Noi să fim sănătoşi
Lumea din jurul meu a început să fie obsedată de traiul sănătos. Nu zic că-i lucru rău, Doamne feri, că numai eu ştiu cât de sănătos am mâncat în ultima vreme, fortaţă fiind de-o nenorocită de gastrită. (Acuma, fie vorba între noi, dacă nu era dânsa, nu m-aş fi lăsat de fumat şi nici nu aş fi slăbit, deci în tot răul e şi-un bine. Două chiar.)
Şeful meu, colegii mei, prietena mea, bloggeriţele, peste tot sunt oameni care propovăduiesc un mod de viaţă sănătos. Unii-s vegetarieni, alţii fac yoga şi citesc cărţi care educă spiritul sau cărţi de nutriţie, alţii fac sport, se caţără pe munţi, merg la sală, la zumba, la te miri ce. Eu ce fac? Mpăi, în afara de mâncatul cât de cât sănătos, că na, din când în când, mai calc şi eu strâmb, nu fac nimic. Am fost de două ori la înot, o dată la căţărări, o dată la alergat prin jurul cartierului şi atât. Pentru că-s o leneşă şi pentru că nu are avea cine să mă împingă de la spate.
Acuma însă mi-am găsit naşul. De luni începe o campanie de promovare a obiceiurilor sănatoase, care o să pună puţină disciplină în viaţa mea sedentară. Poate cu ocazia asta îmi repar şi eu bicicleta şi mă deplasez pe două roţi. Acum când vine frigul. ;))
Până atunci, mi-ar plăcea să ştiu ce #obiceiurisanatoase aveti voi şi ce faceţi voi pentru a vă păstra sănatoase trupul şi sufletul? Daţi-mi idei.
33 Comments
Catalin Petru
hai nu fii negativista, duminica o sa fii cu noi!
Catalin Petru
oare l-am conjugat corect pe a fi? 🙂
Tomata
trebuia numai cu un i, ca la negativ e cu unul singur 😛 “nu fi”.
Catalin Petru
multumesc
coco
Se scrie fii doar la imperativ afirmativ (fii cuminte) și la conjunctiv afirmativ sau negativ (să fii punctual / să nu fii trist). În toate celelalte situații, se scrie fi.
Pentru formele cu doi i, este pur și simplu vorba de excepții în conjugarea verbului a fi. Formele de condițional prezent (aș fi mândru), imperativ negativ (nu fi fraier) și viitor (voi fi punctual) se formează întotdeauna cu infinitivul verbului, care este a fi. În formele de condițional trecut (aș fi lipsit) și conjunctiv trecut (să fi știut), a fi are rol de verb auxiliar și se scrie întotdeauna cu un
singur i.
Pe scurt, dacă este la modul conjunctiv (adică are să în compoziţia verbului) sau dacă este la modul imperativ afirmativ (atunci când cineva dă o comandă) se scrie cu 2 de i. In rest doar cu unul… Frumos şi uşor. Apropo răspunsul de la intrebare este să fii cu noi.
Tomata
@coco – io ma refeream la primul “fii”: hai nu fii negativista. acolo e imperativ negativ.
coco
atunci,scuze!
Valy
Ti-as fi dat reply pe twitter, dar eu nu apar in hashtaguri (e certat twitteru cu mine), asa ca iti las aici raspuns: singurul meu obicei sanatos este sportul – pe care il si promovez peste tot, sunt promoter online al sportului – se stie asta 🙂
pietricel
pe mine m-a lovit din plin afluxul asta declarativ legat de viata sanatoasa. Sper ca macar jumatate din toti cei care scriu, sa si puna in aplicare metodele propovaduite. Eu merg pe jos si incerc sa mananc cat mai sanatos. A, si sa dorm mai mult – dupa doi ani de dormit 5 ore incep sa ma resimt.
