Groaza de bagaje

N-am cum să încep postul ăsta decât prin sublinierea evidentului (chiar, care-i traducerea sau adaptarea expresiei „to state the obvious”?) așa că așa îl încep: e vară și lumea pleacă în concedii, în excursii sau în delegații. Ce înseamnă asta? Că au de făcut bagaje. Și aproape nimănui nu-i face plăcere să și le facă.

Nebu scria luni pe Facebook:

Vreau un bagaj gata facut dimineata cand ma trezesc. Unde fac o petitie?

Alexandra aseară pe Twitter:

De abia astept, cam de vreo luna, sa plec la Summerfest. Acum, cu o seara inainte, imi smulg corneele la gandul ca tre sa imi fac bagajul.

Eu nu cred că am scris pe undeva, da’ nici eu nu mă (mai) dau în vânt după împachetat, decis ce să iau, cu ce să asortez, cu alesul hainelor care se șifonează mai puțin etc.

Nu știu când s-a pierdut pe drum plăcerea asta. Când eram mică și mă pregăteam să merg în tabără sau la sat, mai ales prin generală, chiar și prin liceu, începeam împachetarea cu o săptămână înainte. „Să nu cumva să uit ceva. Să nu cumva să nu-mi fie spălată bluza aia faină, sau pantalonii negri. Dar blugii? Sunt toate 3 perechile apte de călătorie? Stau bine pe mine? Cu ce mă îmbrac la disco? Ah, lasă că împrumut de la Raluca, ei îi face maica-sa bluzele alea fabuloase din tricot.” Visam bagajele alea și noaptea în somn, mă culcam cu ele în gând și mă vedeam în tabără în fiecare seară la disco, în fiecare dimineață la micul dejun, când urma să joc volei sau când plecam în drumeție. Planificam cu mare grijă ținuta fiecărei zile, deși aproape niciodată nu mă țineam de planuri. Cel puțin nu în tabere.

Ce s-a schimbat acum? Păi am găsit o listă fără de care nici măcar nu aduc geamantanul din pivniță. Dacă plec pentru 3 zile la ceva eveniment prin țară, îmi gândesc bagajul astfel încât să nu mă îmbrac nepotrivit. Dacă plec la sat, merg cu hainele de pe mine și cu o pijama, că restul am acolo. Dacă plec în concediu, mă gândesc dinainte ce cu ce port, ce haine merg într-o anumită locație, ce nu merg în alta și îmi fac bagajul în consecință. Însă nu prea-mi face plăcere. Nu mă mai extaziez în fața valizei înainte să mă culc și nici dimineața când dau cu ochii de ea nu-i zâmbesc tâmp. Asta în cazul în care am împachetat cu câteva zile înainte, că de o săptămână nici nu poate fi vorba.

Nu mi-am dat seama până acuma că plăcerea de a face bagaje s-a pierdut pe drum. Însă constat că nu numai la mine s-a volatilizat.