Inima intunericului

Autor: Joseph Conrad
Nationalitate: polonez (a scris in engleza)
Titlu original: Heart of Darkness
Gen: literatura coloniala
Anul aparitiei: 1902
Nr. pagini: 96 (Aziloth Books)
Premii: nu
Ecranizare: Heart of Darkness, Apocalypse Now
Nota mea: 3/5
Am mai citit si:

Deși la momentul la care am citit cărțulia lui Conrad am decretat că nu mi-a plăcut, acum, după câțiva ani buni, când îmi amintesc unele detalii – și mă mir că mi-au rămas atât de întipărite în minte – îmi dau seama că totuși Inima întunericului este o carte care a lăsat ceva în sufletul meu. O întrebare care și astăzi îmi persistă în minte, care își scoate curioasă semnul de întrebare din sertarul în care memoria mea a așezat-o.

Întâmplarile sunt povestite prin prisma lui Marlow, un căpitan trimis în Africa la o companie belgiană de comerț. Deși sarcină lui e să transporte fildeș pe râu, o altă datorie este să-l readucă pe Kurtz, un comerciant de fildeș, din nou în civilizație… Vedeți voi, Kurtz ăsta devine personajul principal, cam la fel cum Holly Golightly devine eroina cărți lui Truman Capote. Kurtz are o reputație de om crud, neînduplecat, satanic si demn de orice dispreț. Si totuși, când Marlow întâlnește oameni care l-au cunoscut (vărul lui, un jurnalist și pe logadnica lui), are impresia că fiecare vorbește despre alt om decât cel pe care l-a cunoscut în junglă. Inima întunericului rămâne o carte despre dualitatea umană și despre cum suntem percepuți de cei din jurul nostru, despre impresiile pe care un om este capabil să le răspândească.

Revenind la întrebarea despre care vă spuneam mai sus, îmi stăruie în minte imaginea logodnicei lui Kurtz pe care o deseneaza Conrad. Într-o cameră întunecată, toată lumina părea că se concentrează pe fruntea aceste femei frumoase, care îl iubea pe negustorul demonic. Mai mult din curiozitate, decât pentru a-și exprima condoleanțele îndureratei logodnice, Marlow vrea sa o cunoasca pe cea care putea iubi un asemenea om. Si astfel mă întreb și eu (și sunt sigură că si voi uneori) cum poate fi un om rău iubit de cineva? O fi și el ca și Kurtz, altfel decât ce cunoaștem noi, altfel decât ni s-a arătat nouă? Cum poți să crezi că un om pe care îl știi rău poate fi și bun, și cum de există cineva pe lume, poate la fel de pur și luminos ca și logodnica lui Kurtz, care vede binele din el?

Aceasta recenzie a fost publicata pe tabu.ro.

6 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *