Cât timp ai putea duce o luptă zilnică? Și câte lupte ai putea duce zilnic?

Mic exercițiu de imaginație: închipuiți-vă că suferiți de o boală incurabilă și nemiloasă; închipuiți-vă că oamenii din jurul vostru vă judecă și vă discriminează pentru asta; închipuiți-vă că nici măcar medicamentele nu vi le puteți lua de față cu ei, că trebuie să vă ascundeți și că de multe ori există riscul să uitați să vă luați tratamentul tocmai din cauza asta; închipuiți-vă că nu puteți merge la doctor, ca orice alt om, fără să apară discuții sau piedici – că nu vă puteți trata o carie, că nu vă puteți face un examen ginecologic, că pentru a vă opera e nevoie de convingerea cadrelor medicale. Închipuiți-vă toate astea și numărați luptele pe care trebuie să le ducă zilnic un bolnav seropozitiv…

Orice boală e o luptă. Una pe care o ducem uneori cu noi înșine, alteori cu sistemul, alteori cu cei din jurul nostru. În cazul persoanelor infectate cu HIV, cel puțin ultima dintre ele cred că-i cea mai grea. Am mai scris despre subiectul ăsta și, la fel ca și atunci, îmi e greu să mă pun în locului unui om care suferă de boala asta. Cred că nu atât din cauza bolii în sine, cât din cauza discriminării. Urăsc discriminearea cu toată ființa mea și pun semnul egal între ea și nedreptate. M-ar omorî cu zile privirile ucigătoare, replicile acide și gesturile abuzive. Nu cunosc nici un pacient seropozitiv, deci n-am pe cine să întreb cum poate trăi într-o societate intolerantă și cum își construiește viața în jurul și în afara bolii, cum ocolește neplăcerile și cum își duce luptele.

Știu că nu s-a găsit nici un tratament care să vindece infecția cu HIV, însă de pe site-ul viata cu HIV am aflat că tratamentul cu ARV (antiretroviral) le poate ușura existența celor care au fost atinsi de virus. ARV-ul funcționează optim dacă sunt îndeplinite unele condiții, printre care luarea tratamentului la anumite intervale. Este esențial ca următoarea doză să fie luată înainte ca precedenta să fie total eliminată din corp, deoarece, în caz contrar,  HIV va infecta alte celule. Deci, pentru a opri răspândirea virusului, ARV-ul trebuie luat la timp. În acest sens UNOPA a demarat o campanie numită SMS+ prin care toți bolnavii seropozitivi care se înregistrează pe site-ul viața cu HIV, vor primi un mesaj la orele indicate de ei, cu textul pe care îl doresc ei. Pentru a nu mai uita să-si ia doza de ARV.

Pe lângă SMS+, UNOPA mai are o  altă campanie, numită HELPLINE+, care este exact ce spune că e și face ce spune că face: este o linie telefonică gratuită destinată bolnavilor seropozitivi care se confruntă cu probleme. La celălalt capăt al firului le va răspunde un consilier specializat în domeniul HIV/SIDA care va încerca să îi îndrume și să-i ajute.


Așa cum spuneam și în celălalt articol, mare parte din acești bolnavi nu și-au făcut-o cu mâna lor, nu sunt infectați cu HIV din neglijența lor, ci sunt condamnați de sistem. De sistemul sanitar din perioada comunistă și post-comunistă. UNOPA vine în sprijinul lor pentru a le ușura măcar o parte din suferință. Daca am printre cititori pacienti infectati cu HIV sau dacă cunoașteți pacienti infectati cu HIV, sper că această informație să vă fie de ajutor.

12 Comments

  • vienela

    Imi vine sa plang de nervi ca nu imi pot aminti cum se numea filmul pe care l-am vazut acum cativa ani, despre un barbat bolnav de SIDA, care si-a filmat intregul chin, s-a filmat pana in ultimul moment al vietii, ca pentru a lasa o dovada, o lectie celorlalti. Un film zguduitor, care te face sa vezi viata cu alti ochi.
    Nici eu nu cunosc oameni care sa sufere de aceasta boala, dar iti voi da articolul mai departe.

