Unul dintre secretele unei vieţi mai uşoare – organizarea bucătăriei

Oricât de pompos sună titlul, n-aş găsi altul mai bun. V-am tot povestit că în ultimul timp acord o importanţă mai mare şi o atenţie deosebită obiectelor şi activităţilor casnice. Nu de alta, dar dacă toată viaţa mea se desfăşoară în casă (anul ăsta am ieşit o singură dată în oraş), mi-am dat seama că în spaţiul ăsta lucrurile trebuie să fie cum am eu nevoie să fie. Aşa că m-am pus pe săpat pe internet şi de săptămâna trecută, de când am pornit la drum, sunt de neoprit. Am găsit nişte bloguri absolut sublime despre organizarea casei şi tot felul de idei de folosire a spaţiului şi de uşurare a muncii – o să vă dau nişte linkuri la final. Vineri şi sâmbătă, mi-am întors casa cu susul în jos cu scopul reorganizării sertarelor, dulapurilor, rafturilor etc. Păcat că zilele au fost prea scurte, păcat că a trebuit să merg şi la cumpărături, să fac şi de mâncare, că altfel făceam curăţenie peste tot. Aşa, am reuşit doar în bucătărie şi în două sertare din hol. Să vă povestesc cum am început, ce-am făcut pe parcurs şi ce mai urmează să fac. Dacă o să vi se pară că în casa mea era haos total înainte de organizarea asta, nu era CHIAR atât de grav, însă lucrurile erau puse peste în locuri nepotrivite şi nu îmi erau deloc la îndemână.

Primul dulap în care am intrat hotărâtă să pun fiecare lucru la locul lui a fost cel de condimente. N-am făcut poză înainte să mă apuc de treabă, poate e mai bine, că v-aţi fi luat cu mâinile de cap, dar oricum acolo nu va mai fi niciodată dezordinea care a fost. Punguţe deschise peste tot, unele prinse cu clame de rufe, altele capsate, altele rulate, borcane cu condimente expirate, care nici nu ştiam ce erau – deh, dacă nu făceam de mâncare, nici nu mă prea interesa ce e pe acolo. Aşa am descoperit că am 3 pungi de făină şi vreo 2 de piper. Mălai în vreo 2 pungi desfăcute, foi de dafin într-o cutie şi într-o pungă. Pentru că nu vreau să arunc cu banii pe geam (chiar dacă am fost destul de cheltuitoare în ultima vreme), mi-am zis să lucrez cu ce am. Şi am o boxă plină cu borcane. Aşa că mi-am făcut o listă cu condimentele pe care le aveam şi mi-am adus de jos borcane mari şi borcane mici, toate la fel. În borcanele mari am pus făină, sare, orez, zahăr şi alte chestii care vin în cantităţi mai mari şi în cele mici piper, boia, susan, vegeta, etc. Când am terminat, nu mi-a venit să cred cât spaţiu am şi cât de la îndemână îmi sunt toate. Plus că ştiu ce am ;)) Le-am pus etichetă şi le-am aranjat în funcţie de cât de frecvent le folosesc. Poate nu arată extraordinar de bine, dar cel puţin e curat şi organizat. Aşezarea e doar pentru poză, că nu le-am lăsat așa răsfirate.


Organizarea dulapului cu condimente

Când am terminat cu dulapul ăsta, de fapt cu raftul ăsta, că sub el mai am unul cu pungile de făină, paste şi alte cele pe care nu le folosesc prea des, mi-am orientat atenţia spre dulapul următor. În ăla aveam de la cărţi de bucate şi prosoape de bucătărie până la paie, pahare de plastic, caserole, cutii de ceai şi tăvi. Ah, şi tot acolo e și locul pâinii. Am stat eu şi-am cugetat bine că am nevoie în bucătărie de un loc unde să-mi pun toate aparatele electrocasnice: steamer-ul, mini robotul, mixerele şi tocătorul de legume. Având în vedere că steamer-ul stătea sub centrală în cutia lui, înconjurat de borcane de dulceaţă şi conserve de tot felul, un mixer într-un sertar şi celălat lângă steamer, tot în cutia lui, iar celelalte două sus pe frigider, în cutiile lor… nu vă puteţi închipui fericire când le-am văzut pe toate strânse pe un singur raft, fără cutii, fără să caut în zece locuri după ele. Pe raftul de sus am păstrat locul pâinii şi am făcut loc ceaiurilor.


Organizarea aparatelor electrocasnice

Următoarul spaţiu: sub chiuvetă. Ioi… acolo îmi era groază să şi deschid. Pungi, ulei, oţet, cartofi, sticle, coşul de gunoi… Înainte să trec la organizare, m-am gândit ce voi pune acolo. Păi: pungi, bureţi, lavete, dopuri, mâncarea câinilor. Am măsurat şi-am plecat la cumpărături. Intenţionam să îmi iau ceva rafturi, dar tot ce-am văzut fie nu avea dimensiunea potrivită, fie nu-mi plăcea. Aşa că, la un raid de informare prin Dedeman, am ajuns la raionul cu scule şi chestii pentru bărbaţi. Am dat de rafturile astea verzi care aveau exact măsura care-mi trebuia mie şi mi-am luat 3. Voila! Problema rezolvată.


Organizarea spatiului de sub chiuveta

Mai departe, m-am orientat către capătul balconului-bucătărie şi am eliberat spaţiul de sub centrală. Cum vă spuneam mai înainte acolo era locul steamer-ului, în cutie, a dozelor de bere ale lui Iubi, a borcanelor de toate felurile şi a bidoanelor de apă. Borcanele le-am stivuit pe verticală, în două cutii şi le-am băgat sub masă, unde nu mă încurcă cu nimic. Steamerul l-am băgat în dulap, iar apa a rămas pe loc. Momentan acolo mai e doar fierul de călcat, că încă nu i-am găsit loc, dozele de bere ale lui Iubi şi apa. În locul ăla voi pune un raft (încă n-am găsit unul care să-mi placă) şi acolo voi pune coşuri cu legume: cartofi, morcovi, ceapă etc. Optimizez spaţiul şi mai mult.


Am mai scăpat de-o plantă care-şi dadea duhul – am scos-o pe casa scarii şi duminică dimineaţa fusese deja adoptată de vreun vecin – şi de filtrul de cafea pe care oricum nu-l folosea nimeni, aşa că şi pe pervazul geamului de la dormitor am obţinut mai mult loc şi nu mai arată toate înghesuite. Ah, de țeava de gaz atârnă 3 ghivece cu flori, care nu apar în poză pentru că le udasem şi erau la scurs în baie.

Am doar două sertare în  bucătărie şi ambele erau folosite pentru a depozita pungi. Aveam kilograme întregi de pungi care se tot adunau. Mai demult, pe primul l-am transformat în seratar pentru tacâmuri, numai că aveam o problemă. Sertarul e mic (25cm x 25cm), deci nu-mi intra în el nici un separator de-ala de plastic. Aşa că le aruncam acolo cum îmi venea. Evident că asta nu putea dura la nesfârşit aşa că, până la o soluţie mai bună, am pus înăuntru o cutie de praline şi capacul ei, pentru a le delimita cât de cât şi pentru a sta cuminţi în aceeaşi poziţie.

Celălat sertar, plin de pungi, cum spuneam, l-am golit şi am pus în el prosoapele de bucătărie. Şi din astea am o gramada aşa că le voi mai tria că n-am nevoie de toate şi oricum unele-s prea vechi.


Utimul dulap de care m-am ocupat a fost cel al veselei. În principiu ăsta n-a suferit prea multe modificări, am făcut doar ordine că şi aici erau toate alandala. Farfuriile întinse şi cele adânci şi-au păstral locurile, însă castroanele şi fundurile de lemn au ajuns pe raftul de jos, împreună cu ustensilele de bucătărie. Într-o cutie de pantofi am pus obiecte precum zdorbitorul de usturoi, ciocănelul de carne, foarfeca de pui, etc. Înainte erau toate puse pe o tavă într-o ordine doar de ele ştiută, nu şi de mine. Când aveam nevoie de desfăcătorul de conserve stăteam vreo câteva secunde bune să răscolesc prin mormanul de fierotănii. Acum, scot cutia roşie şi am acolo tot ce-mi trebuie.


Că to veni vorba de tacâmuri, era să uit să vă vorbesc despre o altă idee care îmi e foarte dragă. Când mama mea era femeie în casă şi stapâna bucătăriei, dorinţa ei era să nu vadă nimic pe pereţi. Nici dulapuri, nici chestii atârnânde. Aşa că, ustensilele de bucătărie (polonicul, paletele, sitele, etc) erau puse pe raftul de jos, împreună cu celelalte tacâmuri. Pierdeam o grămadă de timp cu căutatul şi aplecatul după diverse unelte şi mă cam enerva chestia asta. Aşa că mi-am cumpărat un cuier de inox (să se asorteze cu uscătorul de farfurii şi stativul de tacâmuri) şi l-am agăţat cu fundiţe de ţeava de gaz. :)) Nu-i din cale-afară de estetic, dar e extraordinar de practic. Când gătesc, numai întind mână şi-mi iau ce-mi trebuie. Simplu de tot şi foarte economicos cu timpul şi nervii mei.


Asta a fost în bucătărie. Am mai zis ceva despre două dulapuri din hol, dar le las pentru alt post dedicat lor.

Tot ce nu mi-a mai trebuit fie am aruncat, fie am dus în boxă („da’ dacă o să am nevoie?”). Mare păcat că la noi nu se organizează garage sales, că aş avea câteva lucruşoare bune de vândut.

Sunt foarte, dar foarte mulţumită de cât de aerisit e totul acum, că fiecare lucru are locul lui, că ştiu tot ce am prin bucătărie şi unde să-l găsesc cât mai repede. Nu vorbesc prostii când vă spun că organizarea casei şi a bucătăriei vă ușurează viaţa. Pentru că găsiţi tot ce vă trebuie imediat, nu vă enervaţi şi terminaţi treaba mai repede.


Acest articol face parte din campania #obiceiurisanatoase de la Activia şi mă bucur să-l împart cu voi. Ah, că era să uit, linkurile de care vă spuneam la început.

I Heart Organizing – cel mai mişto blog din toate câte am descoperit eu.
Acasă cu Ama – ştiam de blogul Amei de mai demult, dar nu m-a pasionat nimic legat de casă. Până acum.
MissHappy – nu l-am răsfoit prea în detaliu, dar am găsit chestii drăguţe pe el.
Organizing Junkie – nici ăsta nu l-am prea frunzărit, da’ am văzut chestii interesante.

43 Comments

 • CristinaTM

  Am tot amânat să reorganizez spațiul, dar cred că nu mai pot trage mâța de coadă. În weekend-ul următor îmi reorganizez și eu dulapurile de haine. M-ai motivat să mă apuc de treabă.

  • Tomata

   cand o sa vezi ce sentiment superb ai dupa ce le vezi pe toate la locul lor, n-o sa te mai poti opri. ;)) eu mai am inca mult de lucru, prin baie, prin sufragerie… dar mai astept ca n-am mobilierul de care am nevoie si nu vreau sa-mi fac de lucru de 2 ori. sa ne arati poze cand termini 🙂

 • Andra

  Eu de cate ori vreau sa fac asa o ordine in casa ma lovesc de incapatanarea mamei mele care considera ca nimic nu trebuie aruncat si face scandal indiferent cate argumente as avea. deci… trebe sa mai astept cu organizarea pana o sa am propriul meu cuibusor 😛

  • Tomata

   si maica-mea era la fel. acum… asta nu mai este o piedica, mai ales ca eu sunt genul care arunca tot ce nu-i foloseste. ma rog, mai am obiecte care sunt in perfecta stare de functionare si pe care nu vreau sa le arunc, dar le duc in pivnita si sper sa le vand sau sa le dau cuiva. dar adevarul e ca nu fac nimic din astea doua si tot le strang acolo. :-s

 • Demonica

  Si nu numai in bucatarie! 🙂 E faina ordinea si la birou, in acte, la pantofi, haine, carti. Sa stii tot timpul unde este acel lucru pe care il cauti. Si ideal e sa arunci tot timpul ce nu ai mai folosit in ultimii 2 ani, iti usureaza muuult viata.

  • Tomata

   la carti nu prea am ce curat sa fac… la birou e mereu curat, la haine… da. acolo e de munca si o fac cam de 2 ori pe an. de fiecare data descopar ca am muuulte haine pe care nu le-am purtat demult.

 • Jocul orb

  Wow, felicitari, ai muncit ceva!
  Si eu am dulap de condimente, dulap de conserve etc.:), dulap de fainuri si alte cereale (voiam sa scriu prafuri dar m-am razgandit:) )
  insa sunt disperata de ce proportie de timp ajunge sa ocupe menajul desi impartim totul la doi

  • Tomata

   doua zile am muncit. 🙂
   in bucatarie nu cred ca voi mai avea mult de facut curatenie. adica in afara de spalarea blatului si de sters praful pe pervazul geamului de la dormitor… totul e in ordine. evident maturat si spalat pe jos, dar in rest, e ok acum 🙂 mai am insa o casa intreaga si de cele mai multe ori o fac singura, ca ba nu-mi place cum face altcineva, ba sunt singura…

 • lala

  eu anul acesta ma mut la casa mea :), asa ca am nevoie de astefl de idei. abia astept sa aranjez totul cum vreau si sa mi las imaginatia sa “vorbeasca” !!

 • nina

  Tot aman aceasta activitate, ba ca nu am borcane, ba ca nu am cosuri, ba ca nu am adus tot de la casa la apartament…Pfff, trebuie sa ma apuc si eu. Foarte frumos ti-a iesit.

 • Cristina

  pff, caaata treaba..caaata organizare. si ce cuminti stau toate la locul lor. ti.a iesit frumos 🙂 si ai o bucatarie frumoasa, imi place muult cum bate soarele in ea si cum cade pe masuta. te si vad stand acolo cu o cafea dimineata 🙂

  • Tomata

   multumesc. 🙂 nu prea apuc sa beau cafeaua dimineata. de fapt n-am baut deloc cafeaua acolo de cand e casa pe mainile mele. 🙁 nu am timp, inchipuie-ti. si oricum nu beau cafea, dar un ceai as fi putut.

 • delia

  O reorganizare vine bine intotdeauna si eu am facut acest lucru inainte de craciun. Cu o mica diferenta (sper sa te ajute :P) , sunt condimente pe care nu le folosesc in mod frecvent (stie fiecare ce si cat foloseste) iar la acestea am notat pe borcan, pe langa nume si data expirarii 😀

  • Tomata

   da, e o idee buna, merci. numai ca nu prea stiu cand expira ca am aruncat ambalajele :)) apropos, macul are perioada de expirare? ca daca da, ar trebui sa-l arunc pe al meu. :-s

 • Roșcata

  Si eu le am pe toate ordonate si puse frumos incat sa nu ma invart aiurea prin bucatarie cand am nevoie de ceva.
  Ce imi place la nebunie e ca ai geamuri mari la bucatarie, ai mereu luminata ”zona de lucru”. La mine bucatarie este in mijlocul apartamentului si mereu e frig si rece acolo, sa nu mai spun ca si ziua trebuie sa stau cu lumina aprinsa.

  • Tomata

   da, toate geamurile casei sunt atat de mari. si in sufragerie, si la dormitor, desi la dormitor sunt in casa. e muuulta lumina ziua, prea multa chiar pe timpul verii. dar imi pun jaluzele si se rezolva. 🙂

 • tamara

  Felicitari pentru organizare! Important este ca ai luat decizia sa schimbi ceva in casa si te-ai si apucat de munca!Este foarte important ca nu ai amanat!Acesta este un comportament “sanatos”din punct de vedere psihologic!
  Pentru mine casa este foarte importanta si am transformat-o in castelul meu personal!
  O idee- am si eu multe pungi, daca sunt mai maricele devin saci de gunoi!
  Spor la treaba in continuare!

