“Atunci cand cineva iti reproseaza ceva, trebuie sa te analizezi”

Titlul este un citat din leapsa facuta de Jocul Orb. Uite asa facem ping pong cu idei. Chestia e ca m-am gandit un pic la treaba asta in ultimele luni, pentru ca mi s-a intamplat sa fac reprosuri. Asa-s io, mai nesimtita, ma bag in vietile oamenilor si imi dau cu parerea si atunci cand nu mi se cere si cand nu-i treaba mea.

Am facut-o insa pentru ca a fost vorba despre cineva care imi era foarte drag, o persoana care se schimbase mult in ultima vreme si care nu mai era nimic din ce-am cunoscut eu. Cel putin fata de mine. Prin urmare, am simtit nevoia sa ii spun tot ce am pe suflet, cat de tare ma deranjeaza schimbarea ei si cat de mult m-am indepartat de ea. Asta a insemnat o serie de reprosuri, de acuze si de lucruri care probabil trebuiau tinute pentru mine (in viziunea altora). Dar nu-mi pare rau ca am procedat asa, cel putin nu inca si dupa cum ma cunosc, nu-mi va parea rau nici de-acum inainte. Pentru ca nu iti poti cere scuze ca nu-ti mai place o persoana si mai ales pentru ca nu mai ai nimic in comun cu ea. Asta nu inseamna ca nu-mi pare rau ca prietenia aia s-a sfarsit, dar pentru mine nu putea continua in noile conditii.

Bun, trecand peste introducerea asta, sa vorbim despre titlu, care rezuma foarte exact si conceptia mea.

Mama mea, cand tatal meu ii spunea ca mancarea nu e sarata destul sau trebuia un pic mai mult prajita carnea (dau niste exemple), spunea ceva de genul: “Data viitoare nu-ti mai fac.” sau se imbufna si se supara. Daca ii reprosam eu ceva, ca nu facuse bine sau ca as fi vrut sa faca ceva altfel, la fel: “nu-ti mai fac/nu-ti mai cumpar/nu-ti mai spun”. O atitudine pe care am condamnat-o inca de mica. M-am intrebat mereu de ce nu putea sa-si accepte greseala si sa faca ceva sa o indrepte, de ce atitudinea aia razbunatoare si negativa? De ce crezi ca oamenii aia iti spun niste lucruri, de ce iti fac reprosuri? Doar ca sa se afle in treaba sau sa se ia de tine? Nu, pentru ca gresesti undeva, cu ceva, fata de ei. Daca iti pasa de ei, analizeaza-te putin si intreaba-te daca au dreptate. Daca au, schimba ceva, daca nu, mergi mai departe. Dar analizeaza-te si asigura-te ca acei oameni vorbesc prostii.

N-am fost ferita nici eu de reprosuri, insa am ciulit bine urechile cand cineva mi-a spus ca nu procedez corect sau ca gresesc. Daca mi se spunea ca nu-mi sta bine cu albastru la ochi, ma uitam mai bine in oglinda,  daca mi se spunea ca prea mi s-a urcat popularitatea la cap, ma faceam mica mica, imi era rusine si faceam tot posibilul sa ma corectez. Daca Iubi imi spunea ca nu-i place sa ma inzorzonez cu tot felul de accesorii, cel putin cand ieseam cu el incercam sa fiu “mai decenta”. Si exemplele pot continua, dar asta nu inseamna ca intotdeauna am facut cum mi-au spus ceilalti. Dar intotdeauna mi-au dat de gandit. A contat de la cine vine, de ce vine si daca are sau nu dreptate.

Ah, si ca tot suntem aici. Urasc cu pasiune reprosurile de genul: “poate si tu m-ai suparat sau m-ai deranjat atunci, dar eu n-am zis nimic.” Asa cum l-am atentionat si pe Iubi, reprosurile facute dupa 100 de ani, nu valoreaza pentru mine nici cat o ceapa degerata. Daca nu mi-ai spus atunci cand fac, atunci cand te enervez, atunci cand te supar… naspa! Nu-ti citesc gandurile si poate nici nu-mi dau seama ca gresesc. Spune-mi, cearta-ma, atentioneaza-ma ATUNCI, pe loc, nu dupa 3 ani, cand iti aduci aminte.