Cât timp ai putea duce o luptă zilnică? Și câte lupte ai putea duce zilnic?

Mic exercițiu de imaginație: închipuiți-vă că suferiți de o boală incurabilă și nemiloasă; închipuiți-vă că oamenii din jurul vostru vă judecă și vă discriminează pentru asta; închipuiți-vă că nici măcar medicamentele nu vi le puteți lua de față cu ei, că trebuie să vă ascundeți și că de multe ori există riscul să uitați să vă luați tratamentul tocmai din cauza asta; închipuiți-vă că nu puteți merge la doctor, ca orice alt om, fără să apară discuții sau piedici – că nu vă puteți trata o carie, că nu vă puteți face un examen ginecologic, că pentru a vă opera e nevoie de convingerea cadrelor medicale. Închipuiți-vă toate astea și numărați luptele pe care trebuie să le ducă zilnic un bolnav seropozitiv…

Orice boală e o luptă. Una pe care o ducem uneori cu noi înșine, alteori cu sistemul, alteori cu cei din jurul nostru. În cazul persoanelor infectate cu HIV, cel puțin ultima dintre ele cred că-i cea mai grea. Am mai scris despre subiectul ăsta și, la fel ca și atunci, îmi e greu să mă pun în locului unui om care suferă de boala asta. Cred că nu atât din cauza bolii în sine, cât din cauza discriminării. Urăsc discriminearea cu toată ființa mea și pun semnul egal între ea și nedreptate. M-ar omorî cu zile privirile ucigătoare, replicile acide și gesturile abuzive. Nu cunosc nici un pacient seropozitiv, deci n-am pe cine să întreb cum poate trăi într-o societate intolerantă și cum își construiește viața în jurul și în afara bolii, cum ocolește neplăcerile și cum își duce luptele.

Știu că nu s-a găsit nici un tratament care să vindece infecția cu HIV, însă de pe site-ul viata cu HIV am aflat că tratamentul cu ARV (antiretroviral) le poate ușura existența celor care au fost atinsi de virus. ARV-ul funcționează optim dacă sunt îndeplinite unele condiții, printre care luarea tratamentului la anumite intervale. Este esențial ca următoarea doză să fie luată înainte ca precedenta să fie total eliminată din corp, deoarece, în caz contrar,  HIV va infecta alte celule. Deci, pentru a opri răspândirea virusului, ARV-ul trebuie luat la timp. În acest sens UNOPA a demarat o campanie numită SMS+ prin care toți bolnavii seropozitivi care se înregistrează pe site-ul viața cu HIV, vor primi un mesaj la orele indicate de ei, cu textul pe care îl doresc ei. Pentru a nu mai uita să-si ia doza de ARV.

Pe lângă SMS+, UNOPA mai are o  altă campanie, numită HELPLINE+, care este exact ce spune că e și face ce spune că face: este o linie telefonică gratuită destinată bolnavilor seropozitivi care se confruntă cu probleme. La celălalt capăt al firului le va răspunde un consilier specializat în domeniul HIV/SIDA care va încerca să îi îndrume și să-i ajute.


Așa cum spuneam și în celălalt articol, mare parte din acești bolnavi nu și-au făcut-o cu mâna lor, nu sunt infectați cu HIV din neglijența lor, ci sunt condamnați de sistem. De sistemul sanitar din perioada comunistă și post-comunistă. UNOPA vine în sprijinul lor pentru a le ușura măcar o parte din suferință. Daca am printre cititori pacienti infectati cu HIV sau dacă cunoașteți pacienti infectati cu HIV, sper că această informație să vă fie de ajutor.