  • cotos

    Am un prieten, care acum 3 ani la varsta de 20 de ani a fost diagnosticat cu leucemie…Baiatul nu si-a pierdut zambetul si a decis sa lupte..Si dupa 3 ani de zile am invatat ca daca ai incredere poti sa treci peste aproape orice..S-a vindecat, iar sambata ce a trecut am fost nasul lui de cununie 🙂

  • Gabi

    As vrea sa fac o precizare legata de terminologie: formularile “bolnav de SIDA” si “infectat cu HIV” nu sunt interschimbabile. HIV este virusul care provoaca SIDA. Cat timp raspandirea virusului este tinuta sub control, persoana infectata poate avea o calitate a vietii decenta. Acest lucru se poate face multi ani cu antiretroviralele actuale, motiv pentru care, incet incet, infectia cu HIV tinde sa fie considerata mai degraba o boala cronica decat ceva incurabil. Cand infectia scapa de sub control, se instaleaza SIDA, iar mai departe, din pacate, e doar o chestiune de timp…

    Am facut precizarea pentru ca, citind ce-ai scris, am ramas cu impresia ca folosesti “bolnav de SIDA” cand de fapt vrei sa spui “infectat cu HIV”.

  • delia

    As vrea sa raspund intr-un fel, dar pur si simplu nu-mi pot imagina asa viata, mi se pare greu de razbit intr-o asa societate, poate as intra in depresie si mi-as hotara un final al zilelor…., nu sunt atat de puternica cum sunt altii :((

  • crossthelimit

    Nu inteleg ideea asta legata de hiv, ca ti-ai facut-o cu mana ta. Care e vina unui infectat in urma unei relatii sexuale? Sunt milioane de situatii in care poti sa ajungi infectat, fara sa includa sex neprotejat pe autostrada. Nu ca as considera asta ca o vina.
    Legat de bolile venerice se propaga aceasta idee ca si cum a face dragoste merita o pedeapsa. Cred ca toti inainte sa ajungeti la decizia de a face sex fara prezervativ cu iubitul/iubita ati facut teste aprofundate pentru toate maladiile posibile cu transmitere sexuala. Si ati asteptat rezultatul acelor teste in abstinenta totala si departe de sistemul sanitar.
    Mereu apare chestia asta, infectat fara vina, nimeni nu are o vina iar neglijenta in aceste situatii este doar un cuvant pe care il folosim sa ne temperam sentimentele de compasiune. Nu e vorba de neglijenta e vorba de viata, si viata te pune uneori in situatia de a alege fara sa iti arate si intre ce alegi.

    • Tomata

      “ti-ai facut-o cu mana ta” se referea la drogatii infectati cu HIV si care folosesc seringi pe care le dau mai departe. aia si-o fac cu mana lor. si la propriu si la figurat.

  • Oana

    Foarte utila chestia asta.
    Din pacate, la noi sunt putini oameni cu HIV care au parte de tratament adecvat pentru ca antiretroviralele sunt extrem de scumpe.
    Ca sa nu mai zic ca educatia e la pamant si mai exista si alte probleme: cunosc doua cazuri in care persoane infectate cu HIV au infectat alti oameni (prin contact sexual) cu buna stiinta. 🙁

  • Runia

    Din cate stiu eu, exista un program national pentru cei infectati cu HIV, asa ca ei primesc tratamentul gratuit. Se cheltuiesc foarte multi bani cu aceste medicamente scumpe si, din pacate, am intalnit pacienti internati in spital care nu-si respectau tratamentul pe care-l primeau gratis. Asa ca initiativa UNOPA e una foarte buna, dupa mine.

  • printre fiare

    Ce merita o persoana care are Hiv si a infectat cu buna stiinta? merita pedepsita de lege?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *