Două teste pe care fiecare femeie trebuie să și le facă anual

Doamnelor, dacă nu ați bănuit care sunt testele astea, aș zice că foarte rău. Evident, sunt multe teste și multe analize pe care ar trebui să ni le facem anual, însă două dintre ele ne pot salva viața. Aceste două teste sunt ecografia mamară și testul Papanicolau.

Fără să mă documentez prea mult, știu că testul Papanicolau poate depista cancerul de col uterin, iar ecografia mamară noduli care n-ar trebui să existe într-un sân.

De ceva timp mă confrunt cu o durere destul de enervantă de sân și tot mi-am făcut ecografii. Din fericire, aceste ecografii sunt curate și nu am de ce să mă îngrijorez, toți medicii la care am fost mi-au spus că durerea ține de endocrinologie. Așa că acum trebuie să găsesc un endocrinolog bun (dacă aveți recomandări, vă rog). La unul dintre aceste controale, o doctoriță mi-a spus ceva interesant: „dacă doare e de bine”. Desigur se referea la sân. De unde am dedus eu că dacă ar fi fost cancer, nu m-ar fi durut. Recunosc că nu știu cum se manifestă cancerul la sân, și nici nu-mi doresc să aflu, iar pentru a depista orice neregulă la timp, o ecografie mamară anuală nu e un lucru nici prea costisitor, nici prea consumator de timp și deloc dureros. Apropos, eu am platit pe ultima, făcută vineri, 80 de lei.

Cât despre Papanicolau, din nefericire, sunt predispusă la cancerul de col uterin, din motive pe care nu sunt încă pregătită să vi le dezvălui, așa că de voie, de nevoie, musai să mi-l fac anual. Însă a devenit o rutină și chiar daca vizitele la ginecolog nu-s activitatea mea preferată, paza bună trece primejdia rea.

N-am cum să accentuez și să subliniez mai tare faptul că sunt două lucruri pe care TREBUIE să le facem. Fără să amânăm, fără să găsim pretexte (că n-avem bani, că n-avem timp – poate atunci când o fi prea târziu, o să vă doriți să fi avut – că, că, că…), fără să ne bazăm pe faptul că suntem tinere și că nu ni se poate întâmpla nouă. Boala nu alege pe cine să lovească, o face și gata.

Acest articol face parte din campania #obiceiurisanatoase de la Activia, însă vreau să știți că am ținut neapărat să includ acest sfat, această obligație pe care o avem față de noi înșine, în campanie pentru că poate deschide toată lumea ochii. Am mai scris despre cancerul de sân și voi continua să o fac până când înțeleg toate femeile că nu e de joacă cu așa ceva. Iar dacă un simplu test anual nepoate ajuta să găsim neregulile la timp, de ce așteptăm invitații speciale?

19 Comments

  • Andreea

    Am scris anul trecut un articol pe subiectul asta. Intr-adevar, controalele sunt importante pentru ca permit diagnosticarea cancerului la san chiar cu ani buni inainte ca boala sa se manifeste clinic. Cand am fost eu la un control de rutina, am avut ghinionul sa intalnesc o doctorita ignoranta, care m-a luat peste picior ca m-am speriat degeaba, insinuand ca as fi ipohondra… Daca intalniti medici cu atitudinea asta…schimbati medicul, dar continuati sa mergeti regulat la control (macar o data pe an). “La fiecare 3 minute, undeva pe Glob, o femeie este diagnosticata cu cancer la san.” – no pressure

  • Cristina

    În Bucureşti am fost eu la un medic endocrinolog foarte bun – Simona Fica. Doar ca pe atunci (2010-2011) doar consultatia era vreo 200 de ron. Acum, pentru cei cu chestii serioase, sau care nu reusesc sa afle din alte parti niste raspunsuri ok, merita!

  • Mihaela Nistor

    Păcat că nu avem educația necesară de a merge constant la control. Ar trebui o promovare mult mai agresivă în rândul tuturor femeilor!
    Nu mergem cu plăcere la ginecolog, dar nici la stomatolog și totuși mergem pentru că știm cât de necesar e!

    • Tomata

      chestia e ca degeaba citesti de nenumarate ori, daca nu faci nimic in privinta asta. multe dintre noi credem ca pe noi nu ne poate atinge nimic, asa ca lasam sa treaca. si eu fac asa in multe privinte…

  • Oana

    Mamografie nu am facut niciodata, dar am de gand. Vizita anula ala ginecolog e sfanta, nu concep sa nu o fac, chiar daca nu-i chiar activitatea mea preferata.

    • Tomata

      nu confunda mamografia cu ecografia mamara. sunt doua lucruri diferite. si mamografie nici nu prea ai voie sa faci pana dupa 35 de ani. dar eco poti face cat de des vrei.

  • Teo

    Stiu cum e. Sa stai mereu cu gandul ca trebuie sa iti faci analizele. Insa, din propria mea experienta va spun, cine a avut destule probleme ginecologice sau cine are in familie cel putin un caz de cancer, e bine sa isi faca testul Papanicolau chiar si o data la 6 luni. Cel putin asa am fost eu sfatuita.

    • Tomata

      da, nu strica nici la 6 luni, e chiar foarte indicat. unele tipuri de cancer evolueaza foarte repede si un an e mult de asteptat. 🙁

  • Carla

    Ar mai fi de adaugat ca exista, in prezent, un program national de preventie a cancerului de col uterin, in cadrul caruia s-a decis efectuarea in mod gratuit a testului Papanicolau la orice cabinet care are contract cu casa de asigurari.

    Este foarte important de stiut, mai sles pentru femeile cu o situatie materiala precara, ca efectuarea unui Papanicolau e gratuita aproape oriunde, cu o simpla trimitere de la medicul de familie. Iar cancerul de col uterin, alaturi de cel de colon, sunt tipurile de cancer cu cea mai mare incidenta de deces, la nivel mondial… How scarry is that?!

  • lala

    ma bucur ca ai scris acest articol!
    eu imi fac o data pe an toate analizele, inclusiv cele de sange, papanicolau si ecografie mamara!

  • Moldoveanca

    Mai gagico, experienta mea e urmatoarea: pe la 19-20 de ani am avut o perioada in care nu puteam sa dorm noaptea de durere de sani. Normal, eram panicata pana la dumnezeu, eram absolut sigura ca am cancer. Am fost la doctor si m-a verificat. Mi-a spus ca am exces de foliculina (denumire comuna pentru estrogen). Mi-a facut analize in urma carora mi-a dat picaturi de mastodinon de luat dintr-o anumita zi a ciclului + crema progestogel de masat pe sani. Nu iti spun asta ca sa faci si tu sau altcineva la fel, doamne fereste, orice tratament trebuie luat la sfatul medicului. Iti spun doar ca sa stii ce sa intrebi la medic. Mai stiu inca vreo 3 exemple de tipe cu aceleasi simptome carora doctori diferiti le-au pus acelasi diagnostic, deci este o problema comuna, nu ai de ce sa te sperii, doar ca trebuie sa mergi si sa supraveghezi.

    Problema respectiva a trecut dupa ce am oprit anticonceptionalele. Nu mi-a spus nici un doctor chestia asta, dar concluzia mea personala a fost ca nu s-au potrivit corpului meu.

    Eu din pacate am ajuns sa ma simt cu ginecologul ca si cu iubitul meu, avand in vedere ca ma duc o data pe saptamana la cabinet (poveste lunga) :))) Deci se poate mult mai rau decat o data pe an. Dar da, orice femeie trebuie sa se duca, trebuie sa lase rusinea la o parte, sa stranga din dinti si sa se duca. Mai mult, fiecare femeie tanara ar trebui sa se duca la arborele genealogic propriu si sa identifice o femeie matura din familia ei, pe care sa o ia de manuta si sa o duca la mamografie, pentru ca toate avem mame, matusi si bunici care tot femei sunt, si chiar daca sunt ale noastre asta nu inseamna ca sunt invincibile 🙁

  • Silving

    Aici se recomanda testul Papanicolau la 3 ani, de fapt te si instiinteaza cand e timpul. Ei zic ca celulele canceroase au o evolutie lenta si nu se transforma in cancer decat in ani de zile, deci 3 ani e o perioada rezonabila.Asta nu inseamna ca nu te poti cand vrei, mar des, mai rar, deloc,dupa cum crede fiecare.

  • Mihai Motrescu

    o metoda si mai exacta decat ecografia de san este mamografia,te iaradiaza putin motiv pentru care nu e indicata femeilor sub 40 de ani dar dupa 40 de ani se recomanda ca fiecare femeie sa isi faca o mamografie odata pe an

  • Fumatorul Vesel

    Corect, sunt multe analize si teste pe care multi omit sa le faca, printre ei ma includ si eu, nu ma laud cu asta, dar sunt multe cele care nu isi permit aceste teste, analize, sau care pur si simplu nu au educatia necesara sa faca aceste demersuri.

  • Cristina

    dap, 2 teste f importante, plus, important, autoexaminarea lunară a sânilor pentru toate femeile . si daca unii nu si le permit sau nu stiu de aceste teste, acolo intervine medicul de familie. care are acest rol, sau SI acest rol, sa indrume in functie de fiecare persoana, de antecedentele personale si heredocolaterale(adica familiale), teste care se pot face cu bilet de trimitere la spitalele de stat, fara sa platesti, poate cum se intampla la noi, trebuie sa astepti, dar merita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *