Internetul, cea mai ieftină dădacă

Când mă vedea stând la calculator, tatăl meu făcea puțin cu nervii. Nu exista zi în care eu să stau nestingherită pe net, să scriu pe blog în liniște sau să citesc alte bloguri fără să aud veșnica predică: „Iarăși stai la calculator?”, „Iar pierzi vremea stând la taclale?”, „Ce faci tu toată ziua pe net?”

Pe baza celor văzute la televizor, adică a cazurilor în care unii tineri erau fie victimele unor înșelăciuni financiare, fie, mai rău, a unor abuzuri sexuale sau fizice, tatăl meu asocia statul la calculator cu un pericol pe care el nu-l putea controla. Oricât m-aș fi chinuit eu să-i explic că internetul meu nu e dăunător, că nu are nimic în comun cu ce vede el la televizor, că știu să mă feresc de oameni dubioși, în același fel în care mă feream de necunoscuți când eram mică și-mi spunea să nu iau nimic de la străini, tot nu-i intra în cap. Știrile catastrofale curgeau una după alta: fete cunoscute și agățate pe net erau fie violate, fie omorâte, fie lipseau de acasă pentru că și-au urmat fericirea promisă de vreun crai de pe mirc, și odată cu cazurile astea se înmulțeau și grijile tatălui meu. Până când m-am înfuriat și i-am arătat ce fac eu „toată ziua” pe net. S-a mai potolit, dar tot mă sâcâia să nu mai stau atâta la calculator. Acum aș da orice să mă mai sâcâie. 🙁

Dacă „pe vremea mea” copiii erau educați cu televizorul, acum sunt lăsați să își ucidă neuronii în fața monitorului, jucându-se de dimineața până seara sau stând pe facebook și urmărindu-și „crush”-urile adolescentine pe toate rețelele de comunicare. Foarte mulți copii și tineri nu știu că internetul e mai mult decât o pierdere de vreme. Nu știu să-l folosească în scop constructiv, nu citesc articole de calitate, din care pot învăța ceva, nu caută să se documenteze pentru un proiect sau un eseu. Preferă să dea copy/paste și să nu înțeleagă nimic. Și toate astea se întâmplă pentru că părinții nu știu cum să-i supravegheze și cum să-i îndrume. Unii dintre ei sunt oameni fără școală, pentru care Internetul este o enigmă totală, alții sunt prea preocupați pentru a le explica celor mici ce e bine și ce nu e bine să facă pe net.

Cineva s-a gândit însă la problema asta, care este, fără îndoială, o problemă serioasă, și a găsit o soluție de a trage un semnal de alarmă și de a încerca să educe mai întâi părinții și apoi copiii. Pentru al patrulea an la rând, Cosmote luptă pentru  un internet mai sigur. Cum? Oferindu-le părinților un „manual” de gestionare al statului copiilor pe net. Adică o broșură care să le prezinte pericolele la care sunt expuși copiii și să le deschidă ochii asupra potențialelor consecințe ale neglijenței lor.

Aceste broșuri („Cum să-ți protejezi copiii de pericolele internetului?”) vor fi disponibile în magazinele Cosmote și Germanos,  vor fi distribuite în școlile din 13 orașe și la evenimentele corporatiste.  Campania lansată de Cosmote, Ziua Siguranței pe Internet (care a fost pe 7 februarie), face parte dintr-un proiect mai amplu al Uniunii Europene, Safer Internet Plus, pentru că problemele de care vă spuneam nu sunt specifice doar României. În toată lumea parinții își lasă copiii în grija bonei internetice. Mai multe detalii despre aceasta campanie și broșură găsiți aici.

Iar dacă sunteți unul dintre părinții care nu știu ce fac copiii lui când stau la calculator sau dacă cunoașteți asemenea părinți, ar fi bine să vă implicați cumva, să citiți broșura și să luați atitudine. Mai târziu, copiii vă vor mulțumi.