Britanica: Episodul 1

Vă spuneam ieri că mi-a venit o idee salvatoare pentru zilele „moarte” ale blogului, dar pentru a o aplica, e nevoie de timp. La fel ca și în cazul dicționarului de expresii, serie de articole care a decedat încetul cu încetul, mi-a venit o altă idee de posturi culese de prin alte cărți. Am în biboliotecă întreaga Enciclopedie Britanica scoasă de Jurnalul Național și Editura Litera, și, de când o am, n-am deschis-o deloc. Așa că, pentru a-mi mai îmbogăți cultura generală, m-am gândit că ar fi drăguț să aflăm chestii interesante împreună. Partea nasoală e, cum ziceam, că pentru a selecta informația, am nevoie de timp pentru a o citi și pentru a alege ce-i mai interesant. Sper ca seria asta să trăiască mai mult decât cea cu expresiile (pe care e foarte posibil s-o reiau). Așadar, să vă prezint primul episod din Enciclopedia Britanica.

•    Francezii spun orașului Aachen din Germania Aix-la-Chapelle (i-a aparținut Franței între anii 1801-1815). Are o catedrală construită în jurul anului 800 de către Carol cel Mare, unde acesta este înmormântat. Aachen este renumit pentru izvoarele sale naturale.  Hm… S-ar putea sa trec Aachen-ul pe lista orașelor de văzut. 😀


•    Abacul încă se folosește în China, Japonia și Orientul Mijlociu, deși în Europa n-a mai fost utilizat aproape deloc după secolul al 18-lea.

•    Magdalena Abakanowicz este o sculptoriță poloneză, pionieră și reprezentantă de marcă a sculpturii realizată din țesături, pe care le-a denumit abakane (de la numele său). Artista are un site oficial, de unde am preluat câteva imaigni cu operele ei:

Agora

Seated Mutants

Seated Figures

•    ABC (American Broadcasting Company), postul ăla american de unde provin seriale minunate precum Once Upon a Time (care mă obsedează, atât de mult îmi place), Grey’s Anatomy, Desperate Housewives, Modern Family, Castle, Lost și multe altele, a făcut parte inițial din NBC. Când acesta s-a extins, una dintre cele două rețele în care s-a împărțit, și-anume rețeaua Blue, a fost vândută în 1941, când a și primit numele de ABC. În 1995 a fost cumpărată de compania Walt Disney. O chestie interesantă: ABC-ul e creatorul procedeului reluării instantanee.

•    Abdera (Tracia) e orașul în care au trăit Democrit și Protagoras. În ziua de azi, pe locul Abderei se află regiunea Xanthi, aproape vis-a-vis de insula Thassos din Grecia.