  • Tomata

   multumesc 🙂 trebuie sa schimb, ca altfel ma frustreaza toata lipsa de organizare si faptul ca nu gasesc niciodata nimic in secunda in care imi trebuie. mai am oleaca de lucru si in celelalte camere, but I’m getting there 🙂 pungile devin si la mine saci de gunoi, alea care se potrivesc. restul… am gasit o solutie si pentru ele, dupa ce-am scris postul. aveam prin sufragerie o cutie cilindrica, de metal in care fusese o sticla de lichior. am pastrat-o ca mi-a placut. acum am facut din ea recipient pentru pungile de plastic. o ador. 🙂

 • MsHoney2MrHoney

  Felicitări!! Foarte bună postarea ta.
  Te citesc în fiecare zi de ceva vreme ( vreo 3 luni, cel puţin), acum e prima dată cand îţi scriu (shame on me, că mai am muuuulte felicitări să îţi adresez pentru tot ce scrii). O să mă mut impreună cu my MrHoney în curând si o să ţin cont de sfaturile tale pentru organizarea bucătăriei.
  Very nice! 😀

  • Tomata

   multumesc de aprecieri si de vizite 🙂 si sa imi scrii mai des. 🙂
   sper sa te ajute ce-am scris io aici si ce voi mai scrie si despre organizarea celorlalte camere. sa te inspiri si de pe celelalte bloguri, ca sunt tare misto unele idei.

 • Oana

  Eu cand m-am mutat mi le-am aranjat sublim. Doar ca dupa prima saptamana am descoperit ca nu e deloc practic asa ca 90% a fost rearanjat :). Eu faina si zaharul le am la indemana si le tin in cutii de metal (se gasesc la bamboo).

  • Tomata

   si la mine zaharul era in cutie de metal. si voiam sa imi cumpar borcane de-alea frumoase cu capac misto, etc. dar daca nu am bani pentru asta acuma… mi-am zis ca nu crapa condimentele nici in borcane normale. si-asa nu le vede nimeni (numai voi, de pe net :)) ).

 • Deea

  Eu am rezolvat problema mult mai simplu: maică-mea stă la mine peste iarnă si e un maestru al organizării stiințifice pe categorii, subcategorii si alte ramuri. Asa că bucătăria, cămara, dulapurile din fiecare dormitor, mobila din camera de zi, până la ultimul sertăras din casă, totul e i-re-pro-sa-bil! 🙂

 • ady

  bucataria mea e destul de organizata (bine, eu m-am mutat de vreun an si le-am pus pe toate cum am vrut), dar niste locuri se cam bramburisera in urma folosirii.
  asa ca, inspirata de tine, aseara am facut ordine in dulapul de conserve; le-am rearanjat frumos, cum erau in toamna: raft cu dulceturi si compoturi, si doua rafturi cu diverse, unul jos, si unul sus (mai greu de ajuns la el la 1,5 m)-pe randuri: randul cu muraturi, randul cu diverse sosuri si randul cu salate.
  iar asta seara, am rearanjat sertarul de condimente. in marea lor majoritate, eu am condimentele in niste borcanele speciale de la ikea (5 lei/setul de 4 borcanele) in niste raftulete speciale fixate in perete, tot de la ikea (nu mai stiu cat au fost astea, dar nu prea mult), dar mai aveam si intr-un sertar diverse pliculete in care era prea putin sa pun in acele borcanele. asa ca le-am pus in niste borcane de medicamente, pe capacul carora am lipit etichete: sa nu iau toate borcanele la rand. doar deschid sertarul si vad ce e in fiecare borcanel.
  in rest, dupa ce am locuit 10 ani in comun cu alte persoane, am invatat sa folosesc la maxim fiecare locusor si sa fiu foarte organizata. stiu exact unde sa caut un lucru, in ce sertar sau in ce raft se afla. poate nu pot sa-l iau cu ochii inchisi, pentru ca totusi, e cam greu sa alegi cu ochii inchisi un anume tricou, dintr-un teanc de tricouri. 🙂

 • Ana Q.

  Vai, vazand cat de bine sunt organizate toate si cat de frumos arata bucataria ta si ma gandesc la ce e la mine… oh boy, chiar am nevoie de o zi libera sa nu fac altceva decat ordine printre tigai, oale si tacamuri. Felicitari! Ai facut o treaba excelenta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge