a le inchide gura mi se pare mult prea exagerata.

      • EdY

        din pacate da exista rasism si chair discriminarea femeilor continua sa existe si va exista direct sau indirect

  • Ciupercutza

    Mda, Lupita a avut un rol de 15 minute in care a incasat niste lovituri de bici. Si a luat un Oscar. Masinaria de PR&marketing a imbracat-o frumos si a bagat-o pe Red Carpet. O luna de zile numai despre toaletele ei s-a vorbit. Ce-i drept, era impecabila! Dar prestatia ei, comparativ cu a celorlalte actrite nominalizate anul trecut, nu merita Oscarul.
    Oricum, la Best Picture e nominalizat SELMA, asa ca si-au facut portia de “politically correct” dupa parerea mea …

    • Tomata

      mie mi-a placut mult de ea in film si la ceremonie. parerea mea e ca l-a meritat, dar sa dai un premiu doar pentru culoarea pielii mi se pare ca faci concesii si nedreptatesti un om care chiar a meritat premiul ala.

  • Diana

    din acelasi context al ‘political correctness’ dusa la extrem http://www.dailymail.co.uk/news/article-2908910/Oxford-University-Press-bans-sausages-pigs-children-s-books-avoid-offending-Jews-Muslims.html?ito=social-facebook
    😀
    tin minte pe vremea cand am dat examen la facultate si se intra f f greu, nu erau inca universitati particulare, daca picai, stateai acasa sau te angajai, ei, erau 10 locuri pt rromi. am picat pt cateva sutimi in primul an, cu o medie aproape de 8, am si plans. din alea 10 locuri de rromi s-au ocupat vreo 7 cu medii de 5 si 6… anul ala am incercat sa-mi conving parintii sa ma declar tiganca. n-au vrut 😀

    • Ela

      Si totusi, cate nopti n-or fi plans si copiii aia ca s-au nascut rromi. Ce viata or fi dus si ei, ce sfaturi or fi auzit, si ce cai li s-or fi “recomandat”, si totusi sa ai ambitia si intelepciunea sa te duci la o facultate. Pai macar un loc de ocupat usor sa li se dea, daca de discriminare o sa aiba parte cati ani de facultate or sa faca.

  • Teodora

    Nu prea sunt la curent cu Oscars&co, dar am văzut filmul ”12 ani de sclavie” și nu s-a ridicările pe care le aveam. După câte am auzit despre el, pe mine m-a dezamăgit. Da, au fost scene bune, povestea frumos prezentantă, dar nu atât de wow. Însă e doar părerea mea. 😀

    • Tomata

      probabil si pentru ca de obicei in jurul celui mai bun film al Oscarurilor se creeaza polemici si asteptarile cresc proportional. cred ca cel mai bine e sa vedem filmele inainte, sa putem judeca inainte ca un premiu sa ne impuna ca-i bun sau rau.

  • Lela

    Rasismul (white against black) este amintit numai in situatii care au un interes in spate!Mi se pare nefondata toata treaba asta cu Oscarurile “albe” de anul acesta, un fel de cautam nod in papura!!!

  • lala

    Ca bine zici, vor privilegii. Noroc cu tine, altfel nu aflam nimic despre Oscarurile de anul acesta.

  • Ela

    Fac si eu un hastag acusi #CommentsSoWhite 😛 E atat de complex pana la urma si sistemul asta al cinematografiei – pile, prejudecati, ca n-ai de unde sa stii cate actrite de culoare au fost refuzate de producatori care au zis ca o caucaziana o sa vanda mai bine filmul. Cati finantatori au preferat sa bage bani in filmul unui alb decat al unui negru. In general insa am invatat ca nu e o idee buna sa acuzi o persoana discriminata / victima. Pana nu esti in locul ei nu stii cu adevarat prin ce trece.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *