La ce ești dispus să renunți pentru blog?

Sincer, dacă îți pui întrebarea asta, chiar ai o problemă. Bine, nu vorbesc despre A-listeri pentru care blogul este o sursă de venit, ci despre bloggeri care sunt fie la început de drum, fie cu 2-3 ani de experiență.

Acum câteva zile, am avut pe blog un schimb de comentarii cu Vienela, care m-a cam blocat la final. Îmi spunea că nu își poate îndeplini cea mai mare dorință pentru că încă nu își permite financiar (parte pe care am înțeles-o), dar și pentru că:

Este vorba despre o calatorie de lunga durata (cam doua luni). Dar am nevoie de un laptop (nu pot abandona blogul o perioada atat de lunga) si de bani.

La care eu i-am spus că:

aș abandona blogul într-o clipită pentru îndeplinirea celei mai mari dorințe. îl poti relua oricând, dar sentimentul pe care îl ai când iți vezi visul cu ochii nu se compară cu lipsa unui blog.

Iar răspunsul ei a fost:

Tu iți permiți, pentru că te cunoaște lumea, te apreciază, te urmărește. Dacă lipsesc două luni din peisaj, nimeni nu iși amintește de mine.

Vienela, iartă-mă, te rog, dar mă folosesc de exemplul ăsta pentru a exemplifica ce am de spus. La urma urmei fiecare face cum crede.  Aseara am sfătuit pe cineva pe mail că dacă dorința cea mai mare e aceea de a călători, cred că ar trebui să-și canalizeze energia, eforturile și finanțele în această direcție. La fel aș sfătui și pe cineva care ar vrea să-și cumpere o mașină. Dacă o vrei, fă niște eforturi, renunță la anumite lucruri pentru a-ți îndeplini această dorință. Mi se pare destul de simplu. Sau, mă rog, e simplu pentru mine pentru că așa procedez eu, dar fiecare își cunoaște prioritățile.

Revenind la întrebarea din titlu, chiar cred că blogul nu ar trebui să stea în calea îndeplinirii unei dorințe. Nu cred că-mi pasă atât de blog sau nu cred că blogul suferă atât de mult dacă nu îl bag în seamă cât sunt plecată undeva. Nici măcar nu-mi aduc aminte de el când sunt plecată. Savurez fiecare clipă pe care o am fără să ard de nerăbdare să postez ceva nou, să mă îngrijorez că-mi scade traficul sau că n-o să își mai amintească nimeni de mine când mă întorc. Și nu pentru că-s eu mai răsărită. Pur și simplu nu cred că blogul ar trebui să stea în drumul meu. Aș putea compara situația asta cu gelozia unei mame pe iubita băiatului, că am auzit de câteva cazuri cu „ori eu, ori ea”. Femeie, ești nebună? Dragostea de mamă și dragostea de iubită sunt două chestii total diferite. La fel și dragostea de blog poate liniștită coexista alături de dragostea de a călători.

E adevărat că blogul necesită unele eforturi, mai ales după ce-ai strâns o comunitate în jurul lui, dar ceva undeva e greșit dacă acest blog îți condiționează plăcerile. Nu mi se pare deloc OK să fii mereu online, fie pe blog, fie pe facebook, fie pe twitter, mereu conectat la ce fac ceilalți, să știi tot ce mișcă. Petrec destul de mult timp pe net, uneori chiar și în vacantă, dar niciodată nu va fi netul sau blogul mai important decât excursia în care sunt. Abia când mă întorc se va bucura de deplina mea atenție.

Acum chiar sunt curioasă, există ceva la care ați renunța de dragul blogului?