Roxa
Vezi de ce-s bune intrebarile astea? Am stat vreo zece minute sa ma gandesc la un obicei sanatos, unul singur, si ia-l de unde nu-i! Ma spal pe dinti de doua ori pe zi – se pune? In rest, nu mananc sanatos, nu dorm destul, nu fac miscare… o sa mor. 😀
Asztrid
Alimentatie sanatoasa, aerobic (am sa-l reiau, promit, dupa 3 luni pauza!)si…cam atat; da, fac si eu excese uneori, si sar calul daca simt ca moooooooooooooor de nu mananc ceva dulce.
Eu zic ca trebuie imbinat utilul cu placutul: adica daca vrei sa mananci sanatos, macar sa o faci cu placere, mancand si dintre legume/fructe/carne care iti plac macar asa…cat de cat. La fel cu sportul, miscarea: nu puteam sa alerg zilnic, sau sa fac nu stiu cate abdomene acasa; mi se parea plictisitor; miscarea pe muzica insa e cat de cat si distractiva.
Andreea
Pana acum 2 ani fumam un pachet pe zi (minim), beam bere si cola, pierdeam noptile si mancam toate prostiile, fara a tine cont de vreun program. Si? Si mi-era foarte bine, aratam fabulos 🙂 Acum merg la Zumba si la Pilates, mananc multe legume, fructe, peste, fructe de mare, nu mai fumez, nu mai beau cola, iar bere foarte rar, consum 2l de apa/zi. Si? Si am 2 kg in plus si un dor nebun de noptile pierdute 🙂 Morala? Traieste fix cum iti e bine, nu exista retete universale.
Roscata
Fructe si legume de sezon, mersul pe jos, ceai, apa, cateva exercitii.
adri
hmm, de cel putin 6 luni imi propun sa fac miscare :p : sa alerg, sa fac aerobic sa merg pe jos, dar nu prea imi iese, imi lipseste ceva care sa ma determine, sau cineva 🙂 … in rest traiesc relativ sanatos si anume nu mananc mezeluri de peste 1 an ( chiar nu credeam ca e posibil) nu folosesc aditivi alimetari pentru gust, doar sare si piper, oregano, busuioc si alte plante aromatice, nu mananc cartofi deloc ( intr-un an am mancat maxim de 5 ori pe la altii 🙂 ) si mai sunt alte obiceiuri alimetare importante gen nu beau bauturi carbogazoase, pare greu la inceput dar mai apoi te obisnuiesti 🙂
delia
lol, traiul sanatos se pare ca a devenit deja o moda, nu esti cool :p daca nu traiesti sanatos :)). Deci , eu traiesc super sanatos , vreau nu vreau =)). Am parintii la tara si cam tot ce consum e din ograda lor, paine nu mananc de foarte multi ani, pt ca am descoperit eu ca nu are nicio (sau nici o?, sa ma corectezi :P) calitate. Merg pe jos cam 5 km, tot de nevoie, ca nu este mijloc de transport in directia serviciu si dinspre serviciu si mai incerc sa temperez atata trai sanatos, ca deja mi-e rusine :)), cu cate 2-4 tigari pe zi, trebuie sa dau motive organismului de imbolnavire :p
maddy
incepe sa faci o forma de miscare (jogging, role, sala, pilates, etc) si o sa vezi ca nu`ti va mai veni sa mananci “prostii”, sa fumezi sau sa bei alcool.
Roxa
Delia, ma adopti? :)) Vreau sa fiu copilul tau adoptiv. :))
delia
roxa=)) eu te adopt, dar pt care din etape, cea cu sanatatea sau cea cu fumatul 😛 ?
Roxa
Nu fumez, deci sunt toate ale tale. 😀 In rest, ai descris viata ideala pentru mine.
delia
ok ok , te primesc :d (infiez)
Cristina
nu plec din casa fara sa iau micul dejun, lapte cu cereale, chiar daca sunt in intarziere, chiar daca nu mi.e pofta cateodata, trebuie sa.l manac 🙂 iar de restul activitatilor bicicleta, catarat, inot, plimbat se ocupa prietenul meu altfel, dupa munca, eu as sta in casa toata ziua si as dormi, lenevi, citi..ceva static oricum 🙂
lala
dimineata mananc cereale cu lapte.
incerc sa am 3 mese pe zi.
mananc legume si fructe si muuuulte lactate.
beau peste 2 l de apa pe zi.
urc scarile pana la et 9 si inapoi in fiecare seara…cam astea sunt obiceiurile mele
DAR mananc cam sarat si nu reusesc sa ma las 🙂
Corina
scuze ca ma bag, insa pentru un adult lactatele sunt dezastru. aportul de calciu este minor in comparatie cu ce face rau. de fapt, corpul uman inceteaza sa mai produca enzimele necesare digerarii eficiente a lactatelor in primii ani de viata, ulterior consumul de lapte aduce doar calorii si balonare. daca totusi nu poti fara lactate, e de preferat sa consumi lactate fementate, provenite din surse sigure, anume de la tara, din lapte facut de vaci, capre, oi care s-au plimbat pe camp si au mancat iarba. daca nu ma crezi pe cuvant intra pe siteul lui cristian margarit, el stie mai multe si le spune mai bine.
ps: laptele cu cereale este doar marketing, de fapt asocierea dintre cele doua iti aduce blocarea cantitatii de calciu asimilata din lapte, care oricum este mica.
macanta
cred ca traiesc sanatos :)in limita care se poate!
mananc legume de tara,fructe de tara,nu pun vegeta ,sau alte porcarii in mancare,e destul de gustoasa si fara nu beau sucuri cumparate de nici un fel,doar apa si ce imi fac in casa,limonada cu miere si menta.
Arana
Nu mananc sarat, nu mananc prajeli, carne doar de pui, preferabil la gratar sau la tigaie stil chinese, beau apa cat incape si sunt cea mai mare fana fructe si legume. Iar daca nu s-ar fi inventat laptele degresat sau cottage cheese-ul, as fi fost un om mult mai nefericit, hihi. In plus sala din greu plus un plan de ceva mai mare, dar inca nu zic cu voce tare pana nu reusesc sa fiu sigura ca antrenamentul decurge in directia ce trebuie.
Minusuri: ciocolata, pepsi max si tigari. Ciocolata cand o mananc in cantitati normale nu ma deranjeaza, dar la stres tind sa exagerez si sa ma simt prost dupa, dulciurile au efectul acesta consumate in exces, cand trece sugar rush-ul, ramai intr-o stare de parca ai fi fost calcat de tren.
Nu cred intr-un stil de viata care sa impuna eliminarea din dieta a unei intregi grupe de alimente. Nu consider fad diets-urile si diversele trenduri in materie de dieta a fi un simbol al sanatatii. Este o noua moda cu a considera carbohidratii drept dusmanul de moarte, alte diete iti impun sa scoti grasimea complet din alimentatie. Abordarile extreme sunt la fel de gresite ca stilul de viata “nesanatos”. Pana la urma oricine are vicii si placeri, si e normal, pentru ca suntem oameni si o viata traim si daca intreaga ta energie e concentrata pe ce ai voie sa mananci si ce nu si nu te bucuri de nicio masa, ajungi sa traiesti in obsesie si sa nu te mai ajute cu nimic sanatatea…
Mi-a placut mult articolul asta, Andreea, si scuze pentru comentariul interminabil.
Ana.
Mananc cat de cat sanatos insa haotic. merg la sala de 2-3 ori pe saptamana, merg la plimbare cu bicicleta si nu ma dau inapoi cand vine vorba de plimbarile lungi. imi place vara sa inot si iarna sa merg la munte. Cam astea ar fi. nu-s multe dar macar simt eu asa ca fac ceva, mai ales ca la job stau numa pe un scaun cu ochii`n monitor, ceva miscare e oarecum necesara in cazul meu.
Roxa
Ah, am uitat! Singurul obicei sanatos pe care mi l-am format a fost sa inlocuiesc de tot uleiul de floarea-soarelui cu cel de masline. Taica-mio merge des in Grecia si mereu ma aprovizioneaza cu un ulei foarte bun, extravirgin. Salatele ies foarte gustoase, dar si cartofii pai. Si nici protesteaza venele. 🙂
Claudia
Roxa, si eu gateam numai cu ulei de masline, dar am aflat de la bucatari si nutritionisti ca pentru prajit nu este recomandat uleiul de masline fiindca la temperaturi mari devine toxic. Asa ca acum prajesc (destul de rar, oricum) in ulei de floarea-soarelui si il folosesc pe cel de masline doar in salate.
Apropo de subiect, viciul meu este cafeaua. O ador, nu pot trai fara ea, sunt dependenta, recunosc 🙂 Am incercat sa ma las si au fost cele mai triste saptamani din viata mea. Asa ca am revenit la cafea, dar incerc sa ma limitez la o ceasca pe zi, cu lapte, fara zahar. Apropo, detest zaharul, e otrava curata!
Moldoveanca
Nici eu nu credeam ca traiesc prea sanatos. Asta pana cand mi-am luat un concediu, primul dupa 4-5 ani. Si in concediu ghici ce-am facut: m-am dezmatat total :))) Si asa am ajuns eu la concluzia ca traiul meu de zi cu zi e totusi sanatos: mananc numai mancare facuta in casa (ma apuca sa comand o pizza asa de vreo 3-4 ori pe an), alimentele mele de baza sunt fructele si legumele, dulciuri mananc rar, alcool nu beau, carne mananc rar. Sunt un iepuras, ce mai. Iar daca nu fac miscare cel putin o data la 2 zile incep sa ma doara toate, sunt ca o babuta :))
Viciul meu principal e ca mai trag din tigara o data la cateva zile.
Claudia
Roxa, si eu gateam numai cu ulei de masline, dar am aflat de la bucatari si nutritionisti ca pentru prajit nu este recomandat uleiul de masline fiindca la temperaturi mari devine toxic. Asa ca acum prajesc (destul de rar, oricum) in ulei de floarea-soarelui si il folosesc pe cel de masline doar in salate.
Apropo de subiect, viciul meu este cafeaua. O ador, nu pot trai fara ea, sunt dependenta, recunosc 🙂 Am incercat sa ma las si au fost cele mai triste saptamani din viata mea. Asa ca am revenit la cafea, dar incerc sa ma limitez la o ceasca pe zi, cu lapte, fara zahar. Apropo, detest zaharul, e otrava curata!
INTJ
imi amintesc ca eram mic, la scoala, era iarna friguroasa cu multa zapada … noi ne jucam afara, bine imbracati, si ne miram cum de copiii de rromi rezistau fara atatea haine pe ai (tin minte c-am vazut si vreo jucandu-se doi desculti in zapada). acum … fostii colegi au inceput sa moara pe capete de diverse boli iar acei copii de rromi sunt bine mersi la casele lor si n-au nici pe dreq’, fiind mult mai sanatosi decat noi ceilalti … si nush, da’ cumva nu prea-i pot asocia cu “obiceiuri sanatoase”.
pe de alta parte … cica noi traim mai multi ani (daca, bineinteles, respectam tot ceea ce presupune acel “healthy living”) … in timp ce varsta de pensionare creste, inflatia si diversele crize-si fac de cap, stresul vietii de zi cu zi o ia razna, una dupa alta totul se transforma-n “viciu”, “nu esti normal” daca pur si simplu lenevesti duminica dimineata-n pat si nu iesi la jogging sau esti productiv/eficient (fie si numai in own household), etc. … si, stiind ca nu luam nimic cu noi cand predam lingura, eu ma intreb: “quantity over quality? really??”. (ca specie) chiar am ajuns atat de “bine” incat revenim la obligativitatea de a supravietui (concretizata prin nevoile de baza “a manca” si “a bea”) … dupa ce, in timp, am reusit sa adaugam nevoilor de baza un element calitativ? urmeaza oare sa ne controlam respiratia (ca doar orice ardere nu consuma doar oxigen) … pentru a trai mai mult si “mai bine”?
nu, n-am uitat de “mens sana in corpore sano” … la fel cum n-am uitat nici faptul ca “sanatos” e o aberatie daca tinem cont de faptul ca corpul uman e un univers intr-o continua schimbare, univers in care traiesc (si se lupta pentru supravietuire) alte parti din ceea ce numim “alive” … doar o papusa matrioska.
Pingback:
Pingback: