Despre Versailles

… s-ar putea vorbi și scrie volume întregi. Dar stați, chiar s-au scris și s-au vorbit volume întregi. Literatura franceză, filmele franțuzești și chiar și cele americane au puricat și-au întors pe toate fețele istoria de la Versailles, de dinainte de Ludovic al XIV-lea, în timpul domniei lui și după ce-a murit. Și după ce-au terminat de vorbit despre Ludovic, au continuat cu Maria Antoaneta și cu Napoleon. Adevărul e că au și avut subiecte pe care să abereze.

Am fost la Versailles în octombrie 2012, după cum știți. Că a trecut o grămadă de timp de-atunci… îmi asum vina că nu v-am povestit încă despre această vizită. În apărarea mea, spun că m-au descurajat pozele, pentru că de povestit… nu știu ce-aș mai putea să vă povestesc în plus față de ce știți deja, și sinceră să fiu, la ora la care am pregătit articolul amintirile îmi erau amestecate, iar numărul mare al pozelor m-a descurajat să încerc să dau prea multe detalii. Pentru că albumul de pe picasa are 327 de poze cu palatul Versailles, cu Marele și Micul Trianon și cu gradinile Mariei Antoaneta, am ales să vă arat în postul ăsta doar 26 de poze (oricum sunt multe). Pe restul vă invit să le descoperiți singuri. Iar poveștile, sunt toate Wiki și pe site-ul oficial. Personal, m-am îndrăgostit de grădini și de satul reginei dintr-un colț al lor. Pierdeți puțin timp printre pozele mele și vă asigur că n-o să vă pară rău. Poate doar la cele din palat, că nu-s deloc frumoase. N-am setat aparatul si a ieșit ce-a ieșit. Mais enfin, rămân cu amintirile. 🙂

la resedinta lui Ludovic al XIV-lea

Camera regelui

Camera reginei

Napoleon in lupta

Camera delfinei

alta camera a delfinei

Camera in Marele Trianon

Marele Trianon

Micul Trianon

Bucataria Micului Trianon

Camera in Micul Trianon

Bustul unei Maria Antoaneta tinere

alta camera in Micul Trianon

13 Comments

 • Cristi

  Poyele din natură sunt superbe. Cele de interior puteau beneficia de puţin mai multă lumină dar şi ele sunt destul de spectaculoase. Ai avut un an tare frumos.

 • cotos

  Absolut super..Cum stiu francezii astia sa isi puna in valoare istoria..Totdeauna l-am admirat pe ludovic al XIV-lea..Este poate monarhul absolut..Omul in jurul caruia se invartea toate Franta…Regret ca la noi comunistii au transofrmat in CAP-uri multe castele..Acum s-a ales ruina de ele…

 • Monica

  Frumoase pozele…Mie mi-au placut Micul Trianon și cu gradinile Mariei Antoaneta. As vrea sa mai merg din nou sa vizitez Parisul si imprejurimile.

 • lala

  foarte frumoase pozele!oare mai ai mult de povestit despre paris? :)in sensul bun al cuvantului, sper ca nu te superi.te pup

 • Sirg

  Foarte frumos, imi place sa vad imagini din Trianon unde s-a conturat Romania de azi, dar nu ai pus o poza din celebra sala a oglinzilor, unde s-au semnat tratatele de la Versailles (vreo 10) care au schimbat soarta Europei si au concluzionat primul razboi mondial. Mie mi s-a parut cea mai impresionanta sala, atat prin aspect cat si prin importanta. De exemplu, tot printr-un tratat de la Versailles, Republica Genoa a cedat Corsica Frantei – cum ar fi aratat Europa daca Napoleon (corsican) s-ar fi nascut genovez si nu francez… Acolo s-a incoronat primul imparat german (dupa ce i-a invins pe francezi) etc, sunt putine locuri cu atata istorie in lume.

 • vienela

  Nu doar ca mi-ar placea sa il vizitez, dar daca printr-o minune ar exista in lume o casa care sa copieze palatul Versailles, mi-as dori sa fie a mea, in ciuda faptului ca mie imi plac casutele mici, intime, calduroase. :))

 • ioana

  De Micul Trianon si de gradinile reginei si eu m-am indragostit iremediabil, aratau ca in filmul Sofiei Copola. Versailles insa…mi s-a parut atat de imbacsit de urat mirositor ca am inteles-o pe regina de ce a vrut sa plece de acolo

 • Dli

  Din pacate nu am reusit sa vad acest minunat palat decat pe dinafara. Pare ca respira istorie prin toti porii… sper sa mai ocazia sa vizitez Parisul in curand. Pozele voastre sunt foarte frumoase.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge