Cum se machiază o ochelaristă

De câteva săptămâni sunt ar trebui sa fiu ochelaristă permanent. Zic ar trebui pentru că n-am fost decât în prima săptămână. Acuma am revenit la proastele obiceiuri de a-mi da ochelarii jos când plec de la lucru și de a-i pune înapoi când îmi iau laptopul în brațe. Asta trebuie să se schimbe și promit solemn că mă voi strădui să îi țin pe nas toată ziua.

Mi-am dat seama că în cadrul campaniei Activia, unul dintre subiecte a rămas neexploatat, așa că am remediat imediat situația. Deși am mai dat sfaturi de make-up cu altă ocazie, de data aceasta am cerut câteva trucuri pentru purtătoarele de ochelari.

Marian Tănase, make-up artistul care le-a machiat pe fetele calendarului Activia, a fost tare drăguț și mi-a trimis câteva rânduri pentru a le ajuta pe ochelariste să-și pună trăsăturile și mai bine în valoare. Iată ce mi-a scris:

„Pentru că există multe forme de față, ochi și ochelari, nu cred că exista reguli foarte clare care sas definească machiajul pentru purtatoarele de ochelari. La fel cum “regulile” din machiaj pot fi interpretate diferit și chiar “încălcate” atunci când vrem să ieșim din standarde globalizante și tindem spre ceva nou, revoluționar sau doar pentru a da un plus de unicitate personalitatii.

E greu de ghicit ce ochelari ar purta cineva și asta pt ca ochelarii reprezintă un accesoriu foarte personal, care poate fi ales fără să fie respectată vreo rigoare estetică impusă de specialiști.
Spun asta pentru că sunt ochelarist de mulți ani și, de fiecare dată cand trebuie să-mi schimb ochelarii, îmi cumpăr ramele care îmi plac mie și nu cele care îmi “stau bine” sau care sunt politically correct.

Totuși, fetele care poartă ochelari ar trebui să aibă în vedere câteva sfaturi care le vor ajuta să nu arate straniu, purtând două accesorii concurente, adică și ochelari și machiaj.

Este de preferat să vă alegeți machiajul în funcție de grosimea ramei ochelarilor și de tipul lentilelor corectoare pe care le purtați, astfel:

– dacă aveți niște rame groase ar fi bine (dar nu obligatoriu) să nu foloșiți multe culori, pentru că veți petrece ceva timp cu aplicarea lor și veți avea surpriza că nu se vor vedea.

– în schimb, puteți opta pt un contur fin la baza genelor cu creion și/sau fard, atât pe pleoapa superioară cât și pe cea inferioară, indiferent de forma ochilor sau poziționarea lor

– dacă aveti o pleoapă superioară generoasă, puteți opta fie pentru un fard mat de contur (maro, gri, kaki sau chiar negru-pentru cele care vor un look mai dramatic), fie pentru un fard irizant (satinat sau sidefat) care va da transparenta și un luciu natural pleoapelor.

– daca abordați un look mai fresh, puteți aplica doar o tușă fină de fard în contrast cu culoarea ochilor (pentru cele cu ochi de culoare deschisă) și apoi mascara pentru a contura ambele pleoape.

– este de preferat să folosiți un clește pentru curbarea genelor înainte de mascara pentru a evita lipirea genelor de lentile; dacă nu aveți clește, aplicați mascara chiar la baza genelor pentru a le curba în mod natural.

– pentru acelea dintre voi care aveți o arcada generoasă (adică distanța dintre pliul natural și spranceana) puteți aplica un fard deschis pe pleoapa superioară și apoi să evidențiați pliul natural cu o culoare mai închisă pentru a da un plus de adâncime privirii.

– dacă lentilele sunt pentru miopie, puteți contura mai intens ambele pleoape sau doar pleoapa superioară pentru a contracara micșorarea ochilor, fie că folosiți creion, fard sau chiar tuș.

– pentru hipermetropie conturul trebuie să fie mai subțire sau puteți aplica creion khol pe conjunctivă, pentru a micșora puțin ochii.

Regula de aur este sa fiți voi inșiva, să vă iubiți și să purtați cu bucurie orice tip de machiaj sau rame de ochelari care vă fac să vă simțiți bine, exact așa cum sunteți, indiferent de trend-uri, rigori sau sfaturi!”