Nu înțeleg PS-urile

PS, nu de la Play Station, ci de la Post Scriptum. Nu le înțeleg rostul lor în articole, în comentarii fie pe bloguri, fie pe Facebook, fie oriunde pe internet.

Post Scriptum-urile au fost utile în scrisori, în alea scrise de mână, care aproape că au dispărut odată cu prezența calculatoarelor și a imprimantelor în fiecare casă. Când scrii de mână și îți lași ideile să alerge pe hârtie e normal să uiți ceva. Când termini de scris, recitești și îți dai seama că ai uitat să spui ceva important. Așa că la final, după „Cu drag, Gigel”, bagi un PS în care mai scrii câteva rânduri sau chiar o pagină. Că doar n-o să te pui să rescrii misiva că ai uitat o idee.

Dar când scrii pe internet, unde n-o poți face decât de pe laptop, tabletă sau smartphone, unde numai cu o atingere poți ajunge în locul unde poți introduce ideea uitată, chiar nu-i văd rostul și nici nu știu cum să cataloghez opțiunea celui care-l folosește. Lene? Dorința de a părea important?

Bine, nici eu nu-s mai brează, că dacă-mi puric blogul sigur găsesc în vreo două locuri câte un PS, chiar și un PPS, pe la începuturile lui. Cred că le-am folosit în loc de o sintagmă introductivă sinonimă cu „în altă ordine de idei” sau cu „dacă tot am amintit de asta” sau cu „apropos de asta” sau cu orice altceva care le-ar justifica.

Din punctul meu de vedere, Post Scriptum-ul e mort în lumea digitală.