Două arcuri

Deși în Paris sunt cel puțin 5 arcuri, noi n-am văzut decât două: faimosul Arc de Triumf și la Grande Arche de la Defense. Am ratat Arcul de Triumf al Carrouselului, deși am fost la Luvru, iar celelalte două nu se numesc tocmai arcuri, însă arată la fel: Porte Saint Denis și Porte Saint Martin. Din păcate nu le-am văzut, deși erau pe listă. Nu-i nimic, le vom vedea tura viitoare când vizităm capitala Franței. 😛

Arcul de Triumf

Cei care locuiesc în București și încă n-au văzut Parisul, poate vor avea aceeași surpriză ca și mine. Bine, io’s și un pic ignorantă, deci nu am scuză. Am descoperit de ce i se spune capitalei noastre Micul Paris, pentru că nu, chiar nu știam de unde îi vine porecla. Dacă mă gândesc la comparația Timișoarei cu Viena, îmi pare rău, da’ chiar n-o văd (deși într-un singur loc chiar mi s-a părut că seamănă). Am crezut că la fel e și cu Bucureștiul și cu Parisul, dar nu. În ambele orașe Arcul de Triumf e în Piața Charles de Gaulle și în ambele orașe am văzut stația de metrou Voluntari (Volontiers). Astea-s doar două asemănări pe care le-am descoperit singură, dacă or mai fi, do share, să nu rămân ignorantă în continuare.

Arcul de Triumf este un monument comandat de Napoleon și ridicat în onoarea soldaților căzuți în Revoluția Franceză și în războaiele lui. Toate numele acestora sunt trecute pe zidurile arcului.

Pe lângă ei, Arcul îi omagiază și pe soldații necunoscuți căzuți în cele două războaie mondiale printr-o statuie a Soldatului Necunoscut și printr-o flacără ce arde neîncetat.

De sus, privelistea e la fel de frumoasa ca si de pe Turnul Eiffel, ca doar e aceeasi.

Grande Arche de la Defense

Cartierul modern al Parisului, un fel de mini New York sau mini Frankfurt, La Defense arată, atât noaptea cât și ziua, altfel decât tot Parisul. Comandat de președintele Mitterand în 1982, Grande Arche de la Defense este o versiune modernă a Arcului de Triumf, dedicată umanității și idealurilor umanitare (da, de pe Wiki m-am informat). De două ori mai mare (înalt, adânc, lat) decât Arcul de Triumf, Arche de la Defense este o bijuterie a simetriei: închide Axa istorică a Parisului pe care o formează împreună cu Luvrul și Arcul de Triumf. Însă mai formează încă o axă cu cele mai înalte clădiri ale capitalei: Turnul Eiffel și Turnul Montparnasse. N-am urcat în el pentru că am ajuns prea târziu, dar mă bucur că l-am văzut chiar de ziua mea, e impresionant.

Ma scuzati, sunt cam blurata

Mai multe poze cu Arcul de Triumf aici si cu Grande Arche de la Defense aici.